Varför vill bebisar bli burna?

Varför vill bebisar bli burna?
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Den vetenskapliga förklaringen till varför bebisar alltid vill bli burna grundas i evolutionsteorin. När ett barn kommer till världen vill det hela tiden vara nära sin mamma på grund av överlevnadsinstinkten. I sin mammas famn har barnet allt det behöver för att må bra: mat, värme och skydd från omvärlden.

Enligt evolutionsteorin är människor, precis som chimpanser och andra apdjur, familjeorienterade. Och när en chimpansbebis föds är de inte heller tillräckligt starka att hålla fast vid sin mamma.

Här är vi lika varandra, eftersom både chimpansmammor och vi människor bär det nyfödda barnet i famnen. Men sedan blir skillnaden mellan människobarn och chimpanser snabbt tydlig.

Att bära ditt barn stärker er anknytning

Utan tvekan vill vissa barn bli burna mer än andra. Och alla barn gråter och vill bli upplockade när de känner sig ensamma, rädda och osäkra.

När en bebis gråter eller skriker är det naturligt för mammor att ta upp barnet i famnen. Också när man ammar får barnet inte bara sina fysiska behov tillfredsställda, utan det känner sig också säkert och tryggt.

Att ha barnet i famnen hjälper anknytningen och stärker bandet mellan mamma och barn. Även om du kanske får höra att du skämmer bort barnet visar studier som gjorts i ämnet motsatsen; att barn som blir burna mycket från födseln tills att de börjar krypa växer upp som trygga och självständiga individer.

Bebisar vill bli burna

Logiskt sett kan det vara ansträngande att möta barnets behov att konstant bli buret. Det kan stå i vägen för oss att göra annat. Det kan dock till viss del åtgärdas med en bärsele eller bärsjal, som är en uppfinning kvinnor använt sig av i hundratals år runt om i världen.

Tiden du kan bära ditt barn är begränsad

Det kan definitivt vara ansträngande att alltid bära barnet i sin famn, men kom ihåg att så fort barnet börjar krypa kommer behovet minska. Efter att barnet blivit rörligt kommer den lilla vilja utforska världen på egen hand så fort den har möjlighet.

Med små travande steg växer det lilla barnet upp och behöver sin mammas famn mindre och mindre. Nu kan det självständigt äta, röra sig och hålla sig varm. Barnets växande kropp och ökande vikt gör också att det blir svårare och svårare att bära på barnet hela dagarna.

Att bära sitt barn gör att bandet mellan mor och barn stärks, och det tillfredsställer barnets behov av säkerhet, närhet och skydd.

När tiden går är det också vanligare att barn blir burna av andra i familjen och vänskapskretsen. Det händer naturligt att de får vara mer och mer hos pappan och andra vuxna.

Och barn mår bra och utvecklas positivt av att ha närkontakt både med mamman och med andra närstående.

Varför bebisar vill vara i din famn

Hur ska man kunna veta vad barnet behöver när det gråter?

När bebisen är född kan det bli en överväldigande omställning för en del mammor att tillfredsställa barnets alla behov. Man måste lära sig och hitta lösningar till varför barnet gråter och vaknar på nätterna, och ingen vet bättre än en mamma vad barnet behöver. Även om du kanske inte kan tro det spenderar du nio månader med att lära känna bebisen innan den kommer.

Därför är det bara du som vet vad barnet vill när det gråter. Den lilla bebisen kanske är rädd, hungrig eller bara i behov av kärlek. Du kommer lära dig hur du bäst besvarar barnets önskan.

Snart inser du också att tiden bara flyger förbi. Om bara några få månader kommer barnet sluta gråta efter din famn. Det kommer bevisa sin självständighet genom att utforska och krypa. Då kommer du sakna dagarna då allt han eller hon behövde för att känna sig nöjd var din trygga famn.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.