Ingen berättar hur svårt det är att sluta amma

Ingen berättar hur svårt det är att sluta amma
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Skriven av Gladys González

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Det är ingen som berättar hur svårt det är att sluta amma, men det är en känslig process som borde följas gradvis. Det kräver tålamod och kärlek.

Slutet på amningen behöver inte innebära slutet på det älskvärda band du har byggt med din bebis.

Att sluta amma är bara början på en ny form av matande, och ett nytt steg för din relation med ditt barn.

Bröstmjölk innehåller alla fetter, proteiner och vitaminer som nyfödda behöver. För att maximera hälsofördelarna rekommenderar experter att man ammar under åtminstone de första 6 månaderna.

När vi ammar ger vi inte bara barnet mat, utan stärker även immunförsvaret mot hundratals sjukdomar.

Den fysiska kontakten med barnet under amningen stärker dessutom kärleken mellan er.

Min värld är rund och mjuk som din. Och jag ger den till dig så att du kan drömma, så att du kan kämpa, så att du kan skapa.
Vårt hem är litet, våra kläder är enkla, men i min varma mjölk ger jag dig världen.
-Via Lactea (Milky Way), en spansk amningsorganisation

Vad innebär avvänjning?

Övergången från amning till annan mat är känt som “avvänjning”. Det innebär inte bara att man byter ut bröstmjölken mot annan mat, utan det är också en process som kan ha en känslomässig påverkan.

Man kan sluta amma av olika anledningar. Det kan vara så att mamman väljer att göra det, eller att barnet förlorar intresset för amningen. Ibland är inte moderns bröstmjölk tillräcklig eller så avtar den naturligt med tiden.

Oavsett är det en process som kan vara svår för er båda, så det är bäst att vara förberedd.

När och hur borde avvänjningen börja?

Barn som tittar åt sidan

Det finns inte något speciellt datum för att sluta amma, men vissa specialister rekommenderar att man gör det gradvis innan barnet fyller ett år.

En metod som ofta rekommenderas är att man minskar ner längden på matningen och att man även introducerar annan typ av mat. Vissa föräldrar har fått bra resultat genom att ge sina barn fast föda under dagen och fortsätta amma under kvällen.

Det är viktigt att man pratar med en pediatriker om det bästa sättet att vänja av barnet. Han eller hon kommer hjälpa dig med övergångsprocessen så att du gradvis kan introducera olika livsmedel och ge ditt barn en balanserad kost.

Fördelar med att sluta amma

Det kan vara en kamp för både mamma och barn, men avvänjningen har flera känslomässiga fördelar och är dessutom till fördel från ett näringsperspektiv.

När ditt barn börjar få i sig annat än bröstmjölk kan du äntligen känna dig bekväm med att lämna det med andra människor. Det är viktigt om du till exempel måste återgå till jobbet eller ta en paus och gå ärenden.

Under avvänjningen får ditt barn i sig viktiga näringsämnen från maten, medan det samtidigt skyddas mot sjukdomar från din bröstmjölk.

Tips för att sluta amma

Barn som äter med sked

Det finns många sätt att sluta amma på ett medvetet och respektfull sätt, så att både mamma och barn kan ta sig igenom det med så lite trauma som möjligt.

  • Processen borde vara flexibel. Sluta inte plötsligt, från en dag till en annan: ta helst runt två till tre månader att vänja av barnet från bröstmjölken.
  • Om det inte är en gradvis process kan du komma att uppleva obehagliga saker som hårdhet och smärta i dina bröst.
  • Försök att inte sluta amma under en stressig period, som de första veckorna tillbaka på jobbet.
  • Innan du ammar ditt barn kan du försöka erbjuda någon annan typ av mat så att det kan vänja sig vid smaken och konsistensen.
  • Barn behöver tålamod och omtanke under avvänjningen. Var snäll när du erbjuder dem mat.

Även om du inte längre håller ditt barn i dina armar och konstant ammar kommer bandet mellan er aldrig att dö. Alla mammor och barn har en unik relation, så det är bara du som vet när och hur du borde sluta amma.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Vandale-Toney, S., Rivera-Pasquel, M. E., KAGEYAMA-ESCOBAR, M. D. L. L., Tirado-Gómez, L. L., & López-Cervantes, M. (1997). Lactancia materna, destete y ablactación: una encuesta en comunidades rurales de México. Salud Pública de México, 39, 412-419. https://www.scielosp.org/article/spm/1997.v39n5/412-419/
  • Klein, M. (1936). El destete. Obras completas de M. Klein.
  • La lactancia materna de madre a madre. Lactando.org. 2018. http://www.lactando.org/wp-content/uploads/Lactando_Capitulo-22.pdf
  • María Marlen Avalos González, C. (2011). Comportamiento de algunos factores biosociales en la lactancia materna en los menores de un año. Revista Cubana de Medicina General Integral
  • Rosa Niño, M., Gioconda Silva, E., & Eduardo Atalah, S. (2012). Factores asociados a la lactancia materna exclusiva. Revista Chilena de Pediatria. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0370-41062012000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.