5 saker som utmärker en superpappa

Att vara pappa är svårt och ibland kan det kännas som att du inte är en viktig del av familjen. Det är dags att erkänna att det du bidrar med är ovärderligt!
5 saker som utmärker en superpappa
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 26 mars, 2018

Vill du bli en superpappa? Det finns såklart inte ett sätt som är mer rätt än andra för att vara en bra pappa, men det finns saker som många män har funnit användbara och som har varit till stor fördel för dem och deras familjer.

Upptäck vad som utmärker en superpappa! Stämmer punkterna in på dig?

En superpappa tar sig tid för sin familj

Du gör förmodligen redan mycket för din familj, som att ge dem mat och tak över huvudet. Men om du inte spenderar tillräckligt med tid med dem kan de komma att tänka att du bryr dig mer om annat – som jobbet, vänner eller dina hobbyer.

När borde en superpappa börja spendera tid med sina barn?

Bandet mellan mamman och barnet börjar i livmodern. 16 veckor efter befruktningen börjar barnet höra.

Vid det stadiet kan en superpappa också påbörja sin egen relation med barnet. Hur? Genom att lyssna på hjärtslaget, känna sparkarna och prata med och sjunga för barnet.

Att prata och interagera med barnet skapar ett tidigt band med det.

Bra kommunikation är tecken på en superpappa

Att veta hur man kommunicerar med sina barn innebär att man vet hur man lyssnar på dem och inte överreagerar på vad de säger.

Om dina barn är rädda för att du kommer tappa humöret och kritisera dem kommer de inte känna sig fria att uttrycka vad de tänker och känner.

Men om du lyssnar på dem lugnt visar du dem att du bryr dig om dem och de kommer då vara mer benägna att öppna upp sig för dig.

Superpappor disciplinerar sina barn med kärlek och berömmer dem

När du disciplinerar dina barn måste du göra det för att du älskar dem och för att du vill att de ska lyckas bra i livet, inte för att du känner dig besviken eller arg. Disciplin innebär att man rådgör med, rättar, utbildar och straffar när det behövs.

Disciplin är mer effektivt när en pappa har som vana att berömma sina barn. Beröm förbättrar och berikar ett barns karaktär. Det får barnet att känna sig uppskattat.

Leta efter möjligheter att berömma dina barn för att stärka deras självkänsla och ge dem incitament att fortsätta göra rätt.

En superpappa är andra halvan av ett föräldrateam

Stödet och kärleken du ger din partner är antagligen en av de bästa gåvorna du kan ge dina barn. Din partner blir en bättre mor med ditt stöd, din kärlek och dina råd.

När du strävar efter att göra ditt bästa som make kommer du med andra ord indirekt även göra ett fenomenalt jobb som pappa. Ingen annan kan göra det, bara du.

Du är en superpappa och en hjälte för dina barn. Det är dags att internalisera detta budskap. Inse att du gör ett väldigt viktigt jobb. Du är en superpappa och därför oersättlig.

En superpappa leker med sina barn på ett unikt sätt

Pappor har en tendens att leka med sina barn på ett sätt som mammor inte gör, och det är bra, för dina barn behöver båda sätten.

Pappor leker oftast på ett mycket mer fysiskt sätt och uppmuntrar sina barn till att göra mer med sina små kroppar. Mammor leker oftast inte med sina barn på det sättet eftersom brukar vara mer försiktiga.

Fysisk lek sänder budskapet att du tror på dina barn och på deras förmåga att göra mycket mer än de själva föreställer sig.

Pappa som leker med barn

Dessa egenskaper hos en superpappa går såklart långt utöver de fem punkter vi har diskuterat här. Oavsett hur mycket du försöker är det omöjligt att vara en perfekt förälder, men om du använder dina superkrafter med kärlek kommer du helt enkelt bli en superpappa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.