Hur förändras hjärnan under graviditeten?
Kvinnor går igenom oändligt många förändringar och upplever en mängd känslor under sina liv tack vare hormoner. En av de vanligaste omvandlingarna sker i hjärnan under graviditeten.
Dessa förändringar kan förklara förändringen i kvinnans fokus och varför hon kan verka lite förvirrad. Du kan här nedan läsa om vilka förändringar som hjärnan genomgår under graviditeten och hur du kan känna igen dem.
Hjärnan under graviditeten: viktiga förändringar
Ett stort antal kvinnor säger att, efter att de har blivit gravida, började de glömma vissa saker och blev mer känsliga för sina medmänniskors känslor. Dessa förändringar sker eftersom kvinnan fokuserar på bara en sak: hennes växande bebis.
Hon kan uppleva en större koncentrationsförmåga för vissa problem och nästan försumma andra. Bland de viktigaste förändringarna kan vi lyfta fram:
En minskning av grå hjärnsubstans
Grå hjärnsubstans genomgår den viktigaste förändringen i hjärnan under graviditeten då den beskärs i storlek. Det är samma fenomen som ett spädbarns hjärna går igenom då onödiga synapser tas bort.
Denna process möjliggör större känslighet för känslomässiga yttringar. Tydligen medför det att kvinnan optimerar sina sinnen för uppgiften att ta hand om en bebis.
Vissa specialister tillskriver mammans förmåga att tolka vad andra människor känner till denna förändring i hjärnan. Denna empati är särskilt speciell mot barn, så det är förståeligt att det är mödrar som är mest känsliga för deras behov.
Större neuroner
En annan förändring som hjärnan går igenom under graviditeten förekommer i hypotalamusens mediala preoptiska område. Storleken på neuronerna ökar där, vilket gör dem mer känsliga och aktiva.
En av konsekvenserna är en förstärkning av sinnen som lukt och smak. Därför tenderar gravida kvinnor eller de som nyligen har fötts att vara mer känsliga för lukt och kan känna skillnad på fler smaker. Många av dessa lukter och smaker verkar även vara äckliga för kvinnan.
En annan konsekvens är en intensiv känsla av välbefinnande. Denna känslighet gör att mamman förälskar sig i sitt barn genom att känna honom eller henne i magen och ännu mer vid och efter födseln.
På samma sätt är det denna förändring i hjärnan som orsakar fysiskt obehag hos mamman när hon upplever en separation från sin bebis under de första månaderna efter födseln.
Reduktion av amygdalan
Under graviditeten utsätts hjärnan för hormonella förändringar och förekomsten av substanser som orsakas av graviditeten och amningen. Som ett resultat blir amygdalan mindre. Detta område är ansvarigt för rädsla och de beslut som fattas som svar på rädsla.
Av den anledningen utvecklar många mödrar en hjärna som är mindre benägen att vara rädd. Denna förmåga gör att kvinnan kan agera på olika sätt för att försvara sitt barns liv.
“Grå hjärnsubstans genomgår den viktigaste förändringen i hjärnan under graviditeten då den beskärs i storlek. “
Den synaptiska funktionen i hippocampus påverkas
En ökning av spatialt minne och lärande utgör en av orsakerna till att många gravida kvinnor upplever att de blir glömska.
Även om dessa omvandlingar börjar under graviditeten ökar de vid förlossningen, eftersom hjärnan anpassar sig för att ständigt övervaka den nya medlemmen i hushållet. Då är det nödvändigt att lära sig att ta hand om barnet och utföra andra uppgifter snabbt.
Graviditetshjärna: är det möjligt?
Hjärnan under graviditeten reagerar på olika hormoner, främst oxytocin och prolactin. Förvånansvärt orsakar båda omvandlingar som sedan finns kvar under de första månaderna efter förlossningen.
Det finns även några strukturer som sedan finns kvar i åratal. Dessa positiva förändringar gör det möjligt för mamman att klara sig med mindre sömn under det första året av sitt barns liv, samt förstå barnets icke-verbala kommunikation.
Sammanfattningsvis genomgår hjärnan under graviditeten olika förändringar som hjälper kvinnan till ett framgångsrikt moderskap. Dessa förändringar är nödvändiga och en del av skönheten som upplevs som mamma.
Därför, om du oroar dig för vad du ska känna när du blir mamma, oroa dig inte: din hjärna är redo.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Maldonado-Durán, M., Sauceda-García, J. M., & Lartigue, T. (2008). Cambios fisiológicos y emocionales durante el embarazo normal y la conducta del feto. Perinatología y Reproducción Humana, 22(1), 5-14. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=21076
- López, M. E. G., Calva, E. A., Meléndez, J. C., & Bravo, C. S. (2006). Alteraciones psicológicas en la mujer embarazada. Psicología Iberoamericana, 14(2), 28-35. https://www.redalyc.org/pdf/1339/133920321004.pdf
- Oates, M. (1989). 6 Normal emotional changes in pregnancy and the puerperium. Baillière’s clinical obstetrics and gynaecology, 3(4), 791-804. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0950355289800653