Barn som sover för lite blir lättare sjuka
Relationen mellan sömnbrist och olika sjukdomar är tydlig. Med barn kan det också skapas av dåliga sömnvanor. Fortsätt läsa för att lära dig varför barn som sover för lite lättare blir sjuka.
Rutin är en väsentlig del av sömnen, eftersom det är bevisat att barn som går och lägger sig sent lider av fler sjukdomar. Från en tidig ålder grundas de dåliga sömnvanorna.
Brist på sömn påverkar oss alla, men under barndomen krävs det mer tid för att återställa energin och återhämta sig än det gör för vuxna. Det är inte detsamma för en nyfödd och en vuxen.
Antal timmar sömn efter ålder
Skillnaden i mängden sömn som krävs för olika åldersgrupper är viktig. När vi växer går vi från att sova mellan 14-17 timmar till bara 7-8 timmar som vuxen. Samtidigt behöver barn i skolålder i genomsnitt 10-12 timmars sömn.
Naturligtvis kommer det att finnas vissa perioder när dessa behov förändras. Det viktiga är att respektera sömnvanor och individuella behov så mycket som möjligt.
Så här många timmars sömn behöver barn, beräknat efter ålder:
- Nyfödda till 12 månader: 11-14 timmar per dygn rekommenderas.
- Upp till fem år: mellan 10 och 13 timmar per natt.
- Fem till 13 år: mellan nio och elva timmar per natt.
- 13-17 år gammal: mellan åtta och 10 timmar per natt.
Varför lider barn som sover för lite av fler sjukdomar?
Många sjukdomar börjar med brist på sömn eller dåliga sömnvanor. När vi tillåter barn att gå och lägga sig sent, kan vi öka risken för följande tillstånd:
- Sömnlöshet: På grund av sin brist på en god sömnhygien, internaliserar barn inte sömnmönster som leder till vila och återhämtning av hög kvalitet. Av den anledningen leder det att de går och lägger sig sent, till en lättare och oroligare sömn, där de ofta vaknar till och som resultat får en brist på vila.
- Trötthet och utmattning i barndomen: Om du inte respekterar de antalet timmar sömn som barnet behöver blir barnet tröttare och tröttare. Barnen kan vakna vid samma tid varje dag på skoldagarna, men det kan variera på helgerna. I båda fallen kan barn inte upprätthålla stabila dagliga och nattliga rutiner, eftersom de inte har fått tillräckligt med vila.
- Apati: Barn som uppvisar denna sjukdom upplever ett tillstånd som liknar depression. De känner inte för att göra någonting, inte heller visar de intresse för omvärlden. Deras känslomässiga tillstånd påverkas av konstant låg energi, vilket gör dem mer isolerade.
- Ångest: brist på konsekvent vila kan orsaka humörsvängningar och ångestproblem. Tankar som orsakar ångest uppstår eller förvärras av brist på sömn.
“Konsten att koppla av är en del av konsten att arbeta.”
Råd för sänggåendet
Så länge som normala sömnmönster bibehålls kan ett barn ibland få stanna uppe sent. Poängen är inte att upprätta ett strikt schema utan några undantag alls, utan snarare att vara flexibel där det är lämpligt.
Ditt barn bör kunna förstå när en situation är ett undantag, och när han måste hålla sig till det dagliga schemat. När det gäller råd som hjälper dig att vägleda dem i att lära er goda sömnvanor, överväga följande:
Användbara vanor för barn som sover för lite
- Ett förutsägbart schema: man går och lägger sig vid en viss tid och går upp på en annan. Du och ditt barn kan skapa ett schema som alltid kan finnas tillgängligt som referensram.
- En rofylld miljö: barnets sovrum ska vara tillägnat vila och avkoppling. Försök att undvika distraherande faktorer som TV- eller dataspel. Ditt barn behöver sitt rum för att använda det specifikt för sömn.
- Förberedelser inför sänggåendet innan ni går och lägger er ska ditt barn få vistas i en avkopplande miljö. Undvik för mycket stimulans genom bus, vilda lekar och filmer eller videospel. För detta ändamål, uppmuntra dem att läsa eller lyssna på avkopplande musik.
- Regelbunden konversation: Allt som oroar ditt barn kommer att stanna hos dem när det är dags att gå och lägga sig. Av denna anledning rekommenderas att du pratar om allt som kan uppta deras tankar, vilket gör det möjligt för dem att ha en avslappnad sinnesstämning när det är dags för sängen.
- Övervaka näringsintaget: Det är viktigt att uppmärksamma vad ditt barn äter. Vissa livsmedel stimulerar dem, vilket kan störa ett normalt sömnschema.
Sammanfattningsvis måste du ägna lika mycket uppmärksamhet åt ditt barns sömnrutin som du gör åt deras kost eller studier. På lång sikt lider barn som sover för lite av konsekvenser som går ut över deras humör och prestationsförmåga i dagliga aktiviteter.