4 experiment med vatten för barn

När man lär barn om vattnets egenskaper finns det inget bättre än att låta dem göra experiment, använda sina egna händer och se med sina egna ögon. Vi har här samlat några roliga och enkla experiment med vatten som dina barn aldrig kommer att glömma.
4 experiment med vatten för barn

Senaste uppdateringen: 15 juni, 2019

Dina barn måste lära sig om fysikens och kemins grundläggande lagar och däribland om vattnets egenskaper. Finns det något bättre sätt att lära sig än genom roliga experiment med vatten?

Det finns många enkla experiment med vatten som du kan göra med dina barn hemma. Med dessa kan du lära dem om den magiska världen som vetenskapen utgör på ett roligt sätt.

Det bästa sättet att förklara vetenskapen är genom att experimentera. Det är bra för barn eftersom det väcker deras nyfikenhet och intresse för vetenskapliga fenomen.

Experiment med vatten för barn

Här har vi samlat några experiment med vatten som ni kan ha roligt med tillsammans hemma:

1. Peppar som flyr

För detta experiment behöver du:

  • Vatten
  • En skål
  • Mald peppar
  • Flytande tvål eller diskmedel

Utförande:

  1. Tillsätt lite vatten i skålen.
  2. Strö ut pepparn på vattnet tills den täcker ytan.
  3. Ta en liten droppe flytande tvål eller diskmedel på fingret.
  4. Nudda sedan vid vattenytan med fingertoppen någonstans mitt i skålen.

När du gör det sista steget ser du hur pepparn rör sig snabbt bort från den plats där tvålen kom i kontakt med ytan. Vissa pepparfragment kommer att falla till botten, och några kommer att fly ut till skålens kanter.

Vad är det som händer?

Vattenmolekylerna är kopplade till varandra med bindningar och har en så kallad ytspänning. Detta gör att genom skiktet mellan vattnet och luften kan denna yta bära upp en lätt substans.

Denna ytspänning gör det möjligt för pepparn att flyta. Därefter minskar diskmedlet eller tvålen denna spänning genom att störa bindningarna.

När den ytspänningen bryts så har pepparn inte någon möjlighet att hålla sig kvar. Den kommer antingen att sjunka mot botten eller fly ut till kanterna på skålen.

Två barn utför experiment med vatten


2. En regnbåge i en flaska

Du kommer att behöva:

  • En genomskinlig plastflaska
  • Honung
  • Sirap (gärna vit sirap eller glukossirap)
  • Diskmedel
  • Vatten
  • Alkohol
  • Karamellfärg
  • Olja

Utförande:

  1. Det första du gör är att tillsätta karamellfärg till sirapen, vattnet, oljan, diskmedlet och alkoholen. Se till att använda en ny färg för varje vätska.
  2. Häll sedan vätskorna i flaskan en i taget. Börja med honungen, fortsätt sedan i denna ordning: sirap, diskmedel, vatten, olja och alkohol. Använd en tillräcklig mängd för att forma ett lager som är minst 1-2 cm. För att undvika att vätskorna blandar sig så kan du hälla ner dem över baksidan på en sked.

Vätskorna ska bilda skikt eller lager. Var försiktig så att de inte blandar sig. De bildar en vacker regnbåge som du kan beundra i ljuset.

Vad är det som händer?

Densitet är hur man mäter ett ämnes täthet eller dess massa per volymenhet. Detta kan göras i fasta ämnen, vätskor och gaser. Varje ämne har sin egen densitet, och detta experiment visar de olika ämnenas olika densitet.

Vätskor med fler molekyler, alltså högre densitet, är tyngre. De sjunker till botten. Gör man detta mycket försiktigt så kan de bilda skikt utan att blanda sig med varandra. De som är lättast flyter överst på toppen.

Det bästa sättet att förklara vetenskapen är genom att experimentera. Det är bra för barn eftersom det väcker deras nyfikenhet och intresse för vetenskapliga fenomen.

3. Vattnets cykler

För detta experiment behöver du:

  • En genomskinlig plastflaska
  • Vatten
  • Blå karamellfärg
  • Tuschpennor

Utförande:

  1. Till att börja med så ritar du en himmel med solen och några moln på flaskans topp.
  2. Häll sedan lite vatten i flaskan, fyll den ungefär halvvägs och skruva på locket.
  3. Placera sedan flaskan i solen en stund.

Vattnet i botten av flaskan avdunstar när solen värmer det. Sedan stiger det och bildar vattendroppar på toppen av flaskan.

Vad är det som händer?

Denna flaska visar en enkel del av vattnets cykel på vår jord. Solen värmer upp vattnet, och vattnet stiger upp i atmosfären i form av vattenånga. Den bildar där moln som lagrar vattnet.

Ångan som är i molnen kondenserar. När den möter en kall luftström faller den ner igen i form av regn. Detta är ett av de bästa experimenten med vatten för barn.

4. Experiment med vatten som vandrar

Materialen för detta experiment är:

  • Vatten
  • 3 genomskinliga behållare av samma storlek
  • Pappershanddukar
  • Blå och gul karamellfärg

Utförande:

  1. Fyll två av behållarna halvvägs upp med vatten.
  2. Blanda sedan vattnet i en av behållarna med gul färg och vattnet i den andra med blå färg.
  3. Placera de tre behållarna i rad (den tomma i mitten).
  4. Vik två pappershanddukar till smala remsor.
  5. Lägg ena änden av remsan i den gula vattenbehållaren. Lägg sedan ner den andra änden i den tomma behållaren.  Gör detsamma med den blå vattenbehållaren.

Titta på hur vattnet vandrar från de vattenfyllda behållarna genom pappershanddukarna. Dina barn kommer att älska att se hur vattnet blir grönt i behållaren i mitten.

Experiment med vatten och blå färg

Vad är det som händer?

Vattenmolekylerna är förenade med varandra och allt de är i kontakt med. Detta kallas vidhäftning. Kapillärkraften är också viktig här, vilket är förmågan för vätskor att röra sig uppåt i utrymmena i ett poröst material.

I detta experiment med vatten kan barnen se hur molekylerna håller sig fast i pappershandduken. De kan se hur de också sitter fast vid resten av vätskan. Dessutom ser de hur två primära färger kombineras för att skapa en ny.

Vatten är grunden för allt liv på vår planet. Genom dessa experiment med vatten kan barn lära sig vikten av dess funktioner och egenskaper.

Dessa typer av aktiviteter är både roliga och ekonomiska. De är också mycket pedagogiska, vilket gör dem väldigt värdefulla.

Njut av att upptäcka världen med dina barn, utan att behöva lämna ert hem. Öppna dörren till den otroliga vetenskapens värld!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.