6 verktyg för föräldrakontroll

Verktyg för föräldrakontroll kan vara en användbar resurs för föräldrar att övervaka sina barns internetanvändning. Läs mer i följande artikel.
6 verktyg för föräldrakontroll
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Fler och fler barn använder mobila enheter i mycket ung ålder. Detta är något som kan oroa föräldrarna eftersom de inte vet hur de ska kunna skydda sina barn från eventuella faror som lurar på internet. Av denna anledning kan det vara till stor hjälp att använda sig av verktyg för föräldrakontroll.

Även om vi under barndomen bör undvika överdriven användning av dessa enheter, är lösningen inte att förbjuda dem helt. Vad vi måste göra är att lära våra barn att använda teknik på ett lämpligt, säkert och ansvarsfullt sätt. Samtidigt är det viktigt att föräldrar övervakar aktiviteten och varnar för överhängande fara.

I den här artikeln kommer vi att dela med oss av en sammanställning av de mest populära verktygen för föräldrakontroll, så att du kan kontrollera vad dina barn gör på internet.

Vad är föräldrakontroll?

Föräldrakontroll sker genom verktyg som gör att föräldrar kan övervaka innehållet i vad deras barn konsumerar på internet. Och samtidigt övervaka tiden de spenderar med sina skärmenheter (bland annat mobiltelefoner, surfplattor och datorer).

Enligt spanska INE har 69,5 % av barnen mellan 10 och 15 år redan en mobiltelefon och 94,5 % av dem har tillgång till internet.

Som en konsekvens har fler och fler barn en enhet för personligt bruk som de ansluter till internet. Detta har sina fördelar, men också sina faror. Av denna anledning är det viktigt att ha några verktyg för föräldrakontroll så att vårdgivare kan reglera deras användning.

Ett barn som pekar på ett lås på en transparent skärm.

Vad kan vi använda föräldrakontroll till?

Förutom att vara en kraftfull informationskälla kan internet också utgöra en fara för barn.

Ett av huvudexemplen är nätmobbning, men vi hittar också stöld av personlig information och förlorad tid inom aktiviteter som inte har någon reell nytta.

Föräldrakontrollen hjälper därför föräldrar på följande sätt:

  • Undviker kontakt mellan barn och ungdomar med främlingar.
  • Tillåter föräldrar att hålla reda på ungdomars aktivitet på internet, webbplatserna de går in på, och vilket innehåll de konsumerar på internet.
  • Begränsar tiden för användningen av skärmar, genom programmering av den maximala uppkopplingstiden för enheten.
  • Minska chanserna att komma in på olämpliga och potentiellt farliga webbplatser.

De bästa föräldrakontrollverktygen

Som vi alla vet finns det på internet många webbplatser med innehåll som inte är lämpligt för barn och ungdomar. Av denna anledning måste vi vara mycket försiktiga med vad våra barn ser när de surfar.

Här nedan delar vi med oss av en serie med verktyg för föräldrakontroll som kan vara till stor hjälp.

Microsoft Family Safety

Detta verktyg har utvecklats av Microsoft och används för att övervaka barns aktivitet på Internet.

Med programmet kan vi ange tidsgränser för skärmanvändning, blockera olämpligt innehåll och till och med styra åtkomsten till vissa applikationer och onlinespel.

Denna applikation är vanligtvis tillgänglig för alla enheter med ett operativsystem från Microsoft (så som Windows) och laddas ner via deras officiella webbplats.

Qustodio

Detta är ett av de mest rekommenderade verktygen för föräldrakontroll på grund av hur effektivt och enkelt det är.

Den är tillgänglig för mobiltelefoner och datorer inom de flesta operativsystem. Dessutom har den en gratisversion och en betald version med extra resurser.

Med den här applikationen kan du blockera vissa spel, styra den tid som barn spenderar på sociala medier, styra deras aktivitet på YouTube och även komma åt deras samtal och meddelanden.

Föräldrakontroll för iOS

Detta program tillhör Apple och är vanligtvis integrerat i enheterna från detta märke.

Det är en effektiv applikation för att reglera barns aktivitetstid på internet.

I den är det möjligt att göra begränsningar när det gäller innehåll, att kontrollera åtkomst till vissa webbplatser som är olämpliga. Den har också funktionen Game Center för att förhindra att barn spenderar för många timmar i onlinespel.

Panda Dome Family

Detta verktyg är tillgängligt för både iOS och Android.

Den har en funktion som gör det möjligt att blockera applikationer och vissa spel i syfte att hålla dina barn borta från innehåll som inte är lämpligt för deras ålder.

Du kan också begränsa surftiden och hålla reda på den exakta platsen där telefonen befinner sig.

Den har en geolokaliseringsvarning för att upprätta “säkra zoner” för rörelse och, om den lämnar dem, skickar programmet en varning. Dessutom, vid förlust eller stöld av enheten, låter den här funktionen dig veta enhetens plats.

Detta är ett helt gratis verktyg för föräldrakontroll från Google som är avsett för mobiler.

Genom appen kan du få rapporter om de applikationer som ofta används av dina barn, eller angående tiden de spenderar anslutna, och därmed begränsa eller förhindra deras användning.

Det låter dig också blockera eller begränsa användningen av enheten under en viss tid, till exempel skoltid. En annan funktion i denna applikation är att när som helst veta barnets plats i realtid.

SecureKids för Android

Denna applikation är tillgänglig för Android och har både en gratis och en betald version med fler funktioner.

Den kan användas på mobiltelefoner och surfplattor och fungerar för att lokalisera enheten när som helst. Dessutom kan du förhindra åtkomst till vissa webbplatser och filtrera innehåll bland andra alternativ.

En mamma som använder en surfplatta med sitt barn.

Om verktyg för föräldrakontroll

Föräldrakontrollverktyg tjänar syftet att hjälpa föräldrar att kontrollera sina barns användning av skärmar. Detta hjälper till att undvika farorna med att surfa ensam och komma åt opassande innehåll.

Trots det får vi inte glömma att en god uppfostran är grunden för att förebygga dessa hot. Vi måste kunna förmedla till barnen anledningen till att vi begränsar ett visst innehåll.

Det bästa sättet att lösa ett problem är att verka förebyggande i tid.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Larreátegui, G. B., & Sánchez, M. S. (2016). Implementación de una aplicación para control parental en dispositivos inteligentes. INVESTIGATIO, (7), 101-115.
  • Arias Calvo, L. A., Rodríguez Basallo, C. A., & Caicedo Cerón, S. D. El ciber control parental: un mecanismo idóneo para salvaguardar el interés superior del menor, frente a los riesgos online.
  • Ivorra Méndez, E. (2014). Estudio sobre la protección de los padres hacia sus hijos en internet: control parental y otras estrategias, en Huelva capital, España (Master’s thesis, Universidad Internacional de Andalucía).
  • García Jiménez, L. N. (2016). Uso que los menores hacen de las redes sociales y control parental.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.