Förhållandet mellan D-vitamin och graviditet

Visste du att det finns ett samband mellan D-vitamin och graviditet? Förstå mer om varför du behöver behålla optimala nivåer medan du är gravid.
Förhållandet mellan D-vitamin och graviditet
Silvia Zaragoza

Skriven och verifierad av nutritionisten Silvia Zaragoza.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Under de senaste åren har de som uppvisar låga nivåer av D-vitamin ökat under deras årliga eller månatliga blodprov. Eftersom det är klart att en brist leder till ben- och immunproblem, har experter etablerat en koppling mellan D-vitamin och graviditet.

Visste du att cirka 20 till 40 procent av gravida kvinnor har otillräckliga värden för denna vitaminsort? Det här är ibland ett problem både för modern och för fostrets rätta utveckling.

Detta vitamin är involverat vid en korrekt implantation av fostret i livmodern. En brist ökar riskfaktorn för preeklampsi och graviditetsdiabetes, bland andra sjukdomar. Vill du veta mer? Fortsätt läsa.

D-vitamin och kvinnors hälsa

Det är ett hormon som syntetiseras från det 7-dehydrokolesterol som finns i huden när det utsätts för solens ultravioletta strålar. Det finns också i livsmedel rikt på fett, som äggulor, mejeriprodukter och fet fisk.

Växt- och animaliska källor med vitamin D.

En av dess funktioner är att främja tarmens kalciumabsorption för att stärka benen. Det är också ansvarigt för att bibehålla tarmväggens integritet och aktiverar försvarsceller för att bekämpa infektioner. Det stimulerar till och med utsöndringen av antiinflammatoriska ämnen.

Bland de största problemen som orsakas av vitamin D-brister är svårigheter att bli gravid och risken för missfall. Det verkar på endometrium och gynnar embryoimplantation utan avstötning. Något som forskningen ännu inte har visat är dess inflytande på kvaliteten på ägg och spermier.

D-vitaminbrist och graviditet: preeklampsi

D-vitaminbrist uppträder vanligtvis från den 20:e graviditetsveckan och presenterar sig i form av högt blodtryck (systoliskt över 140 mmHg och diastoliskt över 90 mmHg), plötslig viktökning, vätskeretention och svullnad i fötterna.

Detta vitamin verkar på renin-angiotensinsystemet, det förhindrar placenta vasokonstriktion och stimulerar vaskulär glatt muskulatur och proliferation av endotelceller. Dessutom finns det en minskning av kalciumutsöndringen i urinen och en ökning av utsöndringen av parathormon (PTH). Som en följd av detta minskar aktiva vitamin D-nivåer.

Graviditetsdiabetes

Denna typ av diabetes får sitt namn från det faktum att läkare vanligtvis diagnostiserar det för första gången under graviditeten. Det innebär en ökning av blodsockret på grund av brist på insulinkänslighet. Och även om det finns flera riskfaktorer verkar det som om otillräckliga nivåer av D-vitamin kan öka risken med 39 procent.

Dessutom, när gravida kvinnor upprätthåller normala vitamin D-nivåer, uppstår det en minskning av glykosylerat hemoglobin, blodglukos och insulinvärden. Dessa resultat tyder på att insulinkänsligheten förbättras markant, även om experter inte är medvetna om de inblandade mekanismerna. Ändå misstänker de att kalcium har något att göra med det.

Andra komplikationer

Studier har också visat att risken för ett behov av kejsarsnitt är högre hos kvinnor med vitamin D-brist. Detta beror på livmoderns muskler och de efterföljande problem som de kan drabbas av. En brist underlättar också återfall av bakteriell vaginos och för tidig förlossning. Resultaten är emellertid kontroversiella och fler studier är nödvändiga.

En gravid kvinna som står i solen vid en pool.

Dessutom tror experter att rätt nivåer av vitamin D förhindrar depression efter förlossningen. Detta beror på dess engagemang i neuronal skydd mot oxidation och syntesen av dopamin, vilket reglerar humör. När det gäller barn med låga vitamin D-nivåer, lider de ofta av återkommande luftvägsinfektioner under de första fem åren av livet.

Slutsats om D-vitamin och graviditet?

Som du har sett är D-vitamin viktigt under alla livsstadier, särskilt under graviditeten. Genom att bibehålla goda nivåer (40-60 ng/ml) hjälper du till att undvika risken för komplikationer före, under och efter graviditeten, och ditt barn kommer att växa upp friskt.

Det faktum att du har bra vitamin D-nivåer kommer också att påverka ditt barns vitamin D-nivåer. Och även om exponering för solljus i minst 15-20 minuter om dagen rekommenderas, räcker det inte för att nå värden över 30 ng/ml.

Därför är det alltid bäst att konsultera en läkare eller vårdpersonal för råd om dosering och märke av ett tillskott. Det är tillrådligt att ta det på morgonen med en mat rik på fett, som jungfruolja, en skiva ost eller en avokado.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Rodriguez, A; Santa Marina, L; Jimenez, A M; Esplugues, A; Ballester, F; Espada, M et al (2016) Vitamin D Status in Pregnancy and Determinants in a Southern European Cohort Study. Paediatr Perinat Epidemiol, 30(3): 217-28.
  • Akbari, S; Khodadadi, B; Yasin Ahmadi, S A; Abbaszadeh, S; Shahsavar, F (2018) Association of vitamin D level and vitamin D deficiency with risk of preeclampsia: A systematic review and updated meta-analysis. Taiwan J Obstet Gynecol, 57(2): 241-47.
  • Serrano-Díaz, N C; Gamboa-Delgado, E M; Domínguez-Urrego, C L; Vesga-Varela, A L; Serrano-Gómez, S E; Quintero-Lesmes, D C (2018) Vitamin D and risk of preeclampsia: A systematic review and meta-analysis. Biomedica, 38(S1): 43-53.
  • Khaing, W; Arj-Ong Vallibhakara, S; Tantrakul, V; Vallibhakara, O; Rattanasiri, S; McEvoy, M et al (2017) Calcium and Vitamin D Supplementation for Prevention of Preeclampsia: A Systematic Review and Network Meta-Analysis. Nutrients, 9(10): 1141.
  • Hu, L; Zhang, Y; Wang, X; You, L; Xu, P; Cui, X et al (2018) Maternal Vitamin D Status and Risk of Gestational Diabetes: a Meta-Analysis. Cell Physiol Biochem, 45(1): 291-300.
  • Ojo, O; Weldon, S M; Thompson, T; Vargo, E J (2019) The Effect of Vitamin D Supplementation on Glycaemic Control in Women with Gestational Diabetes Mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. Int J Environ Res Public Helath, 16(10): 1716. 
  • Rodríguez-Dehli, A. C., Riaño Galán, I., Fernández-Somoano, A., Navarrete-Muñoz, E. M., Espada, M., Vioque, J., & Tardón, A. (2015). Prevalencia de deficiencia e insuficiencia de vitamina D y factores asociados en mujeres embarazadas del norte de España. Nutricion Hospitalaria31(4), 1633-1640. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112015000400024
  • Mansur J. Vitamina D en pediatría, embarazo y lactancia. Arch Argent Pediatr 2018;116(4):286-290.[internet] Disponible en: https://www.sap.org.ar/docs/publicaciones/archivosarg/2018/v116n4a33.pdf. [acceso julio 2021]

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.