Vad händer under månaderna efter förlossningen?

Vad händer under månaderna efter förlossningen?

Senaste uppdateringen: 20 maj, 2019

De två månaderna efter förlossningen, eller barnsäng, refererar till den tid då kvinnor ska vila för att återhämta sig fysiskt och emotionellt efter barnets födsel. Under denna fas, som varar från 6 till 8 veckor, genomgår kvinnan vissa omvälvande förändringar som förtjänar särskild uppmärksamhet.

Efter att ha fött så behöver kvinnor lite tid för att återfå sin fysiska och mentala balans. Under månaderna efter förlossningen bör kvinnor få allt stöd de behöver för att återhämta sig. På så sätt kan de fullt ut njuta av det nya förhållandet med sitt nyfödda barn.

Det här är en tid då pappan och andra familjemedlemmar ska göra allt de kan för att hjälpa modern och vårda bandet mellan mor och barn.

Utan tvekan representerar månaderna efter förlossningen en tid av känslomässiga upp- och nedgångar. Dessa upp- och nedgångar hjälper den nya mamman att anpassa sig till sin nya livsstil.

Mammans huvudfokus under denna tid är att amma och ta hand om sitt barn, liksom att ta hand om sig själv.

Tips att tänka på under månaderna efter förlossningen

Det är mycket viktigt för blivande föräldrar att förstå vad som händer under denna period. Här är några praktiska förslag:

  • Ta emot stöd och hjälp: Under detta skede måste du svälja din stolthet och acceptera alla erbjudanden om hjälp! Var inte för rädd för att be om hjälp heller. Inte när du behöver den.
  • Innan du föder, försök att förbereda och frysa in tillräckligt med mat för några veckor. Det är en bra idé att använda papptallrikar och engångsmuggar för att minska ner på disken.
  • Vila är väldigt viktigt under denna period. Försök att vila så mycket som möjligt. Din kropp behöver återhämta sig från förlossningen och 9 månaders graviditet.
Vuxenhand håller bebishand

Vilka är de fysiska förändringarna under månaderna efter förlossningen?

Under månaderna efter förlossningen kommer du att märka några väsentliga fysiska förändringar. Dessa inkluderar episoder när du svettas mycket, en ökning i bröststorleken på grund av mjölkproduktionen och svullnad i de nedre extremiteterna.

Det finns också andra problem. Det är ganska vanligt att läcka liten urin när du skrattar, hostar eller rör dig häftigt. Knipövningar, så kallad kegelträning, kan hjälpa till att bekämpa detta.

Tyvärr är hemorrojder också mycket vanliga efter födseln. Vi rekommenderar att du äter gott om fiberrik mat, som färsk frukt, grönsaker, sallader och fullkorn, och att du dricker mycket vatten.

Vaginala blödningar, det så kallade avslaget, är också något du måste stå ut med under denna period. Oroa dig inte för mycket om det här eftersom det kommer att försvinna av sig självt med tiden.

Det är också viktigt för kvinnor att avstå från att använda tamponger och ha sex under den första tiden efter förlossningen. Det vaginala området behöver nu tid att läka helt och är också mycket känsligare för infektioner.

“Moderskap handlar inte bara om att ta nio månader för att föda barn med en hälsosam kropp, utan också att ge dem ett andligt liv.”
-Victoria Ocampo-

När det gäller din mage, bör du inte oroa dig alltför mycket. Tänk på att musklerna sträcker ut sig under graviditeten och förlossningen, vilket gör att magen ökar i storlek.

När det gäller bristningar kommer dessa gradvis att få en ljusare färg. Det är emellertid ovanligt att de försvinner helt.

Vi rekommenderar att du alltid äter en balanserad kost. Efter 40 dygns vila kan du börja träna med måttlig intensitet. Lite i taget kommer din kropp gradvis att återgå till det normala och du kommer att känna dig mycket mer som ditt vanliga, normala jag.

Mamma med bebis i spjälsäng

Emotionella förändringar under månaderna efter förlossningen

Under denna period kommer du också att gå igenom mycket viktiga emotionella förändringar. Ankomsten av barnet innebär en radikal förändring av din livsstil, och du behöver tid för att anpassa dig till den här nya situationen.

Från och med nu behöver du tid att fläta samman din personliga situation, omvårdnaden av barnet och hushållsarbetet. Du behöver fullt stöd och hjälp från din partner och resten av familjen för att göra detta möjligt.

Det är verkligen en känslig ny fas i livet, där du upplever många olika, ibland helt nya och främmande känslor. Ditt sömnmönster kommer förmodligen att förändras av ditt barns skrik eftersom du upptäcker att ditt barn nu är din högsta prioritet.

I vissa fall känner den nya mamman sorg och depression som orsakas av denna plötsliga förändring i hennes dagliga liv. Vi rekommenderar att du har tålamod och njuter av denna unika perioden av ditt liv. Alla dessa förändringar är helt normala!

Skulle du sjunka djupare ner i en förlossningsdepression så måste du och din partner söka hjälp. Även om det är en rätt vanlig situation så finns det mycket hjälp att få om du bara ber om den.

Erfarenheten av att vara en mamma är inte enkel. Du bör ta dig den tid det tar för att din kropp ska återhämta sig från denna stora utmaning. Lite i taget anpassar du dig till din nya roll. Försök inte vara en perfekt mamma, gör bara det bästa du kan.

Slutligen, kom ihåg att tiden efter förlossningen är en möjlighet för mamman att återhämta sig efter de nio månaderna hon har använt sin kropp för att skapa en ny människa. Det är också en tid att knyta an till och skapa ett band med sitt nya barn.

Det är viktigt att du närmar dig allt på ett positivt sätt och försöker att njuta av dessa första oförglömliga stunder med din nya bebis.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.