Hur vet jag om mitt barn har goda sömnvanor?
Under de första två veckorna av ditt barns liv kommer han eller hon att vakna ofta. Detta beror på att bebisens mage är så liten att han eller hon måste äta varannan till var tredje timme. Naturligtvis kan föräldrar som inte vet det här undra om deras barn har goda sömnvanor.
Den goda nyheten är att allteftersom tiden går och barnen växer blir deras sovtid längre och längre. Vi har vår roll att spela, och vi måste skapa en trevlig miljö för att vår bebis ska kunna få tillräckligt med sömn.
Med en bekväm spjälsäng eller säng, ett rum med dämpad belysning och en behaglig temperatur. Det är också en bra idé att se till att hela huset är lugnt och rofyllt innan läggdags.
Goda sömnvanor enligt rekommenderat antal timmars sömn i olika åldrar
Det är viktigt att vi vet att vårt barn får rätt antal timmar för hans eller hennes ålder. Det behöver inte vara på en gång, i ett sträck, eftersom bebisen eller barnet kan sova flera gånger om dagen.
- Nyfödda: minst 16 timmar om dagen.
- 3 till 12 månader: 15 timmar.
- 1 till 2 år: cirka 14 timmar.
- 2 till 5 år: 13 timmar.
- 5 till 9 år: 10 timmar.
- 14 till 18 år: minst 9 timmar.
Vid 6 månaders ålder börjar barnen sova mindre under dagen, och så ökar nattsömnen. Utmärkta nyheter för trötta föräldrar!
Vi måste emellertid ta hänsyn till att alla barn är unika, och det är också deras sömnbehov. Vissa kommer att sova mer, och andra kommer att sova mindre.
Om du fortfarande tycker att ditt barn inte får tillräckligt med sömn, bör du försöka lista ut de möjliga orsakerna och hitta en lösning så snart som möjligt.
Se upp för dessa varningstecken
Vi måste vara uppmärksamma på alla tecken på trötthet som barnen visar. Om de är trötta kommer de att gnugga ögonen, suga på tummen och gäspa. Så, så fort du ser dessa tecken, försök att lägga din bebis till sängs så snart som möjligt.
En sak du bör försöka undvika är att låta bebisen somna i dina armar och vagga den till sömns. Även om detta utan tvekan görs med de bästa intentioner, kommer det faktiskt att göra det svårare för honom eller henne att somna om. Din bebis blir beroende av att du plockar upp honom eller henne för att somna.
Om du tror att ditt barn inte får tillräckligt med sömn, ska du försöka lista ut de möjliga orsakerna och hitta en lösning så snart som möjligt.
Vad ska jag göra om min bebis vaknar ofta?
Kanske har du märkt att ditt barn vaknar till ofta under tupplurar, eller är rastlös när han eller hon sover och gråter mycket. Det kan innebära att bebisen har problem med att gå från en sömncykel till en annan, men han eller hon vaknar inte till helt.
Vad du behöver göra i detta fall är inte att väcka upp din bebis mer genom att ta upp den eller ge den dess nappflaska. Gå bara tyst in i bebisens rum tyst och kontrollera att allt är i sin ordning, rör vid bebisen med din hand för att lugna ner honom eller henne i spjälsängen.
Genom att göra detta undviker du att väcka bebisen helt. Om du istället väcker den blir det väldigt svårt att få den att somna om igen. Om du inte följer dessa riktlinjer kan barnet börja visa upp sömnstörningar.
Goda sömnvanor: se till att ditt barn får tillräckligt med sömn
En bra rutin där vi lägger barnen vid samma tid varje dag och de vaknar upp vid samma tid uppmuntrar dem att sova på egen hand. Det är också ett utmärkt första steg mot att undvika sömnstörningar.
Vi måste inse att barn är födda som en öppen bok och vi är delvis ansvariga för att fylla sidorna, beroende på beteende och erfarenheter som de förvärvar.
När föräldrarna lägger märke till att något inte står rätt till och att deras barn inte har goda sömnvanor så bör de analysera de rutiner som de har lärt sina barn, huruvida de är tillräckliga och om de har utförts på rätt sätt.
Föräldrar är ansvariga för sina barns fysiska och mentala välbefinnande. Därför måste de vara försiktiga med allt som kan påverka deras barns sunda utveckling. Att ha en bra sömnrutin kommer inte bara att gynna barnets hälsa utan även föräldrarnas.
Om vi märker att det, efter alla våra ansträngningar, ändå inte fungerar med sömnen bör vi gå till en specialist som kan rekommendera den bästa behandlingen. Kom alltid ihåg att sömn är en grundläggande del av barnens tillväxt och utveckling. Se till att dina barn har goda sömnvanor och får tillräckligt med sömn.
Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.
- Sánchez, M. (2004). Los niños que duermen con sus padres pueden sufrir trastornos del sueño y del desarrollo. El País. [En línea] Disponible en: https://elpais.com/diario/2004/03/09/salud/1078786803_850215.html
- El sueño infantil. Instituto del Sueño. [En línea] Disponible en: https://www.iis.es/problemas-trastornos-del-sueno-infantil-en-ninos-insomnio-especialista/
- Healthy sleep habits for infants and toddlers. Nationwide Children’s. [Online] Avaiable at: https://www.nationwidechildrens.org/family-resources-education/health-wellness-and-safety-resources/helping-hands/healthy-sleep-habits-for-infants-and-toddlers
- Children and sleep. National Sleep Foundation. [Online] Avaiable at: https://www.sleepfoundation.org/articles/children-and-sleep