Att stoppa vredesutbrott: vad kan man säga till barnet?
Att få vredesutbrott är barnets sätt att säga, “Vad jag känner är starkare än vad jag är, och jag kan inte kontrollera det”. Det är normalt för barn att få dessa starka känslor av ilska. De kan ännu inte uttrycka de intensiva känslor de känner i ord. Men att stoppa vredesutbrott är möjligt, om än knepigt.
Utbrott börjar generellt vid två års ålder. Det är viktigt att ta tag i dem på rätt sätt för att bidra till barnets hälsosamma emotionella utveckling.
Det finns olika typer av utbrott. Ibland kan det vara ett verktyg barnet använder för att manipulera och få vad det vill. Andra gånger är de rotade i djupare känslor.
Hur det än ligger till ska du inte svara på barnets utbrott med ett eget. Förbli lugn och håll kontroll över dina känslor. Som förälder måste du tala med barnet om vad som skett, men inte medan det sparkar och skriker. Tala till det när det lugnat ned sig.
I ett ögonblick av kris så förstår barnen inte anledningarna. Under ett utbrott föreslår experter att man därför ska svara barnet med en kram. Tala till det mjukt och varsamt, och vänta. När utbrottet är över kommer det vara dags att prata.
Strategier för att stoppa vredesutbrott
Som vi nämnde är utbrott helt normala under barndomen. Det är därför det är så viktigt att tala med barnet efter varje episod. På så sätt kan du hjälpa det att reflektera över det och mogna, vilket minskar risken för ytterligare utbrott.
- Kom ihåg att du bör tala tydligt och direkt, i konkreta termer. Det är viktigt att säkerställa att barnet förstår vad du säger.
- Vänliga uttryck, gester, kramar, leenden och ett tillgivet tonläge är fundamentalt för kommunikationen med barnet i dessa stunder. Det innebär inte att du accepterar dess beteende. Du underrättar barnet om att dess utbrott var oacceptabelt samtidigt som du visar att du bryr dig.
- Under ett utbrott bör den vuxna som har hand om barnet utvärdera situationen. Om du är någonstans där barnet kan göra sig illa så är högsta prioritet att ta det till en säkrare plats. Under dessa minuter är det bäst att inte säga något alls. En strategi för att stoppa vredesutbrott kan vara att få barnet att fokusera sin uppmärksamhet på något annat. På så sätt kommer det glömma den stimulus som orsakade utbrottet och fokusera på något annat, med din vägledning.
Positiv uppmuntran
- Din konversation med barnet bör inte vara tillrättavisning. Kom ihåg att dessa utbrott ofta är ofrivilliga och okontrollerbara. Fraser som “jag kommer hjälpa dig att komma över det här” och “oroa dig inte, jag kommer hjälpa dig” i ett varmt tonläge kommer hjälpa barnet att känna sig lugnt och säkert.
- När utbrottet är över är det viktigt att du visar barnet att du är nöjd över att det återfick kontrollen. Det är då det är dags att förklara ett bättre sätt att reagera. “När du känner så här ska du försöka prata med mig. Förklara vad du känner, försök att prata med mig. Förklara vad du känner så löser vi det tillsammans”, “Om mamma säger ‘nej’ så kan du fråga varför. Det finns alltid en anledning, och den är alltid för ditt eget bästa.” Prova att använda fraser som dessa.
- När du talar med ditt barn ska du vara noga med att inte uttrycka dig ogillande eller dömande. Tala endast om dess handlingar. Du ska aldrig ge det uppfattningen att det är “dåligt”. Vad det gjorde var dåligt. Detta är en viktig särskiljning för att diskutera beteenden och anledningar bakom dem. Barn kommer endast dela med sig av vad de tänker om de inte känner sig dömda.
- Barns tänkande är rättframt. När du talar till dem ska du undvika vaga och generella termer. Till exempel är det vanligt att vi säger “uppför dig”. Men detta uttryck kan referera till så många olika handlingar att barnet inte helt förstår. Andra budskap, såsom “sitt still”, “inget mer skrik” eller “sluta ta på allt” är mycket tydligare och enklare att förstå.
- Att tala till barn innebär också att lyssna på dem. Försök att förstå anledningarna bakom deras handlingar. Detta är ett bra ögonblick för barnet att analysera sitt beteende och förstå varför det inte är lämpligt. Underskatta inte ditt barns förmåga att förstå.
Att stoppa vredesutbrott kräver dialog
Vredesutbrott bör försvinna i takt med att barnet blir äldre, även om utbrott kan visa sig i olika former under ungdomsåren. Men hur gammalt ditt barn än är så är de generella råden för att stoppa vredesutbrott desamma.
Förbli lugn, öppna upp en dialog genom att lyssna såväl som att prata, och anpassa ditt budskap till ditt barns karaktärsdrag. Framförallt ska du visa barnet att du älskar det och se till att det känner sig säkert.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Federación de Enseñanza de CC.OO. de Andalucía. (2011). “Las rabietas en la etapa infantil”. En: Temas para la educación. Revista digital para profesionales de la enseñanza. https://www.feandalucia.ccoo.es/docu/p5sd8748.pdf
- Pearce, J. (1995). Berrinches, enfados y pataletas. Soluciones comprobadas para ayudar a tu hijo a enfrentarse a emociones fuertes. Barcelona: Paidos.
- Sáez Ruiz, D. (2000). La psicología al alcance de los padres. Consejos para papá y mamá. Valencia: Ed. Promolibro.
- Vallejo, M. P. (2010). Las Rabietas. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_31/MARIA_PEREZ_2.pdf