Illamående under graviditeten kan avslöja ditt barns kön

Illamående under graviditeten kan avslöja ditt barns kön

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Illamående under graviditeten försvinner vanligtvis under den fjärde månaden (vid 12-16 veckor), även om inte alla gravida upplever det. Det tenderar även att vara mer vanligt för kvinnor som är gravida för första gången.

Illamående är såklart en otrevlig känsla som kan kännas som att man håller på att kräkas, men det behöver inte alltid sluta så.

Det är ett normalt graviditetssymptom, så man behöver inte vara orolig, men illamående under graviditeten kan ändå vara riktigt jobbigt och bli ett hinder i vardagen.

Orsaker

  • Förstoppning
  • Mentala faktorer
  • Storleken på moderkakan
  • Höga östrogennivåer
  • Låga mängder vitamin B
  • Mängden humant koriongonadotropin (HCG) i kroppen

Det finns inte bara en orsak, även om illamående under graviditeten normalt är kopplat till att en stor mängd av hormonet HCG utsöndras av moderkakan.

Det är samma hormon som kontrolleras i ett blodprov för att fastställa om en kvinna är gravid eller inte.

Mellan 50-80% av gravida kvinnor upplever illamående.

Riskfaktorer

  • Stress
  • Ångest
  • Första graviditeten
  • Huvudvärk/migrän
  • Historia av sjukdomar i matsmältningsorganen
  • Känslighet mot dofter och smaker

Vissa studier menar att kvinnor som har infekterats med bakterien Helicobacter pylori har en större risk att uppleva illamående under graviditeten.

Det är dock spekulation eftersom illamående under graviditeten anses vara ett resultat av många faktorer och inte från en enda orsak.

Populära uppfattningar om illamående

  • Om du upplever mer illamående under din graviditet sägs det att du väntar en flicka.
  • Om din illamående är mildare kan bebisen vara en pojke.

Ger illamående oss ledtrådar om bebisens kön?

Som en del av en studie som genomfördes på ett ganska stort antal (cirka 2 miljoner gravida kvinnor) fann en grupp svenska forskare att kvinnor som upplevde illamående och kräkningar på morgonen under graviditeten fick flickor.

I 56% av fallen fick de kvinnor som haft problem med illamående under de första tre månaderna av sin graviditet en flicka, medan gravida kvinnor med en lättare graviditet födde pojkar.

Studien gjordes på University of Columbia i New York, och hänvisar specifikt till kvinnor som lider av hyperemesis gravidarum, vilket är illamående som uppstår 24 timmar om dygnet och i mer än 12 veckor.

Ihop med rutinundersökningar tros illamående ge ledtrådar om bebisens kön. Trots att det inte finns något definitivt bevis på det sker fortsatt forskning i hopp om att få reda på mer information.

I nuläget är det mest pålitliga sättet att få veta bebisens kön genom ultraljud, fostervattenprov eller korionbiopsi, där man tar en prov med celler från livmoderväggen.

De två sista proverna görs endast för att kolla könet om bebisen har risk att få ett könsrelaterat problem.

Ultraljud är det vanligaste sättet att få reda på en bebis kön.

Det är värt att minnas att det finns bebisar vars kön inte kan fastställas genom ett ultraljud, eftersom de under undersökningarna ligger i en sådan position där deras könsorgan inte syns.

Positionen som gör det svårast att se bebisens kön är när den är helt vänd bakåt.

Överdrivet illamående under graviditeten

Kvinnor som har hyperemesis gravidarum upplever kräkningar och extremt illamående under graviditeten. Det kan få dem att minska i kroppsvikt med mer än 5%, och i de farligaste fallen orsaka uttorkning och även garantera inläggning på sjukhus.

Även om det kan hända under vilken graviditet som helst är hyperemesis gravidarum mer troligt om mamman väntar tvillingar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.