5 övningar för att arbeta med rytm och intonation hos barn

Vill du veta hur man arbetar med rytm och intonation hos barn? Här är några övningar som hjälper dig med denna uppgift.
5 övningar för att arbeta med rytm och intonation hos barn
Mara Amor López

Skriven och verifierad av psykologen Mara Amor López.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Musik är en utmärkt stimulans för alla, men under barndomen har den en speciell inverkan på hjärnans utveckling. Därför kommer här några övningar för att arbeta med rytm och intonation med barn från en mycket ung ålder. Dessutom är det den perfekta ursäkten för att ha roligt tillsammans.

Musik är direkt relaterad till förvärvet av rytm och detta bidrar positivt till emotionell och kognitiv utveckling.

För att genomföra aktiviteterna kan du använda barnmusik, sånger som dina barn gillar eller traditionella barnsånger, det är helt upp till dig.

Fördelarna med att arbeta med rytm och intonation hos barn

Som den emblematiska Maria Montessori påpekade så har musik en grundläggande roll i barns tillväxt och utveckling. Och inte bara på en intellektuell nivå utan också på en sensorisk, affektiv och emotionell nivå.

Artikeln Music education in school and the European Higher Education Area, skriven av Maravillas Díaz Gómez, påpekar att musik är en oumbärlig resurs för att uppnå en integrerad och fullgod utveckling hos barn.

Här delar vi med oss av några av fördelarna med att arbeta med rytm och intonation hos barn från de tidiga stadierna:

  • hjälper språkutvecklingen
  • stärker psykomotorisk förmåga
  • utvecklar auditivt och visuellt minne
  • förbättrar kunskapen om kroppsschemat
  • rensar sinnet och bidrar till förvärvet av nytt lärande
  • hjälper barn att relatera till sin kamratgrupp
  • ger avslappning och lugn
  • bidrar till emotionell hantering
  • förbättrar kognitiv kapacitet.
En mor och dotter som använder hårborstar som mikrofoner.
Musik låter oss lära oss på flera sätt samtidigt, vilket går utöver den intellektuella aspekten. Och det bästa av allt är att du kan använda det när som helst.

Övningar för att arbeta med rytm och intonation hos barn

Övningarna som vi föreslår nedan är berikande och roliga. Du kan anpassa dem efter barnens ålder, deras kunskaper och färdigheter. Ska vi börja?

1. Simon säger

Vem har aldrig lekt “Simon säger”? Du kan använda den för att stimulera utvecklingen av ord, gester, inlärning av olika begrepp (som färger), och även för att arbeta med rytm och intonation hos barn. Hur? Med ett piano, ett annat instrument till hands eller till och med din egen röst.

När du spelar eller sjunger en ton måste dina barn upprepa den. Sedan måste ni prova en annan ton samt be dem komma ihåg och återskapa sekvensen. Du kan lägga till ljud beroende på svårighetsgraden du kan hantera och använda olika ljudlängder.

2. Gå med rytm

Denna aktivitet består av att följa rytmen i en sång med dina steg. Barn lär sig genom att imitera vad deras föräldrar gör, att upprepa det du gör kommer inte att vara ett problem för dem. Vi är säkra på att ni kommer att ha mycket roligt när ni ändrar rytmerna.

4. Munljud

Här gör ni olika rytmer med ljuden från era egna munnar, leker med längden på texterna och med hastigheten i upprepningen av de olika stavelserna. Även om det är en väldigt enkel övning så blir det väldigt roligt för barnen.

5. Stegen som går upp och ner

För att leka den här leken behöver du bara rita en stege på ett pappersark och höja och sänka en docka eller dina egna fingrar till rytmen av en sång. När de går upp måste intonationen gå från de lägsta till de högsta tonerna och när de går ner, tvärtom. Hur arbetar du med rytm i den här aktiviteten? Jo, med förändringar i hastigheten att gå upp och ner för trappan.

6. Objekt med rytm

Med denna övning behöver du bara lämna föremål inom räckhåll för barnen så att de kan röra dem och manipulera dem fritt för att producera ett ljud. Du kan börja med att lära dem rytmen och de kan härma dig senare.

Bebisar som leker med musikaliska leksaker.
Träna rytm och intonation med dina barn från tidig ålder, anpassa er efter deras möjligheter och förmågor. Du kommer att se hur roligt de har!

Om vikten av att arbeta med rytm och intonation hos barn

Övningarna som vi har föreslagit i den här artikeln för att arbeta med rytm och intonation, förutom att låta dig ha mycket roligt, kommer att erbjuda enorma fördelar för dina små. Så vad väntar du på för att börja träna dem? Ni kommer garanterat att få en mycket produktiv och rolig tid.

“Musik är den mest direkta konsten, den kommer in genom örat och går direkt till hjärtat.”

-Magdalena Martínez, spansk flöjtist-


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.