Varför vi inte ska tvinga barn att äta

Varför vi inte ska tvinga barn att äta
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 23 mars, 2018

Det är många föräldrar som försöker tvinga barn att äta all mat på tallriken. Men är det verkligen rätt att kräva det?

Experter är ense om att det inte är bra att tvinga barn att äta. Som med varje människa inser även barn när de måste äta och när de ska sluta.

Men om man konstant pressar dem till att äta upp kan de börja sluta uppmärksamma signalerna från kroppen och istället börja fokusera på det vi tvingar på dem.

Julio Basulto, nutritionist och författare till flera böcker, säger: “Vi borde inte insistera på att våra barn äter något som de inte vill, mer än de vill eller snabbare än vad de kan.” Om man insisterar leder det bara till negativa resultat.

Det är samtidigt viktigt att tänka på att barn är barn. De är mindre än oss och därför kommer deras kost vara annorlunda, speciellt när de är yngre.

Deras magar är mindre än våra och vi kan därför inte förvänta oss att deras portioner ska vara lika stora som de vi äter själva.

Barn med bröd

Vad händer när vi börjar tvinga barn att äta?

Vi tror att vi gör något bra för våra barn när vi insisterar att de äter något som de inte tycker om eller att de äter upp på tallriken, men så är inte alltid fallet.

Om du börjar tvinga barn att äta kan det faktiskt istället få dem att stöta bort mat.

Om barnet å andra sidan fortsätter äta när det är mätt kan det leda till övervikt.

Vilka är typiska beteenden att undvika?

  • Att hota barnet med att inte få göra något det tycker om
  • Att få det att må dåligt
  • Att ljuga
  • Att pressa det
  • Att skrämma det
  • Att behandla det illa psykologiskt

Vad kan man göra för att få barn att äta?

  • Ge det tid: Alla äter på sitt eget sätt och i sin egen takt. Båda föräldrarna har antagligen olika hastigheter. Det är viktigt att man förstår det och att man inte pressar barnet. Om man respekterar hur mycket tid det tar för varje måltid kommer barnet känna sig lugnare och mer bekväm när det äter.
  • Erbjud ny mat lite i taget: Barn måste anpassa sig och vänja sig vid ny mat lite i taget. Om du erbjuder för många ingredienser i samma måltid blir det svårare för barnet att anpassa sig. Det är bättre att du bjuder på nya rätter lite i taget, utan att tvinga barnet att äta något om det inte accepterar det den första gången.
  • Undvik distraktioner: Middagen ska bara vara till för att äta. Ät inte framför tv:n och ha inte leksaker i närheten. Barnet kan då fokusera på maten.
  • Ät med familjen: Det är viktigt att barnet får som vana att äta när andra gör det. Att ha det vid bordet under middagen kommer förbättra barnets relation till ny mat. Kom ihåg att när barn växer vill de känna sig inkluderade och vara en del av allt du gör.
  • Var ett gott föredöme: Om du vill att dina barn ska äta något ska du också äta det. Om du försöker mata dem med något som du själv inte är villig att äta blir det mycket svårare för dem! Du måste visa dem att det de ska äta är gott och att du också tycker om det.
  • Undvik oroade ansiktsuttryck när du ger dem ny mat: Det ska verka naturligt, annars kommer barnet märka att något inte står rätt till och det ökar risken för att det stöter bort maten.
  • Undvik sötsaker och andra snacks innan måltider: Om du låter dem äta snacks innan lunch eller middag kommer barnet inte vara hungrigt. Om du dessutom erbjuder något som inte är speciellt frestande blir det lättare för dem att stöta bort det eftersom de redan har ätit tidigare.
Barn som matar mor

Kom ihåg att alla behöver tid, och genom att respektera barnets tid kommer ni att bygga en bättre relation och du kommer även kunna erbjuda bättre mat.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.