Vikten av ditt barns rutiner

Vikten av ditt barns rutiner
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Rutiner är viktiga inte bara för oss vuxna, utan också för våra barn. För oss kan det vara skönt att återgå till rutinen efter en lång semester, helt enkelt för att vi hemma vet vad som väntar. På samma sätt hjälper barns rutiner dem att förstå vad de borde göra efter olika uppgifter eller vad som kommer att hända efter olika aktiviteter.

Nathalie Sánchez är psykolog och mamma till två barn, och hon menar att ett barns rutiner är viktiga, men tiden i sig är inte lika viktig.

Hon menar att vissa människor blandar ihop rutiner med scheman, och säger att de inte är samma sak. Det viktiga är att barn förstår själva tidskonceptet. De vet ännu inte vad en halvtimme eller en timme är.

Barn som borstar tänderna.

Ditt barns rutiner ger dem stabilitet

Sánchez säger: “Barn har inte en exakt uppfattning om vad som händer varje dag, men om de har rutiner kan de få förståelse för vad som kommer att hända härnäst”.

Med en allmän rutin vet barnet att det först ska gå upp ur sängen. Barnet äter sedan frukost, tvättar ansiktet, borstar tänderna och går till skolan.

En sådan pass enkel rutin hjälper ditt barn att förstå vad som ska hända härnäst, och det gör att det känner sig stabilt och tryggt.

“Om ett barn är ängsligt tror föräldrarna ofta att det bara inte kan uppföra sig, men barnet är egentligen osäkert på vad det bör och inte bör göra.”

Sánchez menar att barn som vänjer sig vid att bada varje kväll innan de går och lägger sig vet att badet betyder att de snart ska sova.

De kommer då inte tänka på att leka, se på tv eller göra andra aktiviteter eftersom de vet att de ska gå och lägga sig efter badet.

Barn som läser sagor.

Ditt barns rutiner gör att det förstår vad som ska hända härnäst

Genom att etablera rutiner lär sig barn att varje aktivitet har sin tid och plats, och genom repetition kommer de att kunna reglera sina egna rutiner.

Ditt barn kommer då att tänka: “Jag reser mig inte från bordet för att leka, för jag vet att det kommer finnas tid till det senare. Jag måste städa upp bland leksakerna jag har använt innan jag går och tar ett bad…”

Det hjälper barn att bättre förstå sin omgivning, och de utvecklar även en bättre självkontroll samt blir mer självständiga.

Vanor uppstår inte direkt, utan fastställs med hjälp av repetition och övning. Så det är viktigt att själv ha tålamodet som krävs för att hjälpa barnet att anpassa sig.

Om du kräver mer än vad barnet kan åstadkomma skapar du bara en negativ upplevelse för barnet, och det kommer sedan inte att vilja försöka igen.

Här är några andra råd för att etablera ditt barns rutiner:

  • Ge inte motsägelsefulla kommandon.
  • Om du säger till barnet att duscha eller städa rummet utan att säga i vilken ordning det ska göra det kommer barnet att ignorera dig. Säg vilket steg som kommer först. När barnet har gjort det säger du vilket steg som kommer härnäst. Om ditt barn är tillräckligt gammalt för att komma ihåg sekvenser kan du berätta vilka steg som ska prioriteras.

 


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.