Känner du dig utmattad vid dagens slut?

17 mars, 2018

”Varför är du utmattad vid dagens slut? Du tar ju bara hand om ditt barn!” Om någon säger det till dig ska du bestämt försvara dig, för enligt experter är mammors utmattning rättfärdigad och dessutom döpt: stress från hypervaksamhet.

Situationen blir som vi redan vet mycket mer komplicerad när vi kombinerar ansvaren av arbete och föräldraskap. Många mödrar känner dock att de inte kan ”klaga” över sin trötthet och stress om de väljer att stanna hemma i några månader eller år för att fokusera på barnen.

Det är som om man inte har rätt att känna sig utmattad vid dagens slut; som om matning, skötsel, bevakning, vägledning och undervisning skulle vara så otroligt lätt. Som om mödrar bara behöver titta till sina barn lite grann.

Så är det dock inte. Vi vill här prata med dig om en mindre välkänd aspekt av föräldraskapet: stress från hypervaksamhet.

Du känner dig utmattad vid dagens slut av god anledning

Vi ska börja med att definiera stress från hypervaksamhet. Det är ett tillstånd av mental och sinnesmässig hyperkänslighet som orsakas av specifika saker: att upptäcka hot och faror.

Barn kräver energi

Denna psykologiska stress får folk att förlora sin energi, känna sig tröttare än vanligt och till och med bete sig mer irritabelt än vanligt.

Det intressanta med allt detta är att stress från hypervaksamhet normalt associeras med ”soldater och krigsliknande omständigheter.”

  • En soldat måste vara medveten om alla möjliga hot som finns runt omkring. De måste observera, ta hand om, förutse och alltid vara på alerten för att överleva och hålla sina kamrater säkra.
  • När tillståndet upprätthålls under veckor eller månader genererar det mycket stress, vilket resulterar i extrem trötthet och mental utmattning.

Du är inte en soldat, men nästan…

Samma sak sker i föräldraskap. Det kan verka ironiskt, men det är inte det. Mammor och pappor måste vara på alerten så att bebisen till exempel får mat var tredje timme.

  • De måste trösta dem på natten och ibland stiga upp för att se att ”allt är okej” eller för att man trodde sig höra gråt.
  • När barn växer ökar farorna och en mamma måste vara beredd på allt. Hon måste försäkra att barnet inte sväljer vissa föremål, att hon inte ramlar, att hon inte klättrar, att hon inte välter vaggan…

Du är utmattad vid dagens slut eftersom alla dina känslor används som en radar 24 timmar om dygnet. Det handlar inte om att ta hand om behov såsom matning och rengöring.

Vi refererar främst till mental press, till önskan att allt ska vara bra, att våra barn ska vara säkra, lyckliga, fridfulla… för ibland leder lite vårdslöshet till en olycka eller ett fall, och det kan åsamka mycket stress.

Trött mamma

Så om någon kritiserar det faktum att du känner dig utmattad vid dagens slut ska du försvara dig. Ditt arbete är lite som en soldats på ett slagfält: du måste garantera säkerheten för det som är dig kärast: ditt barn.

Allmänna tips för utmattning på morgonen

Att vara mamma är en uppgift som går bortom dygnets 24 timmar. Det är något du vetat med dig länge, men du vet även att jobbet som mamma gör dig lycklig och är det bästa som hänt dig.

Utmattad kvinna

Det är viktigt att du kan ge ditt bästa till dina barn, så här kommer några tips

  • Delegera uppgifter: Barnuppfostran är parets ansvar. Om du är ensamstående ska du inte tveka att be din familj om hjälp när du behöver det.
  • Överskatta inte faror: Föreställ dig inte att det värsta ska hända, du kommer bara hindra dig själv från att sova på natten i tron att bebisen ska ramla ur sängen eller kvävas av sin filt. Fokusera på lugna saker.
  • Spendera inte all tid hemma. Gå ut med ditt barn när du kan, träffa vänner eller anmäl dig till aktiviteter som du kan göra tillsammans med bebisen (såsom yoga med barn).
  • Försök att ta god hand om dig själv. Ta chansen att vila när ditt barn vilar. Några minuter med slutna ögon på soffan kommer ge dig ny energi och rensa sinnet lite.

Låt dig inte påverkas av vad andra säger. Du har rätt att klaga och till och med be om hjälp om du känner dig överväldigad.

Försök att göra något under dagen som är njutbart och avslappnande: läs en bok, ta en promenad… du kommer inte vara en dålig mamma för att du vilar en halvtimme om dagen.