Mandelmjölk och dess fördelar under graviditeten

Att konsumera mandelmjölk ger en mängd fördelar. Drycken innehåller inte heller gluten, laktos eller kolesterol, ämnen som annars kan vara problematiska under graviditeten.
Mandelmjölk och dess fördelar under graviditeten

Senaste uppdateringen: 14 april, 2022

Under graviditeten är det vanligt att man blir sugen på eller väljer att prioritera specifika livsmedel. Vissa av dem, som mandelmjölk, kan vara fördelaktiga för fostrets utveckling och för den gravida kvinnans hälsa. Att ta hand om din kost under detta skede är viktigt.

Det finns vissa element som är helt förbjudna, såsom alkohol, och andra som det rekommenderas att man äter eller dricker mer av under en pågående graviditet. Mandelmjölk är en av de senare. Dess smak liknar den hos vanlig mjölk, även om den är växtbaserad, och den känns lättare, om än sötare.

Produkten kan i dagsläget hittas i nästan vilken stormarknad som helst, och den blir dessutom alltmer populär. Drycken är en god källa till vitaminer och kalcium. Den stimulerar fostrets fysiska och kognitiva tillväxt och kan utan oro införlivas i din dagliga kost.

Vilka är fördelarna med mandelmjölk?

En flaska färsk mandelmjölk.

Även om dess popularitet efter en lång svacka är relativt nyfunnen så rekommenderas drycken ofta av läkare och specialister. Nästan alla kan dra nytta av att dricka mandelmjölk, men den rekommenderas särskilt för gravida kvinnor:

  1. Den är en proteinkälla. Mandelmjölk har proteiner i sin sammansättning. Dessa är nödvändiga för bildandet av friska vävnader och fetter, vilket hjälper fostret i utvecklingen av dess nervsystem. Dock rör det sig om proteiner med ett lågt biologiskt värde, vilket innebär att de saknar visa nödvändiga aminosyror.
  2. Den begränsar trötthet och yrsel. Under graviditeten är det vanligt att man drabbas av yrsel och kräkningar. Denna obehagskänsla är helt normal, och kan dessutom lindras på olika sätt. Ett av dem är mandelmjölk, och den hjälper verkligen till med att minska illamående.
  3. Den ett högt näringsinnehåll. Ett glas mandelmjölk innehåller gott om B-vitaminer, folsyra, järn och magnesium. Dessa element hjälper till med att bekämpa anemi som ofta uppträder under den fjärde eller femte månaden av graviditeten. Järn och magnesium hjälper också till med att reglera östrogener som är ansvariga för att upprätthålla höga energinivåer och som dessutom ger ett gott humör till gravida kvinnor. Dessutom är folsyra väsentlig för att förebygga utvecklingsproblem hos fostret, vilket framgår av en studie publicerad i tidskriften Annales D’Endocrinologie.
  4. Den underlättar matsmältningen. Det är möjligt att man får problem med magen under detta skede. En starkt rekommenderad dryck för att lindra symtomen är just mandelmjölk, eftersom den hjälper till med att förbättra passage genom tarmen.
  5. Den innehåller kalcium vilket är viktigt för utvecklingen av barnets ben. Mandelmjölk är ett väldigt enkelt sätt att konsumera kalcium. Detta element är mycket viktigt eftersom det, enligt specialister, stimulerar styrkan hos både fostrets och moderns skelett.

Vad du bör veta innan du dricker mandelmjölk

En gravid kvinna häller mjölk i en skål med gryn.

Även om det är sant att mandelmjölk är ett bra näringslivsmedel så bör inte alla konsumera den. Detta är särskilt viktigt vid förekomst av nötallergi.

Å andra sidan har viss forskning utförd i vid University of Utrecht säkerställt att det finns en gemensam variabel mellan intaget av nötter under graviditeten och barnastma. På grund av bristen på kontrasterande bevisning föredrar många specialister att behålla sin ursprungliga position. De anser att mandel är en grundläggande föda i kosten för en gravid kvinna och att förbud i dagsläget vore förhastat.

Idéer för konsumtion av mandelmjölk

Mandelmjölk kan konsumeras på olika sätt. Det finns några som föredrar att dricka den som en smoothie, blandad med andra ingredienser som är mer tilltalande. Detta eliminerar eller minskar inte bidragen från mjölken, så det är inga problem med att få i sig den på det sätt du föredrar.

Först av allt har vi den mest typiska formen av intag; det vill säga att dricka mandelmjölken som den är. Det är viktigt att notera att drycken antingen kan göras hemma eller köpas färdig i butik. Du kan dricka den som alla andra typer av vätska och du kan enkelt göra den till en del av din familjs vardagskost. Dess smak är något sötare än vanlig mjölk, så den är enkel att kombinera med andra vätskor eller livsmedel.

Du kan även använda den för att förbereda shakes och smoothies. Det innebär att mandelmjölk kombineras med frukt och andra ingredienser. Beroende på individuell smak kommer en eller annan ingrediens att läggas till. Det är bäst att prova flera recept tills du hittar det du gillar bäst.

En väldigt populär smoothie är den berömda banan- och mandelmilkshaken, med socker eller vanilj efter smak. En touch av kanel kan också läggas till. Denna shake har blivit populär på grund av dess höga energivärde. Dessutom kan du alltid njuta av mandelmjölk till frukost genom att dricka den med flingor eller rostat bröd.

Mandelmjölk, ett hälsosamt alternativ

Mandelmjölk kan vara vid behov användas som ett alternativ till komjölk, men fungerar bäst som komplement. Trots dess egenskaper är det viktigt att kontrollera näringsvärdet på förpackningen innan du köper den. Du bör undvika produkter som innehåller tillsatt socker eftersom dessa kan försämra mjölkens näringskvalitet.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Vannuci L., Fossi C., Quattrini S., Guasti L., et al., Calcium intake in bone health: a focus on calcium rich mineral waters. Nutrients, 2018.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.