Råd för att rengöra nappflaskan
Vi ger dig här några råd angående hur du ska rengöra nappflaskan.
Det är viktigt att man sköter hygienen ordentligt när man hanterar en bebis nappflaska, men det finns faktiskt ett antal myter och felaktig information om ämnet.
Därför kände vi att det var viktigt att publicera en lista över tips och tricks på hur du rengör nappflaskan – några viktiga råd som borde få dig att känna dig lugnare till sinnet.
Genom att vara noggrann med detaljerna kommer du inte ha några problem att följa dessa enkla tips. Och det finns heller ingen anledning att bli en bacillofob!
Trick för att rengöra nappflaskan
Det är klart att korrekt rengöring av nappflaskans alla delar såväl som nappar är grundläggande för din bebis hälsa. Under de första månaderna av ett spädbarns liv är immunförsvaret väldigt svagt.
De vanligaste råden för nappflaskrengöring kommer från företag med specifika produkter och intressen. De ger en rad olika förslag på sterilisering, borstar, substanser och en massa annat, men råden är inte alltid särskilt bra, eller ens att rekommendera.
Av den anledningen ville vi skapa lite klarhet i ämnet och ge dig några osvikliga rengöringstips för nappflaskan. Du kommer förvånas över hur lätt det är och därmed oroa dig mindre.
Du kommer också se att det inte behövs några dyra produkter för att ordentligt rengöra nappflaskan.
Rengör med vatten, diskmedel och borste
Det här är den mest traditionella och effektiva rengöringsmetoden. Helst ska man rengöra flaskan så snart bebisen har matats färdigt. Endast då kan man vara säker på att inga partiklar stannar kvar och det gör rengöringen mycket enklare.
Innan du börjar ska du tvätta händerna ordentligt. Använd sedan en mild eller utspädd tvållösning för att rengöra flaskan.
Du behöver hett eller varmt vatten och en ren borste. Alla delar av nappflaskan – inklusive nappen och locket – ska rengöras varje gång.
Var särskilt noggrann i områdena runt kanter, skarvar och nappen. Det är här mjölkrester lätt kan fastna och sprida bakterier.
“Helst ska man rengöra flaskan så snart bebisen har matats färdigt. Endast då kan man vara säker på att inga partiklar stannar kvar och det gör rengöringen mycket enklare.”
Misstag som kan leda till kontaminering
Rengöringen, trots sin enkelhet, kan leda till problem om man inte tar vissa saker i beaktning. Om du diskar flaskan ordentligt, men gör några av följande misstag, kan kontaminering uppstå.
- När flaskan är diskad med tvållösning och vatten ska den inte torkas med en diskhandduk som används för annat. Handdukar är en härd för bakterier. Det bästa är att låta flaskan torka och använda hushållspapper.
- När du vidrör de olika delarna av nappflaskan för att sätta ihop den ska du ha rena händer. Annars riskerar du att kontaminera flaskan.
- Slutligen bör ni föräldrar försäkra er om att vattnet ni använder för att rengöra nappflaskan är säkert att dricka. Om dricksvattnet i ditt område uppvisar hälsorisker rekommenderar vi att du rengör flaskan i kokat vatten åtminstone under bebisens första sex månader.
Sterilisering
Det finns två sätt att sterilisera flaskan och alla dess delar: antingen med kokat vatten eller med en elektrisk apparat utformad för detta ändamål.
Frekvensen med vilken flaskan bör desinficeras och steriliseras har dock nu ändrats av specialisterna. Det återspeglas i Världshälsoorganisationens och American Academy of Pediatrics (AAP) rekommendationer.
I deras artikel understryker de att det inte finns någon skillnad mellan sterilisering och att rengöra flaskan med vatten, tvållösning och borste.
Om ni föräldrar vill vara extra säkra på nappflaskans hygien är det bästa ögonblicket för sterilisering innan ni använder den första gången. Efter det behöver det göras endast en gång i veckan.
I fall när barnet har ett sjukdomstillstånd eller är fött i förtid kan din barnläkare ge dig andra råd.
För att sammanfatta är det bästa sättet att försäkra dig om en hygienisk rengöring av nappflaskan att använda rent vatten, tvållösning och en bra borste som kommer åt alla delar av flaskan. Och se dessutom till att ni föräldrar alltid sköter er handhygien.