Tips för att sterilisera nappflaskor
Ankomsten av en nyfödd är en stor glädje för föräldrarna, men det kommer även med ansvar. En av de viktigaste aspekterna är matning, och det inkluderar att sterilisera nappflaskor och nappar.
Världshälsoorganisationen betonar vikten av amning under de första månaderna, men många mödrar föredrar att inte amma eller kan inte av olika anledningar. Då måste man vända sig till modersmjölksersättning, vilket ges via nappflaskor.
Är det nödvändigt att sterilisera nappflaskor?
Svaret är ja. När bebisar föds har de inte fullt utvecklade immunförsvar. Det innebär att de inte har de nödvändiga försvaren för att förebygga kräkningar, infektioner och diarré. Det är därför det är så viktigt att sterilisera nappflaskor.
Det finns många sätt att göra det på, och alla är effektiva på sitt eget sätt. Innan du handskas med nappflaskor är det viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte överföra baciller till dem.
Typer av flasksterilisatorer
Här kommer de vanligaste sätten att sterilisera nappflaskor:
1. Sterilisering med kokande vatten
Det här är en av de mest ekonomiska metoderna och finns tillgänglig för alla. Koka vattnet i en kastrull och lägg ned flaskor, nappar, etc. Det är den mest ekonomiska lösningen, men inte den snabbaste.
Låt flaskorna ligga i det kokande vattnet i runt 20 minuter. När flaskorna är steriliserade måste de användas omedelbart, annars går man miste om steriliseringens effekt.
2. Elektrisk ångsterilisator
Det finns många elektriska ångsterilisatorer på marknaden. Du kan hitta dem i olika storlekar, men vanligtvis för 4-6 flaskor åt gången. De är väldigt användbara eftersom de desinfekterar flera produkter på samma gång.
Den elektriska ångsterilisatorn är väldigt lätt att använda. Lägg bara flaskorna i apparaten och klicka på startknappen. När steriliseringen är klar kan de förvaras i samma behållare som de steriliserades i.
3. Flasksterilisator för mikrovågsugn
Den här är även den praktisk och populär för att sterilisera nappflaskor. För att använda den tvättar du flaskorna, ställer dem i sterilisatorn, tillsätter vatten och tar dem till mikron.
De är lätta och ekonomiska. De varierar i kapacitet, vanligtvis 2-6 flaskor. De kan även sterilisera nappar och andra saker bebisen använder. De är billiga och du behöver som sagt bara en mikrovågsugn för att använda dem.
“Innan du hanterar nappflaskor är det väldigt viktigt att tvätta händerna med tvål och vatten för att inte överföra baciller till dem.”
4. Kemisk flasksterilisering
Det kallas även för kall sterilisering, och går ut på att lösa upp en tablett i kallt vatten, vilket steriliserar vattnet. Den stora nackdelen med det är att det tar lång tid – runt 30-60 minuter.
De är dock lätta att använda och starkt rekommenderade för familjer som ofta reser. De kräver inte elektricitet och utgör ingen risk eftersom processen utförs med kallt vatten.
5. Självsteriliserande flaskor
De här är väldigt praktiska när du inte har andra steriliseringsmetoder till hands. Du häller bara vatten i flaskan och ställer in den i mikron. De är inte dyra och är hjälpsamma i många situationer.
Tips för att rengöra och sköta om flasksterilisatorer
Ett bra tips att komma ihåg för att bevara sterilisatorn är att se till att det inte finns kvar något vatten på botten. Innan du lägger flaskor och nappar i en sterilisator bör de torkas väl, eftersom bakterier växer i fuktiga miljöer.
Efter att du använt den apparat du valt är det även viktigt att vänta tills den svalnat. Se till att ta bort vatten för att hålla den ren och torr.
En gång i veckan är det rekommenderat att rengöra de inre gallren och locket på sterilisatorn noggrant. Man kan även använda lite alkohol på utsidan.
Till slut är det bra att göra en blandning med vatten och vitvinsvinäger varje månad. Denna häller du i sterilisatorn och slår på den. Vinägern verkar desinfekterande och rengör sterilisatorn ordentligt.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Rutala WA., Weber DJ., Disinfection, sterilization, and antisepsis: an overview. Am J Infect Control, 2016. 44: 1-6.
- Zulauf KE., Green AB., Nguyen BA., Jagdish T., et al., Microwave generated steam decontamination of N95 respirators utilizing universally accessible materials. mBio, 2020.