Hur du stimulerar ditt barns motoriska färdigheter

Även unga barn behöver tid för att förbättra nya färdigheter. Föräldrarnas hjälp kan snabba upp processen och göra det mycket lättare.
Hur du stimulerar ditt barns motoriska färdigheter
María Alejandra Castro Arbeláez

Granskad och godkänd av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att stimulera barns motoriska färdigheter i tidig ålder underlättar deras psykomotoriska utveckling. Den psykomotoriska utvecklingen börjar när barnen öppnar sina ögon för världen, men det är inte alla som går vidare i samma takt.

Många barn lyfter på sina huvuden, vänder sig i sängen, kryper, tar upp föremål och vänder på dem eller går innan andra. Så hur kan du stimulera ditt barns motoriska färdigheter? Svaret är enkelt: med övningar.

Övningar för att stimulera ditt barns motoriska färdigheter

Även om varje barn upplever sin utveckling på sitt eget sätt finns det övningar som kan väcka och stärka kontrollen över deras rörelser.

Vi kommer härunder att förklara några övningar för att hjälpa dig att stimulera ditt barns motoriska färdigheter.

Stimuli för att vända på huvudet

För att uppmuntra barn till att lyfta sina huvuden och vända det åt olika sidor kan du försiktigt sätta dem på en hård yta. Du försöker sedan vända huvudet försiktigt till höger, framåt och till vänster. Upprepa övningen i den motsatta riktningen.

Tåg på matta

Något annat du kan omsätta i praktiken är att lägga olika leksaker med ljusa färger framför och på båda sidor av där ditt barn ligger. När färgerna drar till sig barnets uppmärksamhet kommer det försöka höja sitt huvud för att titta på dem.

Båda dessa övningar stärker inte bara barnets kontroll över huvudet, utan stärker även ryggen och får det att känna sina övre lemmar.

Stimuli för att vända sig

Något annat ett barn måste lära sig är att vända på sig. För att uppnå det i vaggan spelar det inte någon roll om barnet ligger på rygg eller mage. Det måste vända huvudet, lyfta sina armar, korsa ett ben och vända sig.

Det är den första upplevelsen i barnets liv som kräver koordinerade rörelser och det är därför lite svårt. Men med träning kommer det lära sig hur det kan göra hela rörelsen.

Precis som i det föregående stadiet kan du lägga ljusa föremål nära dem. Barnet kommer försöka vända sig och ta tag i leksakerna.

Stimuli för att sitta

För att ditt barn ska lära sig att sitta måste du lägga det på rygg på en platt yta, hålla det i handen och resa det sakta men säkert för att det ska nå den sittande ställningen.

Barnet måste nu lära sig att balansera, så sätt det ner och håll det vid höfterna. Det stärker barnets överkropp, nacke och ryggmuskler.

Stimuli för att kräla

Alla barn krälar på olika sätt. Det finns vissa som aldrig lyckas göra det på ett konventionellt sätt: på alla fyra. Å andra sidan krälar de väldigt snabbt på golvet, och rör sig alltid med en fot framåt, vilket fungerar som en drivmekanism.

Oavsett vilken ställning ditt barn använder är det ett stort steg framåt att kräla. Uppmuntra det till att kräla genom att sätta det på alla fyra när det är på madrassen och sedan på golvet.

Sätt ditt barn på hårda ytor, som exempelvis golvet. Lägg olika leksaker nära det. Barnet kommer direkt att försöka ta dem, och det kommer då att luta sig framåt och anstränga sig lite extra.

Genom att kräla får barnet bättre kontroll över sin kropp och lär sig att röra sig runt huset för att utforska platsen där det bor.

Stimuli för att gå

När ditt barn blir bra på att kräla kommer du märka att det efter ett tag försöker ställa sig upp för att nå dekorationerna och möblerna i hemmet.

Vårt råd? Precis som du gjorde under föregående faser borde du dra nytta av ditt barns nyfikenhet och lägga ljusa föremål över barnets huvud. Uppmuntra det med ord så att det kan nå föremålen och ta det i dina händer tills barnet står upp.

När ditt barn reser sig upp och balanserar kommer det att kunna ta sina första steg.

För att uppnå det rekommenderar vi att du håller ditt barn i handen, ställer dig bakom det och använder dina tår för att trycka fram barnets hälar.

Om du vill kan du räkna “ett, två; ett, två; ett, två” samtidigt som du för en fot framåt och sedan den andra. Det är en effektiv teknik som ditt barn kommer vilja göra ofta. Det kommer därför lära sig att gå på väldigt kort tid.

Barn i tunnel

Under de första åren i livet får människan färdigheter som formar individen och får den att anpassa sig till den kringliggande världen. Dessa färdigheter är dessutom ingångspunkten för mer sofistikerade förmågor.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Salinas, Z. B., & Alvarado, J. M. (2015). Estimulación temprana para potenciar la inteligencia psicomotriz: importancia y relación/Importance and relationship in early stimulation to enhance psychomotor intelligence in infants. Ciencia Unemi, 8(15), 110-118. http://181.188.214.100/ojs/index.php/cienciaunemi/article/view/205
  • Cano, G. I. (2014). Estimulación temprana en el desarrollo infantil.
  • Evangelista Sánchez, C. (2014). Estimulación temprana en la práctica psicomotriz.https://www.recercat.cat/handle/2072/243603
  • Cabrera, M.C. y Sánchez C. (1982). La estimulación precoz; un enfoque práctico. Editorial Siglo XXI: España.
  • Dorance, S. y Matter, P. (2001). Juegos de estimulación para los más pequeños. Madrid: AKAL.
  • Gallahue, D. (1982). Understanding motor development in children. New York: John Wiley and sons.
  • Guerrero, A. M., & Primaria, I. Y. (n.d.). La estimulación temprana. https://archivos.csif.es/archivos/andalucia/ensenanza/revistas/csicsif/revista/pdf/Numero_14/AMALIA_MORENO_1.pdf
  • Moreno, J. A. (1999). Motricidad infantil. Aprendizaje y desarrollo a través del juego. Murcia: Diego Marín.
  • Moreno, J. A., & De Paula, L. (2006). Estimulación de los reflejos en el medio acuático. Revista Iberoamericana de Psicomotricidad y técnicas corporales, 6(2), 193-206. https://www.um.es/univefd/reflejos.pdf
  • Ordoñez, M. y Tinajero, L. (2012). La importancia de la estimulación temprana en la etapa infantil. Madrid, 208-240.

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.