När ska du åka till förlossningen?

När ska du åka till förlossningen?

Senaste uppdateringen: 12 januari, 2019

Den största rädslan för många gravida kvinnor är att de inte kommer att känna igen symtomen på att förlossningen har startat och inte kommer att åka till förlossningen i tid.

I den här artikeln delar vi med oss av några tips om hur du identifierar det här speciella ögonblicket.

För att undvika att i onödan åka till och från sjukhuset för ofta, för att det fortfarande inte är rätt tid att föda, är det bäst att känna till hur man identifierar tecknen på att värkarbetet har börjat på allvar.

Vad ska man göra innan man åker till förlossningscentret?

Det krävs viss förberedelse inför detta speciella ögonblick.

Ett bra tips är att bestämma sig för ett transportsätt och beräkna den tid det tar dig att komma till sjukhuset från ditt hem, ditt arbete eller andra ställen du ofta befinner dig på.

Packa ner viktiga dokument om din medicinska historia, ID-handlingar, babykläder och andra saker till den nyfödda och allt annat du behöver för dig själv så att du lätt kan ta med dem till sjukhuset.

Du bör också planera i förväg vem som ska ta hand om dina andra barn (om du har några). Se till att din arbetsplats är väl förberedd. I vissa fall kan förlossningen ske före den planerade dagen.

När ska du åka till förlossningen?

Den bästa tiden att åka till förlossningen är när du har regelbundna värkar. Det finns flera tecken som förvarnar dig om att förlossningen är på gång.

Fostervattnet går och det kan ske plötsligt eller läcka ut gradvis, lite i taget.

För vissa kvinnor kan avgången av fostervattnet följas av att sammandragningarna börjar direkt. Om detta inträffar ska du omedelbart åka till förlossningen.

Om du lägger märke till vaginala blödningar med slem, beror det på att slemproppen, som omger livmoderhalsen, har gått. Detta kan ske närsomhelst och det betyder att barnets födsel närmar sig.

Sammandragningar är ett otvetydigt tecken på att förlossningen har startat. Det är viktigt att hålla koll på frekvensen och varaktigheten av sammandragningarna.

Aktiva sammandragningar inträffar inom 5 minuter från den sista sammandragningen och de har en längd på mellan 45 och 60 sekunder. Dessa sammandragningar åtföljs av att livmoderhalsen öppnas upp.

Höggravid kvinna

Om dina sammandragningar liknar dem som nämnts ovan är det dags att åka till förlossningen.

Din kropp kommer också att skicka dig signaler om att tiden är inne. Följ dina instinkter och åk in om du har en stark känsla av att det är dags. Om du gör det kommer du att kunna hålla dig lugn.

Risker med att åka in för tidigt

Att åka till förlossningen på ett för tidigt stadium av värkarbetet ökar stress och ångest hos mamman.

Detta ökar också risken för ingrepp som att använda oxytocin, för att inducera förlossningen, och epidural bedövning.

Om det enda tecken du har är värkar så behöver du inte åka in

Falska sammandragningar är oregelbundna och uppträder med måttliga smärtor i buken. Dessa typer av sammandragningar försvinner om du byter ställning.

Värkar och kramper är mycket vanliga under graviditeten och kan ofta förväxlas med riktiga värkar. Dessa symtom varar emellertid bara i 15 till 20 sekunder. De försvinner sedan om du vilar eller byter ställning.

Det finns sammandragningar som är lite mer smärtsamma och de förekommer hos vissa kvinnor som har en lång tid mellan en födsel och nästa.

För att lindra smärtan som dessa sammandragningar ger upphov till, rekommenderas varma bad och ryggmassage.

När sammandragningar uppträder i den första fasen av värkarbetet är det bäst att vänta hemma tills de når den aktiva fasen.

Vad kan man förvänta sig kommer hända på förlossningscentret?

Vid ankomsten till förlossningsenheten kommer en barnmorska att undersöka dig och mäta din temperatur och ditt blodtryck.

Blod- och urinprover kan också tas. De kommer att övervaka din mage för att utvärdera barnets hjärtslag och sammandragningarna.

Läkaren kommer att klassificera vilket stadium av förlossningen du befinner dig i. De kan skicka hem dig om du inte är redo.

Detta bör inte överraska dig, och det är bättre att vänta i ditt eget hem än att vara på sjukhuset för länge.

Kvinna under förlossning

När ska du åka till förlossningen omedelbart?

Vissa komplikationer som kräver omedelbar läkarvård kan inträffa i slutet av graviditeten.

Dessa komplikationer innefattar rikliga, vaginala blödningar eller sammandragningar som inträffar före den 37:e veckan av havandeskapet.

Om ditt fostervatten går och det är gult, grönt eller brunt, kan detta indikera närvaron av mekonium.

Mekonium är barnets första avföring. Det kan vara ett tecken på fosterskador och det kan orsaka allvarliga skador på barnets hälsa.

Om du har ihållande huvudvärk, obehag i övre delen av buken, synproblem eller onormal svullnad, ska du omedelbart kontakta din läkare.

Att känna till tecknen som indikerar att du bör åka till förlossningen med en gång är det bästa sättet att undvika oförutsedda händelser som kan få ett olyckligt slut.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.