Tips för att förvara bröstmjölk

Tips för att förvara bröstmjölk
Nelton Ramos

Granskad och godkänd av läkaren Nelton Ramos.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Varje mor vet att amningen är en kärlekshandling som är väldigt bra för barnet, och därför kommer vi idag att prata om sätt att förvara bröstmjölk.

Om man väljer att förvara bröstmjölk på ett lämpligt sätt kommer man att ha reserver som man kan använda vid framtida behov. Detta är något som rekommenderas av både experter och förespråkare för amning.

Under de senare åren har det uppstått ett allt större intresse för att förvara den egna bröstmjölken i kylen, och anledningen är att det är många mammor som återgår till arbetet efter att de har fött barn.

En mammas främsta huvudbry är att barnet ska få tillräckligt med näring. Amningen är därför det bästa alternativet, men ibland hinner man inte amma p.g.a. alla de sysslor som man har. Ibland har man helt enkelt inte så mycket tid, och om man då planerar i förväg kommer man att underlätta situationen.

Hur länge kan man förvara bröstmjölk?

Kvinna som ammar barn.

Moderns bröstmjölk är rik på vitaminer, fetter och komponenter som förstärker immunförsvaret, vilket gör att barnet växer sig starkt och friskt. Det är därför viktigt att dessa näringsegenskaper bevaras när man förvarar bröstmjölken för framtida användning.

I rumstemperatur håller sig mjölken upp till 7 timmar, men om man fryser ner den kan man förvara den i upp till 12 månader.

Om du vill använda bröstmjölken nästa dag så bör du ställa den i kylen. Du kan ha den i kylen i upp till en vecka.

Men om du inte tror att du kommer använda mjölken under den närmsta tiden rekommenderar vi att du fryser in den. Se till att temperaturen inte överskrider 32 °C.

Tänk på att märka flaskorna för att veta hur länge de har varit i kylen eller frysen. På så sätt kommer du inte riskera att ge barnet gammal mjölk.

Hur bör man förvara bröstmjölk?

På apoteket finns påsar som man kan använda för att förvara bröstmjölk. Om du vill förvara större mängder än vad som ryms i dessa påsar, kan du använda egna plast- eller glasbehållare. Se dock till att de är steriliserade först och att man kan försluta dem ordentligt.

Tips för att extrahera mjölken

Det har blivit vetenskapligt bevisat att det bästa sättet att extrahera mjölken är genom att barnet får suga själv. Därför rekommenderar vi att du extraherar mjölken samtidigt som barnet suger.

Men hur gör man detta?

Det är mycket enklare än vad du tror. Allt du behöver göra är att fästa en bröstpump på det ena bröstet samtidigt som barnet ammar på det andra. Pumpen kan vara manuell eller elektrisk.

De mammor som har använt denna teknik är positiva till hur det har gått och hävdar att man kan extrahera mer mjölk på mindre tid. Om du använder pumpen när barnet sover kommer du behöva mer tid för att samla upp samma mängd mjölk.

Hur mycket mjölk bör man extrahera och förvara?

Detta beror helt på vilket schema du har, samt ditt barns behov. Nyfödda brukar behöva matas med 2-3 timmars mellanrum. Du bör därför se till att du har satt undan tillräckligt med mjölk i enlighet med detta. Mängden mjölk som ditt barn dricker kommer bero på dels åldern men även andra egenskaper hos barnet.

När bör du bygga upp en sådan mjölkbank?

Bebis som dricker mjölk.

Ju tidigare desto bättre! Du bör börja med att förvara din mjölk så snart du får lite över. Det kommer då bli lättare för dig när du sedan behöver lämna över barnet till någon annan när du exempelvis måste återgå till jobbet.

Det är också bra om du börjar med att bygga upp denna mjölkbank direkt. Varför? Under de första dagarna efter födseln producerar bröstkörtlarna en speciell substans som kallas kolostrum.

Specialisterna hävdar att kolostrum är som flytande guld, och inte bara för att det är en gul substans, utan p.g.a. de hälsofördelar som detta ämne medför för barnet.

Det innehåller exempelvis enzymer och lactobacillus acidophilus. Dessa komponenter stärker utvecklingen av barnets tarmar och underlättar matsmältningen.

Om du sparar på detta ämne kommer du hjälpa barnet att klara sina första sjukdomar. Kolostrum motverkar infektioner och är ett bra vaccin mot de flesta av de förkylningar som barnet upplever under det första året.

Se till att planera i förväg så att du är förberedd och kan ta det lugnt när tiden kommer!


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.