Hur man pratar med barn: Vad du bör känna till
Det finns stunder då föräldrar ändrar sin röst när de pratar med sina barn. Även när barnen har blivit lite äldre kan de använda denna barnsligare ton för att prata med dem. Faktum är dock att det inte är nödvändigt att använda detta sätt att tala för att få kontakt med barn. Nedan ska vi diskutera hur man pratar med barn för att uppnå bästa kommunikation och kontakt.
Du bör alltid ta hänsyn till vilken typ av budskap eller ord som barn kan tillgodogöra sig. Att prata med en 12-åring är inte samma sak som att prata med en 7-åring eller en 4-åring. Det är viktigt att ha detta i åtanke så att du tänker på hur man pratar med barn vid varje given ålder.
Hur man pratar med barn: Varför är det bättre att ha en konversation?
Att prata med dina barn, även när de är mycket små, kan hjälpa till att utveckla deras språk- och kommunikationsförmåga. Ju mer du pratar med ditt barn, desto bättre. Detta eftersom att du då använder dig av många olika ljud och ord.
När barn hör ett stort antal olika ord förbättrar de sin språkförståelse. Det ökar också antalet och variationen av de ord de förstår och använder. Men det handlar inte bara om bättre språkkunskaper. Att prata med barn hjälper deras hjärnor att utvecklas och gör att de kommer att klara sig bättre i skolan när de är äldre.
Vilka typer av samtal är bra för spädbarn och småbarn?
Att prata med små barn behöver inte vara något krångligt. Du kan prata med ditt barn om allt ni gör under dagen. Det kan vara när du håller på att tvätta, laga mat eller vad som helst som händer runt omkring er. Till exempel kan du vara ute med ditt barn och han pekar på ett träd. Du kan då säga: ”Det är ett enormt stort träd, eller hur? Jag undrar vilka slags djur som lever i det. Kanske en ekorre?”
Hur mycket ska vi prata med små barn?
Alla typer av konversation är bra för ditt lilla barn eller bebis, så försök att prata så mycket du kan under hela dagen. Du behöver inte avsätta några speciella tider för detta.
Spädbarn och småbarn gillar också tystnad, så om ditt barn slutar svara dig och börjar se trött, överväldigad eller grinig ut, välj bara en annan tid på dagen att prata med honom eller henne.
Ditt barns temperament kan också påverka hur ofta de vill kommunicera med dig. Vissa barn och spädbarn är helt naturligt mer utåtriktade, medan andra är lugnare. Detta är något som vi som föräldrar måste respektera.
Hur man pratar med barn: När ska jag börja?
Så snart som möjligt! Faktum är att din bebis börjar kunna ta till sig mycket information om ord och tal direkt efter födseln bara genom att lyssna på dig och se dig tala. Men visst kan konversationer med din bebis kännas ensidiga till en början.
Även om din bebis fortfarande saknar ord, kommer han eller hon att lyssna på dig och försöka ta del i konversationen. För att kommunicera kommer de att använda medel som gråt, ögonkontakt och att lyssna intensivt. Senare kommer ditt barn att le, skratta, göra fler ljud och röra sin kropp för att försöka prata med dig.
Om du är mycket uppmärksam när ni pratar kommer du att kunna lägga märke till ditt barns tidiga kommunikation och försök att göra sig förstådd. Genom att hålla en dialog fram och tillbaka med ditt barn, på ett varmt och ömsint sätt, skapar och delar ni upplevelser med varandra. Detta stärker din relation med ditt lilla barn och hjälper samtidigt honom eller henne att lära sig mer om omvärlden.
Tips för att prata med mycket små barn
Det kan kännas konstigt att prata med en liten bebis eller ett barn som ännu inte pratar mycket, men det är bara att fortsätta. Konversationerna och aktiviteterna nedan är bra för att utveckla ditt barns språkkunskaper.
Rikta hela din uppmärksamhet på ditt barn
Minska alla distraktioner. Stäng av TV:n och datorn. Försök att vara helt närvarande och fokuserad när du pratar med ditt barn.
- Var uppmärksam på vilka som är ditt barns intressen. Ställ frågor eller kommentera och ge barnet tid att svara.
- När ditt barn lär sig att tala, ge henne tid att hitta ord till sina tankar och lyssna när hon pratar. Försök till exempel att undvika att avsluta barnets meningar och vänta tills hon har pratat färdigt innan du börjar tala. Detta förmedlar budskapet till ditt barn att det hon har att berätta är viktigt.
- Använd naturliga ord. Ditt barn kommer att gå igenom flera olika stadier när han eller hon utvecklar sitt språk. Att vara medveten om detta hjälper dig att prata och lyssna i era samtal.
Hur man pratar med barn: Visa intresse
Prata med ditt barn om saker som intresserar honom, även om det inte råkar vara just ditt favoritämne. Tänk också på att försöka:
- Prata om en upplevelse som ni gemensamt haft.
- Använd din mimik och ditt kroppsspråk i hög grad för att göra konversationen mer intressant och engagerande. Vad ni pratar om spelar mindre roll i jämförelse med hur ni pratar om det.
- Om du använder komplexa ord, förklara och utveckla dem med många beskrivande ord. Till exempel ”Vi ska gå till barnläkaren, som är en speciell läkare som vet allt om spädbarn och barn.”
Läs, berätta historier, sjung sånger, rim och ramsor
Läs böcker och berätta historier för ditt barn redan från födseln, varje dag om du kan. Efter några veckor kommer ditt lilla barn att ha förstått att er lässtund är en speciell stund för er båda. Tänk också på att:
- Prata om bilderna ni ser i böckerna.
- Hjälp ditt barn att lära sig att böcker och läsning är roligt. Ett bra tips är att ha en speciell läsplats hemma.
- Sjung sånger och rim när som helst och var som helst. Din bebis kommer att älska ordens rytm och tonen i din röst.
Vi hoppas att du snart kommer att få användning av dessa tips när du pratar med dina barn. De kommer att hjälpa dig att stärka era band och det kommer att vara en underbar upplevelse för er båda!
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Nelsen, J,. (2007) Cómo educar con firmeza y cariño. Editorial: Medici