Hur du tar hand om en nyfödd bebis under de första månaderna

Hur du tar hand om en nyfödd bebis under de första månaderna

Senaste uppdateringen: 20 mars, 2018

Det är normalt för föräldrar att vara osäkra på hur de ska ta hand om en nyfödd bebis, speciellt om de inte har haft barn förut. Det är väldigt svårt att känna igen alla tecken bebisar brukar visa för att vi ska förstå hur de känner.

Det är därför viktigt att ha kunskap om den grundläggande vården en bebis behöver under de första månaderna i livet. Eftersom de inte kan uttrycka vad de behöver är det viktigt att vara uppmärksam på vad de kräver.

Föräldrar tycker ofta att det känns överväldigade att lära sig att hantera sin nya roll. 

Man vet inte alltid precis vad som behövs göras för att ta hand om en nyfödd bebis under de första månaderna. Ibland gör man misstag eller behöver hjälp från andra med mer erfarenhet.

Hur du tar hand om en nyfödd bebis

Hur märkligt det än verkar finns det många som inte har en aning om hur de ska ta hand om en nyfödd bebis. Det är därför vi har skrivit den här artikeln.

Den kan också vara användbar för vissa som kanske trott att de gör allting rätt, men när de i själva verket gör fel. Eller för alla som vill försäkra sig om det de redan vet.

Det är viktigt att komma ihåg att våra bebisars liv hänger på att vi gör rätt och tar till oss råden på rätt sätt. 

mamma håller bebis

Allmän vård och tillsyn

  1. Se efter deras naglar. Bebisars naglar växer väldigt fort, så det är bra om man klipper dem regelbundet med en speciell sax eller nagelklippare. Det är bäst om du klipper deras naglar när de sover.
  2. Håll i dem stadigt. Bebisar är inte så sköra som man kan tro, så håll i dem varsamt men stadigt. Ingenting kommer att hända.
  3. Försök att inte skrämma dem när du bär upp dem. Ta upp bebisen försiktigt eftersom de känner varje rörelse och lätt kan bli skrämda.
  4. Var uppmärksam när du badar bebisen. Kom ihåg att bebisar bara ska badas i ljummet vatten, och helst i en balja eller i handfatet. Det är väldigt viktigt att passa dem noga så att de inte skadar sig på kranen eller liknande.
  5. Byt blöja. Bebisars rumpor är en känslig del av kroppen. När du byter blöja, se till att hela området är torrt för att undvika irritation. Du kan också använda speciella salvor som är för blöjutslag.
  6. Undvik att använda talk. Specialister avråder från användandet av talk eftersom bebisar lätt andas in det. Det vill man inte!
  7. Var uppmärksam på hur mycket kläder de har på sig. Ett vanligt misstag är att klä bebisar i alldeles för mycket kläder. Tro det eller ej, men det kan till och med ge dem värmevallningar. Ha alltid extra kläder med dig utifall en blöjincident skulle inträffa.
  8. Öronvård. Undvik att använda bomullstops för att rengöra deras öron. Bebisar kan ta skada av det. Det är bättre att rengöra utsidan av öronen med en liten trasa och varmt vatten.

Matvanor

  1. Mät deras mat. Kom ihåg att bebisar har små magar. Mät noggrant mängden mjölk du ger dem om du matar med flaska.
  2. Hoppa aldrig över en måltid. Barnläkare rekommenderar att man alltid ska mata bebisen när den är hungrig.
  3. Det är normalt för bebisar att kräkas lite efter att de ätit. Bli inte rädd när din bebis spottar upp lite mjölk, det är normalt i små mängder. Det är deras sätt att bli av med överskottet av maten.
  4. Undvik mat som är gasbildande. Du ska vara försiktig med detta eftersom det kan vara smärtsamt för bebisen. Experter rekommenderar att undvika mat som ger gaser i magen för bebisar, samt att man ska lära dem att rapa ordentligt.
  5. Var uppmärksam när du ammar. Det är viktigt att kontrollera så att bebisen får ett bra tag om din bröstvårta medan den ammar. Med det menas att den ska ha vårtgården i munnen.
bebis badar

Att ta hand om en nyfödd bebis kan vara komplicerat och i början verka svårt. Men misströsta inte, följ våra råd och sakta men säkert kommer du ha lärt dig mer. 

Barnläkare finns till hands för att stötta dig när du tar hand om och uppfostrar dina barn. De kommer att hjälpa dig om du har några funderingar eller är oroad över något.

Var aldrig rädd att fråga!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.