Hur länge ska bebisar sova innan de matas?

I början av ett barns liv är tiden som går mellan en matning och nästa mycket kort. Spädbarn måste ta små tupplurar mellan matningarna. Men hur länge bör en nyfödd bebis få sova innan den matas?
Hur länge ska bebisar sova innan de matas?

Senaste uppdateringen: 04 maj, 2020

Den första perioden i livet, mellan födelsen och 18 månaders ålder, utgör cirka 2% av en persons hela liv. Något att tänka på under denna livsviktiga period är hur mycket tid ditt barn bör få sova innan han eller hon väcks för att matas.

Bör barn sova mellan matningarna?

Det är mycket viktigt att nyblivna föräldrar har koll på deras nyföddas matintag under de första veckorna i livet, då nyfödda barn har en tendens att gå ner i vikt.

Vissa nyfödda kan bli så svaga att de har svårt att äta ordentligt. Detta medför en risk för lågt blodsocker, vilket gör att de blir ännu svagare.

Under de första dagarna efter födseln är det vanligt att barn sover långa stunder. Detta beror delvis på stressen från förlossningen och de många nya stimuli som bebisen upplever under så kort tid.

I dessa fall är det viktigt för föräldrarna att väcka sitt barn för att se till att han eller hon får tillräckligt med mjölk varje dag.

bebis sover
Vissa spädbarn kanske också bara är vakna medan de just matas. Om ett barn somnar under matningen är det bäst att fortsätta mata tills barnet sover djupt eller mamman är säker på att han eller hon är mätt.

Om en bebis inte får tillräckligt med näring kan det göra att barnet vaknar irriterat och ledset. Det är därför det är så viktigt att mata små bebisar varje gång de visar tecken på att vara hungriga, oavsett vilken tid på dygnet det är.

Det finns ingen maximal eller minimal tid som ett barn ska tillbringa med att matas varje dag. Istället rekommenderar specialister att du helt enkelt matar din bebis så många gånger han eller hon behöver det.

Se också till att ditt barn är mätt efter varje matning. Under ett barns första tre eller fyra veckor i livet bör föräldrarna se till att deras barn matas minst var tredje timme, efter varje tupplur. För tvillingar eller trillingar varar denna period i upp till fem eller sex veckor.

De första veckorna av ett barns liv

Medan bebisar föds med en mängd olika reflexer som hjälper dem att överleva kräver de fortfarande nästan ständigt omvårdnad av en vuxen för att klara sig. Därför är det oerhört viktigt att föräldrar svarar varje gång deras barn gråter. Detta kan indikera att sovstunden är över och att barnet därför måste äta.

Att respektera både tiderna då ett barn behöver äta och när han eller hon behöver sova är viktigt för utvecklingen. Det är av största vikt att uppnå en balans mellan båda.

Om man hanterar tiden som barnet sover på ett dåligt sätt kan det komma att stå i vägen för barnets utveckling. Det kan också få barnet att bli stressat eller övertrött.

Efter den tredje dagen efter födseln kommer din bebis troligen att tillbringa mer tid vaken även om han eller hon inte är hungrig. Barnläkare råder föräldrar att dra nytta av barnets tupplurar för att själva få lite vila.

Samtidigt rekommenderar barnläkare att föräldrar inte försöker undvika buller i hemmet när bebisen sover. Det är bra för nyfödda att vänja sig vid att sova med lite normalt oljud i bakgrunden.

Kom ihåg att nyfödda barn inte kan skilja mellan natt och dag. Därför är det upp till föräldrarna att hjälpa sina barn att vänja sig att sova längre perioder på natten.

Här är några tips att tänka på medan du gradvis hjälper ditt lilla barn genom denna process:

  • Håll ett mycket svagt ljus tänt på natten.
  • Prata inte för högt.
  • Lägg ner ditt barn i sängen igen efter att ha bytt och matat honom.
  • Lek inte med ditt barn före sänggåendet, eftersom det kan göra honom för uppspelt för att sova.
bebis matas

Det är viktigt att planera ditt barns schema, inklusive matstunder och sovtider. Detta hjälper också ditt barn att orientera sig och undviker oregelbundna sov- och matningsmönster som leder till övertrötthet.

Att sova hela natten är inte normalt

Enligt data och statistik sover bara 1 av 1000 6 månader gamla barn hela natten utan att vakna. Nyfödda barn kan inte anpassa sina olika sömncykler före 3 månaders ålder. Många spädbarn kan inte göra det ens när de fyller 1 år.

Kontinuerlig sömn brukar sammanfalla med den period då blodsockernivåerna lyckas hålla sig stabila under natten. Det är därför orealistiskt och ohälsosamt att förvänta sig att ett barn ska sova hela natten innan han eller hon är fysiologiskt redo att göra det. Det är viktigt att föräldrar respekterar sina barns sov- och matcykler.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • . Brandon DH, Holditch-Davis D, Belyea M. Nursing care and the development of sleeping and waking behaviors in preterm infants. 1999; 22 (3): 217- 229.
  • Gertner S, Greeenbaum CW, Sadeh A, Dolfin Z, Sirota L, Ben-Nun Y. Sleep-wake patterns in preterm infants and 6 month’s home environment: implications for early cognitive development. Early Human Development 2002; 68 (2): 93-102.
  • Tham, Elaine Kh et al. “Infant sleep and its relation with cognition and growth: a narrative review.” Nature and science of sleep vol. 9 135-149. 15 May. 2017, doi:10.2147/NSS.S125992

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.