Hur du får din bebis att somna i 7 steg

Hur du får din bebis att somna i 7 steg
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 05 juni, 2018

En av de svåraste utmaningarna i det tidiga moderskapet är hur man får en bebis att somna, särskilt eftersom det krävs mer för vissa barn än andra.

För vissa barn är det väldigt vanligt att vakna tidigt på morgonen och gråta utan anledning. Därför är det viktigt att kunna några tekniker som kan hjälpa dig om ditt barn har svårt för att sova.

Bara för att en bebis har svårt att somna betyder inte det att han eller hon har ett allvarligt problem. Det är normalt för vissa barn, även när de blir äldre.

Men om du börjar tillämpa följande steg som en ritual varje kväll och i samma ordning kommer dina barn somna mycket snabbare och njuta mer av sin sömn.

7 steg för att få en bebis att somna

1. Bada med varmt vatten

Ett av de bästa sätten att få barnet att slappna av är att ge det ett bad i varmt vatten. Innan du sätter bebisen i vattnet måste du kontrollera så att vattnet är högst 36 grader varmt.

När barnet är i vattnet kan du låta honom plaska så mycket han vill för att göra slut på sin energi. Gunga honom sakta fram och tillbaka om han verkar rastlös, och lägg t.ex. ner två påsar kamomill i vattnet eftersom växten fungerar som en naturlig muskelavslappnare.

Sova med bebis

2. Avslappnande massage

Nästa steg för att få en bebis att somna är att använda sig av avslappnande massage. Efter 5 minuter kan du ta honom ur vattnet och torka honom mycket försiktigt med en fluffig handduk.

Efter det, massera genom att lägga handflatan på bröstet och gnugga det mycket försiktigt och glid åt båda sidor. Lägg honom sedan på mage och kör dina händer från nacken till rumpan väldigt försiktigt (du får aldrig lägga tryck på ryggraden).

3. Sätt på en bekväm pyjamas

Det är väldigt viktigt att ditt barn inte blir för kallt på natten. Det ökar risken för plötslig spädbarnsdöd, och det gör det också svårare att somna.

Det bästa du kan göra är att lägga honom i en tunn pyjamas i ett vattenavstötande tyg.

4. Dagens sista måltid

Precis som nästan alla nyfödda älskar ditt barn dagens sista måltid. Efter att ha gjort sig av med massor av energi är det normalt att känna sig hungrig.

Medan matningen pågår är det viktigt att du pratar med honom med en låg röst och smeker honom på ansiktet och ryggen.

5. Hjälp honom att rapa

När han slutar äta måste du rapa honom. Vila honom på din axel och klappa försiktigt på ryggen. Du kan också lägga honom med ansiktet ned i knäet för att klappa lite på ryggen.

Om han inte rapar kommer han ha problem med att somna, och du kan behöva vakna flera gånger under natten för att hjälpa honom.

Hur man får en bebis att somna

6. Vagga honom och sjung en visa

Nästa steg för att få ditt barn att somna är att vagga honom och sjunga för honom. Efter ett blöjbyte drar du ner persiennerna i rummet och håller honom i dina armar.

Vagga honom för att underlätta övergången mellan dagens aktivitet och nattens vila. Justera långsamt rörelsen och rytmen i din andning så att han kan koppla av, och följ upp med en liten sång.

Genom att sjunga vaggvisor vid sänggåendet frigörs oxytocin, ett hormon som ger lugn och välbefinnande.

7. Lägg honom i spjälsängen

När din bebis är på väg att somna lägger du honom försiktigt i spjälsängen utan att göra några plötsliga rörelser. På så vis blir övergången till sömn väldigt avslappnad.

Det är viktigt att du inte glömmer att lägga till exempel en näsduk med din doft bredvid honom eftersom det får honom att känna sig tryggare.

För att lättare få din bebis att somna, kom ihåg att du måste följa rutinen varje dag så att ditt barn blir van vid den.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.