"La Luna" – en kortfilm om att lyssna på våra barn mer

"La Luna" – en kortfilm om att lyssna på våra barn mer
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2022

La Luna” (månen) är en fantastisk kortfilm från Pixar Animations som lär oss värdet av att lyssna på våra barn mer. 

Tveka inte att dela dessa fem minuters animation med småttingarna i huset. Vad som fångar oss mest redan från början av kortfilmen är huvudpersonens ögon, formade och lika ljusa som månen, fulla av drömmar, hopp och otroliga saker att lära sin familj.

“La Luna” – en kortfilm om en familj med ett väldigt speciellt jobb

Under din tid som mamma eller pappa har du förmodligen aldrig tvekat att vägleda dina barn mot att lära sig om allt omkring dem genom din egen erfarenhet. Du lär dem att gå över gatan, att respektera naturen, att plantera ett frö och se till hur månen kretsar kring jorden, precis som jorden kretsar kring solen.

Pojke med pappa

Men… har du stannat upp för att tänka på allt som ditt barn är kapabelt att lära dig? Vissa tror felaktigt att vuxna “redan vet allt” och att sinnet och hjärnan hos ett barn endast är förberett på att motta information, inte ge den. Det är ett misstag.

Den fria tankens magi är full av möjligheter, och något som våra barn kan ge oss varje dag.

“Månen” är en exceptionell kortfilm som visar oss dessa små detaljer.

Lär dig familjeyrket

Kortfilmen börjar med en eldprov. Vi träffar barnets familj – hans pappa och farfar – som gör en tyst båtresa varje dag till en väldigt specifik plats. Just vid det här tillfället följer sonen med sin pappa. Äntligen är stunden inne för honom att lära sig familjeyrket.

De ger honom till och med en gammal seglarmössa eftersom han nu är en del av gruppen, en del av en liten expedition modiga män som har hand om en väldigt speciell uppgift varje dag: att sopa månen fri från alla stjärnor som landar på den nattetid.

Allt ett barn kan lära oss

Pappa och farfar stöter dock på ett problem. De hittar en stjärna så stor att de inte vet hur de ska få bort den från månens yta. Kvastar, verktygen de använt i generationer, är nu värdelösa.

Men den lilla pojken tvekar inte att klättra upp på stjärnan. Han är som den Lille prinsen som utforskar sin egen planet, kommer på idéer och smider planer, med ett sinne fritt och fullt av möjligheter, precis som alla barn.

Farfar och pappa litar inte på att barnet kan lösa deras problem. Hur skulle han kunna det? De är experter och har fullföljt denna viktiga uppgift i decennier. Till de vuxnas överraskning lyckas dock barnet, vilket illustrerar att vi måste lyssna på våra barn mer.

Vi måste lyssna på våra barn, för de tänker på ett revolutionerande sätt

  • Barn använder ofta ett tänk som vuxna missar. Det kallas för lateralt tänkande: de ser verkligheten på ett mindre stelt sätt och från ett perspektiv som är så brett och kreativt att vi bara kan kapitulera inför det.
  • Vuxna har erfarenhet, men det är viktigt att inte förlora vårt inre barn, som är kapabelt att ta in verkligheten från ett bredare perspektiv.
  • Vi bör lyssna på våra barn, för de har mycket att lära oss. De är en ny generation, och barndomen handlar inte om brist på förmågor, utan en skattkista full av möjligheter som föräldrar bör främja genom att ha tillit och lyssna.

Barn använder alltid livet för att skapa en mycket bättre värld, så länge vi kan skapa rätt omgivning och framförallt respektera samt förhöja alla deras drömmar, förmågor och talanger, oavsett vilka de är.

Varje barn är unikt och exceptionellt. Alla bär de på en egen måne i sina ögon, och därför måste vi lyssna på våra barn och lita på dem, så att de kan nå stjärnorna som livet gömmer för dem. Tveka inte att njuta av den fantastiska kortfilmen “La Luna” med dina barn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.