Varför är yttre rymden så intressant för barn

Yttre rymden är underbar genom sin mystiska oändlighet och väcker särskilt stort intresse hos barn eftersom de attraheras av det okända.
Varför är yttre rymden så intressant för barn

Senaste uppdateringen: 16 april, 2023

Den yttre rymdens värld är av stort intresse för många barn. Genom filmer, spel, böcker och bilder introduceras de små till allt om universum: solsystemet, galaxer, stjärnor och mycket mer.

Många av dem hävdar också att de kommer att bli astronauter som vuxna. Men vad är det som är så speciellt med detta ämne som genererar så mycket beundran? Varför har så många barn en önskan att resa ut i rymden?

Den fascinerande miljön i yttre rymden

Världen här, på planeten jorden, är väldigt intressant. Här händer underbara saker och vilken dag som helst på fastlandet kan bli till ett riktigt äventyr. Om de symboliska och ekonomiska förhållandena är de rätta kan vem som helst resa till nästan alla platser på jorden och njuta av dess attraktiva miljö, för att inte tala om den bländande vattenvärlden .

Men låt oss vara ärliga, rymden har en extra charm: dess oförklarliga enorma storlek, dess färger i blåa och orangea toner, dess slående ljuskontraster eller kanske främst dess begränsade åtkomst.

Poängen är att allt som rör yttre rymden väcker stort intresse hos både barn och vuxna. Faktum är att en studie från 2019 utförd av LEGO Group, i samarbete med analysföretaget Harris Poll , hävdar att 86 % av en grupp barn i åldrarna 8 till 12 är intresserade av rymdutforskning, medan 90 % skulle vilja lära sig mer om universum. Samtidigt är astronaut ett yrke som många barn tänker på när de föreställer sig sina framtida karriärer.

Ett barn utklädd till astronaut.
Många barn väljer ett rymdtema för att dekorera och möblera sina rum. De väljer väggar med planeter, raketformade sängar och stjärnor i taket. Dessutom har de ofta en astronautdräkt.

Många frågor, få säkerheter

Vi vet att barn älskar att ställa frågor, när som helst och var som helst. Nyfikenheten uttrycks i full kraft mellan tre och fem års ålder, det stadium vi kallar varför -stadiet .

”Frågorna som ställs tillåter barn att relatera till och lära sig om det universum som de är en del av, och är därmed en outtömlig källa till lärande.”

– Mario Andrés Candelas –

Ofta ställer de små komplexa frågor som överraskar oss, vi kanske är helt omedvetna om deras vetenskapliga svar. Vissa vuxna blir överväldigade av att de inte kan ge sina barn ett korrekt svar. Men detta är inget problem eftersom det är omöjligt att veta allt, och inte heller behöver våra småbarns frågor besvaras omedelbart.

Vad frågar barn om yttre rymden?

Några av de vanligaste frågorna som barn ställer om yttre rymden är följande :

  • Varför följer månen efter mig?
  • Var tar himlen slut?
  • Var slutar universum?
  • Varför faller inte stjärnorna?
  • Varför faller vi inte om jorden rör sig?
  • Finns det liv på andra planeter?
  • Finns utomjordingar?

Medan vissa av dessa frågor har vetenskapliga svar, finns det andra som är svåra att förklara. Ofta envisas barnen med att upprepa de frågorna om och om igen, och vi vuxna är inte alltid beredda att svara.

En tecknad bild av en astronaut som svävar i yttre rymden.
I yttre rymden finns det många obesvarade frågor. Detta är en av de faktorer som väcker nyfikenhet och drar till sig barns uppmärksamhet.

Oändligheten är framför allt okänt

Mycket av informationen som vi människor har om yttre rymden känner vi till tack vare NASA , den amerikanska rymdforskningsbyrån. Denna byrå skapades 1958 med syftet att undersöka, planera och styra all rymdverksamhet i USA, med undantag för de med militära syften.

Då och då blir vi överraskade av fantastiska upptäckter. Men sanningen är att det fortfarande finns mycket att upptäcka, och känslan av upptäckande kvarstår även när det pågår en stor mängd vetenskaplig forskning.

Sådana mysterier skapar nyfikenhet hos barn . Glöm inte att barn älskar att utforska nya platser, föremål och djur. Därmed väcker det okända deras intresse. Av denna anledning inkluderar de den yttre rymden i sina lekar, i sina hantverk och till och med på väggarna i sina sovrum.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Candelas, M, A. (2011). Sobre las preguntas infantiles y su relevancia para el cambio educativo. Revista de Investigación. Vol. 14 (2011): Escuela Abierta, 14
  • Roca Tort, M. (2005). Las preguntas en el proceso de enseñanza aprendizaje de las ciencias. Pla de les Moreres Vilanova del Camí. Didàctica de les Ciències UAB. Educar.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.