Vad är mjölkskorv och när bör det behandlas?

Vad är mjölkskorv och när bör det behandlas?

Senaste uppdateringen: 15 maj, 2018

Mjölkskorv är ett vardagligare namn för hudåkomman seborroisk dermatit, och ger upphov till vit-gulaktiga sårskorpor i barnets hårbotten.

Det är inte en sjukdom, utan ett slags eksem som oftast inte kliar. Det visar sig genom torr och fjällig hud – lite liknande mjäll – med gula och kladdiga sårskorpor. Om förekomsten av dessa små knölar ökar mycket eller ger komplikationer bör ni söka behandling.

När drabbas barn av mjölkskorv?

Mjölkskorv dyker oftast upp under barnets andra eller tredje vecka i livet och kommer i form av oljiga och torra hudfläckar. Mjölkskorv kan dock hittas hos barn upp till tre års ålder.

Seborroisk dermatit påverkar ungefär 10 procent av nyfödda. Skorporna kan uppträda på huvudet, vid och mellan ögonbrynen, bakom öronen och ibland i hudveck.

Mjölkskorv kopplas till genetiska och meteorologiska faktorer. Hormonella obalanser kan också få talgkörtlarna att ge ifrån sig ett överskott av olja.

Dessa skorpor är inte farliga eller smärtsamma, men de bör inte avlägsnas. Det kan leda till skada eller infektioner.

Mjölkskorv är inte smittsamt och beror inte på något sätt på dålig hygien.

Orsaker till mjölkskorv

Vissa spädbarn reagerar på förändringen i näring som sker efter de fötts. Under graviditeten får barnet näring genom moderkakan. Efter födseln får barnet istället sin näring från bröstmjölk eller bröstmjölksersättning.

De stora mängderna fett leder då till överstimulering av talgkörtlarna, vilket orsakar mjölkskorv. Men alla barn påverkas olika.

Hormonerna som mamman överför till barnet kan också vara en möjlig orsak. Vissa menar att det kan bero på en irritation som sker på grund av en hudsvamp som växer i talgkörteln.

Till skillnad från vad många tror är mjölkskorv inte ett tecken på mjölkallergi eller problem med matsmältningen.

Andra möjliga förklaringar inkluderar extremt klimat, problem med immunförsvaret, stress eller andra hudåkommor.

Det är värt att poängtera att experter är eniga om att mjölkskorv är ofarligt. De underliggande orsakerna är dock inte alltid lika ofarliga, så det är viktigt att vara uppmärksam.

Atopisk dermatit gör spädbarn mer mottagliga för mjölkskorv. Det är en allmän irritation som kan uppstå på huden hos en ammande bebis, utan någon uppenbar anledning.

Färg och utseende varierar beroende på vilket område mjölkskorven visar sig på. När mjölkskorv utvecklas i hårbottnen är den vit eller gul, och är också oljig.

Om mjölkskorv uppkommer i ansiktet är den röd till färgen och kommer med gula skorpor. Med rätt behandling är hudåkomman något som läker snabbt.

Det är värt att komma ihåg att mjölkskorv kan komma tillbaka när barnet blir äldre.

Ett problem med en lösning

I fall med lättare förekomst finns det ingen anledning att vara orolig. Mjölkskorv brukar försvinna utan behandling, under en period på flera månader.

Om du vill snabba upp läkningsprocessen kan du använda en kräm eller babyolja för att mjuka upp skorporna tills de faller bort av sig själva.

Massera då det påverkade området försiktigt med en produkt för barn. Vänta sedan en timme innan du badar ditt barn.

Du bör tvätta ditt barns hår dagligen med ett schampo med bra kvalitet köpt från ett apotek, och inte med ett schampo köpt från ett kosmetikaföretag.

Du bör även borsta din bebis hår, och framförallt lyssna på allt er läkare har sagt.

tvätta håret vid mjölkskorv

Ett annat alternativ är att använda en blöt tvättsvamp och schampo. Badda ditt barns huvud väldigt försiktigt tills några av skorporna lossnar. Upprepa processen var tredje dag. Kom ihåg att vara extremt försiktig.

Kom ihåg att du hanterar ett spädbarns hud, som är väldigt tunn och ömtålig. Var också extra försiktig kring den mjuka delen av barnets huvud.

Seborroisk dermatit kan breda ut sig till pannan och ögonbryn. Då kan du använda olivolja eller mandelolja, även om det finns var i skorporna.

Du kan även använda uppmjukande medel för att massera ditt barns hårbotten. Dessa oljor brukar kunna lämnas på över natten.

Tvätta sedan ditt barns huvud på morgonen med ett schampo som inte torkar ut barnets hår och hårbotten. Se till att använda en väldigt mjuk borste om du vill kamma barnets hår.

Tecken på att du borde vara extra försiktig

Var extra uppmärksam på om mjölkskorven breder ut sig väldigt mycket, eller om den blir gulaktig och röd i kanterna. Om det händer är det bäst att boka ett möte med en barnläkare.

Du bör också uppsöka läkarhjälp ifall området börjar blöda eller sprider ut sig bortom ditt barns huvud och panna.

En barnläkare skulle då kunna rekommendera kortisonkräm, antibiotisk salva eller svampdödande medel. 

Kom ihåg att även om mjölkskorv kanske inte ser så fint ut är eksemet lätt att behandla. Mjölkskorv i sig själv utgör heller ingen fara för ditt barns hälsa.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.