Myom i livmodern under graviditeten

Myom i livmodern under graviditeten

Senaste uppdateringen: 19 oktober, 2019

Vad vet du om myom i livmodern? Om du inte vet mycket eller aldrig har hört talas om det, oroa dig inte, för i den här artikeln ger vi dig all information du behöver.

Först och främst måste du komma ihåg att det är normalt att du under din menstruation känner vissa obehag. Exempelvis lider vissa kvinnor av ganska intensiva smärtor som kan åtföljas av olika symptom. Låter detta bekant för dig?

Det finns också kvinnor som känner av hormonella störningar som leder till antingen en ovanligt lång eller en praktiskt taget obefintlig menstruation. Dessa symptom kan vara ganska besvärande och de uppstår ibland på grund av ett myom i livmodern.

Hormoner ansvarar för att skydda vårt skelett, hjärt-kärlsystemet och fördelningen av kroppsfett. När hormonnivåerna är låga kan de ge upphov till fysiska och känslomässiga förändringar.

Överkänslighet, plötsliga förändringar i beteende och kontinuerlig irritabilitet är bara några av de sinnesstämningar som hormoner kan spela en roll i.

Hormonförändringar är inte alltid farliga så länge de inte stör en gravid kvinnas dagliga liv. Som tur är går hormonförändringar, precis som ett myom i livmodern, att behandla.

Vilka negativa effekter kan ett myom ha under graviditeten?

Ett myom är muskelknutor som bildas inuti livmodern och livmodermuskulaturen. Det anses vara en godartad tumör och brukar inte ha några symptom. Man behöver bara oroa sig för myom om de blöder eller orsakar smärta.

De är bara farliga i mycket specifika situationer. Det är därför man rekommenderar att man övervakar muskelknutornas storlek, speciellt om man planerar för en graviditet.

Det finns ingen vänskap, ingen kärlek, som en mammas för sitt barn.

-Henry Ward Beecher-

myom: kvinna på säng håller sig om magen

Under graviditeten ökar nivåerna av östrogen, och detta kan få tumören att öka i storlek. Dock kan knutorna i vissa fall förbli samma storlek eller till och med minska.

Oavsett vad som händer är det alltid bäst att konsultera din läkare så att hon eller han kan ge dig lämpliga riktlinjer att följa.

Komplikationer av myom i livmodern under graviditeten

Om knutorna ökar i storlek kan det utgöra en risk för fostret. Det kan också leda till en förskjutning av moderkakan som kan resultera i en för tidig förlossning.

Myom kan också orsaka begränsad intrauterin tillväxt vilket är ett tillstånd som kännetecknas av onormal utveckling av embryot.

Denna komplikation kan också orsakas av undernäring, drogintag, högt blodtryck och vissa infektioner. Din läkare kan rekommendera ett kejsarsnitt. Det kan vara den säkraste förlossningsmetoden för barnet.

Om myomet sitter illa till kan det hämma förlossningen. Detta gör kejsarsnitt till det enda möjliga alternativet.

Så länge knutorna inte växer och inte sitter på en dålig plats kan mamman fortfarande föda naturligt genom vaginan.

Hur behandlar man ett myom?

Det finns flera sätt att behandla ett myom. Vissa behandlingsmetoder är mer invasiva än andra.

Behandlingsalternativen beror på en rad kriterier; till exempel om ett av symptomen är smärta, om knutorna växer eller om du har flera myom kan de behöva bli borttagna.

Kirurgisk behandling

Myomektomi är kirurgiskt avlägsnande av myom . Det finns flera kirurgiska alternativ; till exempel kan man avlägsna myomet genom titthålskirurgi med en liten kamera. Metoden är endast användbar om myomet är litet.

I svåra situationer kan en hysterektomi vara nödvändig, vilket fullständigt avlägsnar livmodern. Det rekommenderas dock endast för kvinnor som inte vill ha barn.

gravid kvinna talar med läkare

Hormonbehandling

Den här typen av behandling syftar till att minska koncentrationen av östrogen i kroppen. Detta resulterar i att myomet minskar i storlek.

Embolisering

Detta är en blandning av farmakologisk behandling och kirurgi. Embolisering krymper gradvis myomet inom loppet av några månader genom att blockera blodtillförseln till muskelknutorna.

Det kräver inte att man sövs ner, så det är ett enklare alternativ än att kirurgisk avlägsna myomet eller livmodern. Ingreppet varar i mellan 1 till 3 timmar.

Oavsett vilket alternativ du väljer är det viktigt att följa din läkares råd. Det är lika farligt att genomgå en onödig operation som att ignorera varningstecken.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Fábregues, F; Peñarrubia, J. Mioma uterino. Manifestaciones clínicas y posibilidades actuales de tratamiento conservador. Medicina Integral. 2002 Vol. 40. Núm. 5. 183-234.
  • Mutch, D; Biest, S. Miomas uterinos. Manual MSD – Versión para profesionales. [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.