8 roliga fakta om tvillingar du kanske inte visste om

Läs vidare för att lära dig roliga och intressanta fakta om tvillingar som du kanske inte hade en aning om!
8 roliga fakta om tvillingar du kanske inte visste om

Senaste uppdateringen: 16 september, 2019

Det finns många myter och ovanliga fakta om tvillingar, så vi vill dela med oss av intressant information som du kanske inte visste om.

Har du någonsin träffat en uppsättning tvillingar och haft problem att se vem som är vem? Enligt statistiken är tre av tusen graviditeter identiska tvillingar. Identiska tvillingar är produkten av en zygot som mycket tidigt delades till två identiska barn, som till och med har samma DNA.

Det är viktigt att betona att identiska och tvåäggstvillingar inte är desamma. Identiska tvillingar delar majoriteten av sitt genetiska material på grund av att de båda kommer från samma befruktade ägg som delats efter befruktning. Tvåäggstvillingar kommer från två olika ägg befruktade under samma hormoncykel.

Roliga fakta om tvillingar

Under det senaste decenniet har antalet tvillingar och trillingar ökat avsevärt till stor del på grund av assisterad befruktning och andra medicinska förfaranden som hjälper till med befruktning. Dessa processer kan dock inte skapa identiska tvillingar, de kan bara förekomma naturligt.

Det finns många fler intressanta fakta om tvillingar. Här är några:

1. De har olika fingeravtryck

När du ser två helt identiska barn kanske du tror att de har samma fingeravtryck, men det är inte fallet. Enligt Huffington Post fäster sig varje barn sig på olika ställen av fostersäcken, vilket innebär att olika linjer bildas på deras fingrar. Som ett resultat har de inte samma fingeravtryck.

Ett annat intressant faktum är att 22% av identiska tvillingar är vänsterhänta, jämfört med endast 10% av den allmänna befolkningen.

Identiska tvillingar sover bredvid varandra.

2. De är inte lika identiska som de ser ut

Enligt statistiken är tvillingar bokstavligen “spegelbilder”. 25% av dem utvecklas som om de vore reflektioner av varandra. Med andra ord, om den ena är vänsterhänt är den andra högerhänt.

Om till exempel ett av barnen har ett födelsemärke på höger arm har den andra samma födelsemärke på vänstra armen. Men tvillingar delar fortfarande tankemönster.

3. Tvillingarna är inte telepatiska

Många tror att tvillingar har superkrafter eller olika sätt att kommunicera med varandra, men det är inte sant. Enligt Discovery är det en myt som har blivit motbevisad.

Det har aldrig bevisats att tvillingar är psykiskt kopplade på något speciellt eller annorlunda sätt. Eftersom de växer upp tillsammans är det normalt att de känner varandra väl, vilket var vad som gav upphov till idén om telepati.

4. Fallet med “Jim-tvillingarna”

Dessa identiska tvillingar från Minnesota separerades när de var 4 veckor gamla. De adopterades båda av olika familjer och träffades igen när de var 39 år. Deras berättelse publicerades i boken Entwined Lives, av Nancy Segal.

Trots att de växte upp utan någon form av interaktion var de lika långa och vägde lika mycket. De hade samma favoritstrand i Florida, var båda bra på matte och delade fritidsintressen som snickeri och teknisk ritning.

5. Tvillingar får kontakt i livmodern

Enligt forskning från Universitetet i Padova (Italien) söker tvillingar kontakt med varandra medan de är i mammans livmoder. De rör till och med den andra tvillingen oftare än de rör sig själva. I fallen som forskarna studerade sker detta från och med vecka 14 av graviditeten. Enligt statistik representerar siamesiska tvillingar 1 av 200 000 graviditeter.

6. De har sitt eget språk

Vissa tror att det är för att tvillingar kan kommunicera mentalt, men egentligen kan förstås syskon utveckla ett eget språk utan att behöva vara tvillingar.

Det händer helt enkelt för att man växer upp tillsammans från en tidig ålder, speciellt om man är någorlunda jämngamla. När barnen lär sig att prata hjälper de varandra att lära sig, och kan i samband med det börja uppfinna sina egna ord, vilket ofta anses vara deras eget exklusiva språk.

Identiska tvillingar med prickig tröja och kaninöron.

7. De delar inte allt genetiskt material

Även om de kan verka helt identiska är de inte det. De delar en stor del av sitt genetiska material, men inte 100% av det, som människor ofta tror. Enligt en studie från University of Alabama at Birmingham kan vissa delar av deras DNA skilja sig i antalet gener de bildar. För att kunna anses vara helt identiska skulle de behöva dela 100% av sina gener och vara födda samtidigt, enligt Discovery.

8. Det är inte ärftligt

Det här är en annan vanlig myt. Det finns inga vetenskapligt bevis för att det är ärftligt att få identiska tvillingar.

Att få tvåäggstvillingar är ärftligt. Om det finns ett fall av tvåäggstvillingar i en familj är det mycket troligt att fler par kommer att födas. Det har att göra med att kvinnan då har en genetisk förmåga att frigöra mer än ett ägg under samma cykel.

Andra intressanta fakta om tvillingar

  • Kvinnor som får tvillingar lever längre.
  • 25% av identiska tvillingar är “spegelbilder” av varandra.
  • Tvillingar ser mindre lika ut ju mer tid som går.
  • Det finns fall av identiska trillingar.
  • Att förbruka mer mejeriprodukter ökar sannolikheten för tvillingar.

Det finns många myter om tvillingar som inte matchar verkligheten. Även om vissa går att bevisa fortsätter många fakta vara ett mysterium.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Graham, P; Stevenson, J. A twin study of genetic influences on behavioral deviance. Journal of the American Academy of Child Psychiatry. 1985; 24, 1:33-41.
  • Olson, J; Vernon, A; Aitken J. The heritability of attitudes: a study of twins. Journal of Personality and Social Psychology, 2001, Vol. 80, No. 6, 845-86.
  • Miller, P. A thing or two about twins. National Geographic. 2012.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.