Vad ska jag göra om mitt barn har bränt sig?
Med detta i åtanke är det extremt viktigt att agera korrekt på dessa nödsituationer. Läs vidare för att upptäcka vad du ska göra vid de olika graderna av brännskador som ditt barn kan lida av efter att ha bränt sig på hett vatten.
Även om vi naturligtvis alltid är mycket noga med att skydda och ta hand om våra barn, kan olyckor fortfarande lätt ske. Brännskador i köket rankas på första plats bland de vanligaste hushållsolyckorna med barn.
Vi måste vidta alla rimliga försiktighetsåtgärder och säkerhetsåtgärder för att förebygga dessa potentiella olyckor. Samtidigt behöver vi känna till grundläggande första hjälpen för att hantera en nödsituation, till exempel när ett barn har bränt sig med kokande vatten.
Vad ska jag göra om mitt barn har bränt sig med kokande vatten
Om ditt barn har fått brännskador av hett vatten, är det första som du måste göra att hålla dig lugn. Du bör då noggrant följa dessa instruktioner som vi ska ge dig. På så sätt kan du ge ditt barn den hjälp han behöver i en sådan nödsituation.
Det första du gör är att snabbt ta bort barnet från köket. Ta sedan honom till ett ljust, luftigt rum. Här kan du utvärdera om ditt barn har fått första, andra eller tredje gradens brännskada.
Du kommer att kunna bestämma vilken behandling du ska ge honom – om brännskadorna kan behandlas hemma eller om ni ska ta er direkt till sjukhuset.
Om ditt barns brännskador är milda, kan du ta bort kläderna som kommer i kontakt med huden som påverkats av kokande vatten. Du bör sedan applicera kallt vatten på det drabbade området i cirka 3 till 5 minuter. Detta hjälper till att lindra smärtan.
Det är absolut nödvändigt att du uppmärksammar i vilket tillstånd ditt barns kläder är i. Om du kan se att de fastnat på hennes hud, rör inte dem alls. Istället åker ni direkt till sjukhuset.
Vad ska man göra med förstagradens brännskador?
Förstagradens brännskador orsakar endast ytlig skada på huden. Men det betyder inte att de inte kommer att orsaka mycket smärta och bli mycket rött samt riskerar att bli inflammerat. Förstagradens brännskador kommer att göra huden till rödaktig till färgen, som om det var en solbränna, men det kommer inte att finnas några blåsor.
Några enkla behandlingar för mycket små brännskador är:
- Försök att kyla det drabbade området med kallt vatten i minst 5 minuter. Det är viktigt att notera att du aldrig ska lägga is direkt på såret, eftersom detta kommer att förvärra irritationen.
- Ge dem lite ibuprofenbaserad medicin för att minska smärtan och svullnaden.
- Applicera en hypoallergen fuktkräm, såsom aloe vera eller andra mildrande krämer.
Om du märker att barnets kläder sitter fast på hennes hud, försök inte ta av henne utan åk direkt till sjukhuset.
Förstagradens brännskador kan läka inom 5 dagar utan att lämna någon typ av ärr. Om de drabbade områdena är i ansiktet, på könsorganen, händer eller fötter, så åk alltid till doktorn. Även om du tror att brännskadan är mycket mild, är huden i dessa områden särskilt sårbar och kräver särskild uppmärksamhet.
Vad ska man göra med andra och tredje gradens brännskador?
Andra och tredje gradens brännskador kan lämna ärr och märken på huden om det inte behandlas korrekt. Om brännskadorna inte behandlas på rätt sätt kan huden bli deformerad eller få kvar synliga ärr.
Om du anser att det är en ganska allvarlig brännskada, ska du ringa efter en ambulans omedelbart eller ta er till sjukhuset själv om du tror att det är snabbare.
Vid andra eller tredje gradens brännskador blir huden röd och svullen. Blåsor uppkommer omedelbart och i de allvarligaste fallen kan huden vara vitaktig eller svart. Det brända området kan kännas dött, men det gör mycket ont samtidigt.
Det är självklart viktigt att du vet att den bästa behandlingen är att förebygga olyckor. Brännskador som orsakats av varmt vatten är extremt smärtsamma. I värsta fall, kan bara tre sekunder i kontakt med kokande vatten, göra att huden drabbas av tredje gradens brännskador. Barns hud är betydligt mer ömtålig för hetta än vuxnas och det går mycket snabbare för dem att ha bränt sig på hett vatten.
Om du är osäker på vad du ska göra med en brännskada på ditt barns hud, kontakta din läkare eller gå till sjukhuset. Du bör inte stanna vänta med behandling i situationer som dessa.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Gandhi, M., Thomson, C., Lord, D., & Enoch, S. (2010). Management of Pain in Children with Burns. International Journal of Pediatrics. https://doi.org/10.1155/2010/825657
- Mayo Clinic. Quemaduras: primeros auxilios. Febrero 2022.
- Mayo Clinic. Prevención de quemaduras: protege a tu hijo de las quemaduras. Febrero 2021.
- Jeschke, M. G., & Herndon, D. N. (2014). Burns in children: Standard and new treatments. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(13)61093-4
- Sheridan, R. L. (2017). Burns in children. In Journal of Burn Care and Research. https://doi.org/10.1097/BCR.0000000000000536.