När du får ögonkontakt med din bebis vid amning

När du får ögonkontakt med din bebis vid amning
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 10 mars, 2018

Att amma är så mycket mer än att bara ge ditt barn den näring han behöver för att växa. Det skapar även ett band mellan er. Under denna vårdande, tillgivna handling utbyter ni dofter, beröring och känslor, och att få ögonkontakt med din bebis vid amning är magiskt.

Vi talar om amning här, men det betyder inte att vi utesluter matning med flaska. Kontakten med din bebis i dina armar finns fortfarande där. Du kan mumla till honom i låg röst och din bebis ögon kommer söka ditt ansikte.

Tro det eller ej, men det finns få stunder lika viktiga för ett barns utveckling som när det befinner sig i sin mammas eller pappas armar.

Det finns faktiskt flera studier som visar detta. Barn börjar inlärningsprocessen för kommunikation tack vare interaktionen med sin mamma när de ammar. Deras hjärnor börjar ta in ljud, gester, tonlägen och individuella ord, som sakta men säkert bildar grunden för ett språk.

Under denna process är njutningskänslor och välmående viktiga. Medan bebisar ammar är de glada och avslappnade, vilket gör dem mer mottagliga för inlärning och sammankoppling med sin omgivning. Denna fysiska och emotionella känsla hjälper tillväxten av nervstrukturer, tills du en vacker dag kommer kunna få ögonkontakt med din bebis vid amning.

Vi ska nu tala lite mer om denna fantastiska process.

Bebis ammar

Den första ögonkontakten med din bebis vid amning

Det finns få saker i livet som är lika vackra som en mamma som ammar sin bebis. Det finns dock många saker med amning som vi inte nödvändigtvis är medvetna om.

En sofistikerad biologisk mekanism

Vi vet att graviditet är en kaotisk virvelvind av hormoner som aktiverar vitala processer som bygger vårt band med bebisen. Oxytocin stimuleras till exempel när bebisen fäster sig vid bröstet. Detta hormon agerar i vår hjärna för att främja flödet av mjölk och även stärka det djupa emotionella bandet.

Något du kanske inte vet är att din bebis har väldigt begränsat synfält under de första månaderna i livet. De kan endast urskilja föremål runt 50 centimeter bort eller närmre.

Detta på grund av ett väldigt enkelt faktum: det enda bebisen behöver fokusera på är sin mammas bröst eller flaskan. Under de första veckorna i livet vägleds därför ditt barn endast av ett sinne: doften. Så oroa dig inte om du inte kan få ögonkontakt med din bebis vid amning. Det är helt enkelt inte dags.

Ögonkontakt med din bebis vid amning sker vanligtvis vid 4 månader

Varje barn mognar i sin egen takt, men det är normalt att bebisens ögon får förmågan att fokusera och uppfatta djupt runt fyra månader. Dessa är två viktiga processer som kommer låta bebisen fokusera sin uppmärksamhet på vad som är viktigast för honom eller henne: dig.

Amning stärker ert band

De långa stunder du delar med bebisen under amningen är oförglömliga. I dessa fall av subtil intimitet kommer dina ord och din beröring gradvis bredda din bebis horisonter, tills din bebis ögon till slut kan hitta dig. Runt denna ålder börjar ditt barn även leka med ditt hår och dina kläder.

Varje barn har sitt eget sätt att amma. Vissa är lugna, andra lite mer ängsliga, men dessa beteenden kommer förändras och mogna med varje vecka som går. Ditt barn växer upp inför dina ögon, och det är bra.

Din bebis söker efter något mer än bara ögonkontakt

Det här är viktigt. När din bebis börjar titta tillbaka på dig ska du prata med honom. Icke-verbalt språk är viktigt, men de fåtal sekunder när era ögon möts är ett perfekt tillfälle att ge lite mer stimulans.

  • När du talar kanske din bebis svarar med ett leende. Senare kan det vara en vissling, en fnittring och en gest av nyfikenhet eller provokation som får er att fortsätta interagera.
  • Glöm inte att en bebis ögon är som dörrar som måste lära sig att öppnas. Bakom dem ligger en hel värld som kan stimulera dig varje dag genom ert magiska band.
Ammande bebis tittar

Vad andra än säger är mat och omvårdnad inte det enda som spelar roll under en bebis första månader. Under denna tid börjar din bebis vakna upp i livet. Med varje gest, varje beröring och varje ord ger du ljus till barnets sinne, och med dina ögon vägleder du ditt barn när han eller hon tar steget in i världen.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
  • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
  • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
  • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
  • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.