Känslomässigt stöd efter förlossningen

Känslomässigt stöd efter förlossningen
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 17 maj, 2018

De första 40 dagarna efter förlossningen är en justeringsfas där man anpassar sig till sin nya fysiska och psykologiska verklighet. Det är viktigt att mamman därför får stöd efter förlossningen.

Även om vi idag gör saker annorlunda togs barnen traditionellt om hand av grannskapet efter födseln. Männen hade uppgiften att hitta mat.

Idag är världen väldigt annorlunda. Många av oss lever långt ifrån våra släktingar, som då inte kan hjälpa oss. Så det är nuförtiden svårt för föräldrar att få hjälp.

Men bara för att det moderna samhället inte alltid ger oss samma supportnätverk innebär inte det att vi inte behöver det. Faktum är att kvinnor behöver socialt stöd efter förlossningen för att bemöta de fysiska och känslomässiga såren från barnafödseln.

Stöd efter förlossningen för modern och barnet

Få stöd efter förlossningen för att få en lycklig familj

Att påbörja livet som mor och barn innebär att man lever med ett absolut kaos som ofta kan kännas lite galet.

Efter förlossningen kan varje ny känsla vara skrämmande för modern. Hon känner sig inte alltid lycklig, och är inte alltid glad över att behöva amma sitt barn klockan 5 på morgonen.

Mamman behöver nu mer än någonsin känslomässigt stöd från de som älskar henne. Hon tvingas ibland lämna den rationella världen av tidtabeller, skyldigheter och logiska beslut, för att låta sig själv drömma och glömma den materiella världen ett tag.

En bebis hand

Identitetsförlust efter förlossningen

Att bemöta vår nya identitet som mamma till en bebis innebär att vi “lämnar” världen vi kände till, vars regler vi delade.

Vi tvingas acceptera att jobbet, vänskaper och intressen som en gång fyllde våra dagar blir avlägsna minnen, dränkta under ljudet av ett barns gråt.

Det interna kaoset kan ge upphov till en form av sorg. Det slutar med att vi tror att vi aldrig kommer kunna återgå till att vara den där aktiva, charmerande, intelligenta och hängivna kvinnan som det tog så lång tid för oss att bli.

Den mentala stressen beror på att vi, utöver det fysiska och känslomässiga traumat, förlorar kontakt med våra referenspunkter; vi förlorar kontakten med platser där vi arbetade eller studerade, med våra hobbyer och med platser vi skulle vilja besöka.

Bebis som ligger på mors bröst

Istället sätter en rutin igång som absorberar oss totalt. Vi känner att vi har missat tåget, att vi aldrig kommer att komma tillbaka till världen som vi en gång kände till.

Efter förlossningen får vi en enda roll i livet: vi har blivit mammor. Vi ser världen genom våra barns ögon och ibland känner vi inte ens igen oss själva i spegeln.

Faktum är att en stark koppling till vår moderliga sida kan få oss att bli ännu känsligare än vanligt. Hjärnan kan kännas dimmig och överöst av förvirrande känslor.

Omtanke och känslomässigt stöd efter förlossningen är inte en lyx, utan en prioritet. Så försök få de runt omkring dig att förstå och erbjuda sitt stöd för att ge dig tid att återupptäcka dig själva och andra.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Byrd JE, Hyde JS, DeLamater JD, Plant EA. (1998). Sexuality during pregnancy and the year postpartum. J Fam Pract. 1998 Oct; 47(4):305-8.
  • Enderle, C. D. F., Kerber, N. P. D. C., Lunardi, V. L., Nobre, C. M. G., Mattos, L., & Rodrigues, E. F. (2013). Condicionantes y/o determinantes del retorno a la actividad sexual en el puerperio. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(3), 719-725. http://www.scielo.br/scielo.php?pid=S0104-11692013000300719&script=sci_arttext&tlng=es
  • Gómez Cantarino, S., & Moreno Preciado, M. (2012). La expresión de la sexualidad durante la gestación y el puerperio. http://rua.ua.es/dspace/handle/10045/24154
  • González Labrador, I., & Miyar Pieiga, E. (2001). Sexualidad femenina durante la gestación. Revista cubana de medicina general integral, 17(5), 497-501. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252001000500015

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.