Vad kan man göra mot plötsligt aggressivt beteende?

Vad kan man göra mot plötsligt aggressivt beteende?
Pedro González Núñez

Skriven och verifierad av barnpedagogen Pedro González Núñez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Om du har barn kanske du har sett inslag av plötsligt aggressivt beteende, utan att vara säker på vad det handlar om eller hur det ska tacklas. Fortsätt läsa, för idag ska vi prata mer om fenomenet.

Plötsligt aggressivt beteende

Attityden kan till viss del vara ett tecken på missnöjdhet. Det visar sig då som ett vanemässigt beteende genom vilket barnet visar sin missnöjdhet i en specifik situation.

När du ser det kanske du undrar varför det händer. Det kan till exempel vara för att barnet inte längre får se på lika mycket TV som han vill eller till och med att han inte får tillräckligt med kärlek.

En annan anledning till aggressivt beteende kan kopplas till en känsla av ett möjligt hot. Det kan till exempel röra sig om en reaktion på något som han inte gillar eller som förbryllar honom.

Aggression hos barn

Det kan resultera i följande reaktioner:

  • Verbal aggression, såsom förolämpningar eller skrik
  • Att ljuga för att undvika bestraffning
  • Utbrott för att slippa bestraffas

När dyker aggressionen upp?

Aggression är faktiskt ganska vanligt om barnet har ett yngre syskon. Kanske tar en känsla av avundsjuka över och får barnet att reagera för att hon inte längre känner sig som “bebisen” i huset.

Det kan också vara ett sätt för henne att försöka återfå sin position och makt. Attityden ses även ofta när kusiner eller vänner är på besök, eftersom de attraherar ytterligare uppmärksamhet från de vuxna.

Hur man svarar på attityden

När du har upptäckt källan till problemet är det bra att veta hur du ska svara på det. Nyckeln är att erbjuda förståelse och bestämdhet för att främja barnets uppförande:

  • Förstå vad som händer med ditt barn. Du måste utvärdera om det har rätt att hävda dessa behov och om de ska tillfredsställas eller inte. Om svaret är nej får du inte ge vika för krav och infall.
  • Försök att lugna ned honom. Om du ser att ditt barn börjar bli upprört ska du försöka lugna situationen. För att göra det kan du be honom att sänka rösten och se till att han förstår att hans beteende kommer få konsekvenser.
  • Ändra dig inte. Kom ihåg att din roll som förälder är att vara stabil och inte ge vika för infall. Annars kommer barnet se att om han beter sig på det sättet får han vad han vill ha.
  • Tålamod är nyckeln. Försök att inte tappa humöret. Att svara på utbrotten på ett ilsket sätt kommer inte att lösa något. Som föräldrar måste vi hålla oss lugna och kunna tillrättavisa barnet på ett lugnt sätt.

Andra intressanta fakta

Kom ihåg att barn relaterar till andra på samma sätt som sina föräldrar. Om de ser att du har lugna relationer med andra kommer barnet uppvisa samma beteende med sina vänner. Om dina relationer istället är hotfulla kommer de att emulera samma attityd.

Hotfull pojke

Därför måste vi vara försiktiga med att inte svara på aggression med mer aggression.

Barn lär sig genom imitation, och det är därför det är så viktigt för barnet att ha föräldrar som är bra förebilder.

Avslutningsvis får du inte glömma att det kräver tid och hängivelse att utbilda barn. Föräldrar måste försöka komma överens och samspela så att barnets utbildning inte blir motsägelsefull, där en förälder gör en sak och den andra gör motsatsen.

Om en förälder tillåter allt och den andra inte tillåter något kommer barnet bli förvirrat och förmodligen göra uppror mot den som inte ger sitt medgivande.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Train, A. (2001). Agresividad en niños y niñas: ayudas, tratamiento, apoyos en la familia y en la escuela (Vol. 158). Narcea Ediciones. https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=Kmftj1PH1YoC&oi=fnd&pg=PA9&dq=agresividad+niños&ots=Zk7mHm2k5B&sig=2tru8a7SyCz7LS6NWBq3f9YWhGk#v=onepage&q=agresividad%20niños&f=false
  • Bernal, L. V. L. (2010). Agresividad en niños y niñas, una mirada desde la psicología dinámica. Revista Virtual Universidad Católica del Norte, 1(31), 274-293. https://revistavirtual.ucn.edu.co/index.php/RevistaUCN/article/view/45
  • Noroño Morales, N. V., Cruz Segundo, R., Cadalso Sorroche, R., & Fernández Benítez, O. (2002). Influencia del medio familiar en niños con conductas agresivas. Revista cubana de Pediatria, 74(2), 138-144. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75312002000200007

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.