Råd för att hjälpa ditt barn att anpassa sig till förskolan

Råd för att hjälpa ditt barn att anpassa sig till förskolan
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 08 augusti, 2019

Vill du hjälpa ditt barn att anpassa sig till förskolan?

Om du har fattat det svåra beslutet att skicka ditt barn till en förskola oroar du dig säkert för om ditt barn kommer att klara sig, vad det kommer att lära sig där och hur det kommer att behandlas. Dina beskyddarinstinkter tar över och gör dig skogstokig av oro.

Det finns ingen magisk formel för att få barn att tycka om att gå till och anpassa sig till förskolan. Vi måste komma ihåg att de inte bad om att få gå dit. Det kommer nog inte vara lätt för dem att vänja sig vid det.

Även om det inte finns någon formel kan du se till att informera dig själv. Därför har vi samlat ihop några tips som kan hjälpa ditt barn att anpassa sig till förskolan bättre och snabbare.

Tips för att hjälpa ditt barn att anpassa sig till förskolan

Förutse vad som kommer att hända

Om du ​​förklarar för barnet vad som kommer att hända börjar han förstå processen mycket tidigare. Du kan förklara vad en förskola är och det som vanligtvis händer där genom att använda dig av dockor, eller så kan ni låtsas och leka tillsammans.

Du kan låtsas att du är pedagog eller lärare och du lotsar ditt barn genom allt man gör på en förskola. Ju mer du gör det med honom, desto snabbare kommer han att trivas på förskolan och det blir någonting helt normalt för honom.

Du måste ge det tid

Två saker kan gå riktigt fel när ditt barn skolas in på förskolan. Det första är att lärarna är för stränga och inte har en flexibel period för barnet att anpassa sig på. Det andra är att föräldrarna, på grund av jobbet och brist på tid, inte heller kan lägga tiden som krävs på en bra inskolning.

I allmänhet anpassar sig barnen inte på några timmar eller dagar till en helt ny miljö. Därför måste vi försöka ge dem den tid de behöver för att lära känna sina nya vårdgivare, sina nya vänner och känna sig trygga i sin nya miljö.

anpassa sig till förskolan: barn i grupp leker

Säg alltid hej då

Många barn känner sig övergivna på förskolan. Om du ​​lämnar barnet där och plötsligt försvinner är övergivenheten den första känslan han kommer att känna och associera med förskolan.

Därför är det väldigt viktigt att säga hej då till ditt barn. Berätta för barnet tydligt och klart att du kommer tillbaka senare för att hämta honom. Han kommer troligen att gråta till att börja med. Han bör dock snart lugna sig och veta att han snart får se dig igen. Säg alltid hej då.

Många föräldrar smyger helt enkelt ut så att barnet inte ser dem gå, men det ger dem bara svårigheter i längden. Lämna aldrig platsen utan att säga hej då till ditt barn.

Var förstående

Vi måste vara så förstående och empatiska vi kan. Det är viktigt att vi sätter oss in i deras situation och försöker förstå vad de känner och den radikala förändring de genomgår.

Om barnet ber om mer kärlek och närhet när ni är hemma igen ska du ge honom det. Han kommer då känna att du fortfarande älskar honom.

Kom ihåg att det är väldigt viktigt att stödja honom i denna process. Han behöver dig för att kunna anpassa sig ordentligt.

Bygg tillit med pedagogerna

Det är viktigt för barnet att se att vi har ett bra förhållande med pedagogerna och lärarna. De måste se att vi litar på dem och kommer bra överens med dem.

Det är bra för dem att se oss prata med dem på ett vänligt sätt, bara så att de inser att de inte är främlingar.

Det hjälper barnet att känna sig mer tryggt. Det lugnar även oss att lära känna de som kommer att ta hand om vårt barn medan vi inte är där.

Ha en positiv och glad attityd

Även om det också är en svår tid för dig bör du vara glad och positiv innan ditt barn skolas in på förskolan.

Om barnet kan känna att du är oroligare än vanligt eller kanske inte är säker på situationen kan han eller hon också känna sig obekväm och osäker.

mammor med småbarn i knät

Skicka med ett anknytningsobjekt

Ett bra sätt att hjälpa ditt barn att anpassa sig till förskolan är att låta det ta med sig sin favoritleksak dit. På det sättet kommer barnet känna att det har något som förbinder honom eller henne med hemmet och tryggheten där.

Det kommer att ge barnet självförtroende och säkerhet i övergångsprocessen. Barnet kommer snart att känna sig väldigt trygg och glad där.

Tecken på dålig anpassning till förskolan

Det är möjligt att ditt barn inte kommer att anpassa sig så bra till förskolan, och då bör du vara uppmärksam på tecknen. Du måste försöka stödja ditt barn för att få honom att känna sig tryggare.

Några av tecknen på dålig anpassning till förskolan är:

  • Han är för beroende av dig. Om han anpassar sig dåligt kan han hålla fast vid dig mycket mer när du lämnar förskolan. Om det händer under en längre period bör du försöka rätta till det.
  • Han är ledsen hela dagen. Om pedagogerna informerar dig om att han gråter hela dagen, att han inte leker och när du kommer fram vill han bara vara i dina armar.
  • Han sover inte bra under de första veckorna. Han kan ha få svårt att sova. Det här kan innebära att han inte kan bearbeta dagens upplevelser på ett bra sätt.
  • Han kan ha stora humörsvängningar. Du kanske lägger märke till förändringar i hans humör och att han blir olydig.
  • Han kanske inte utvecklas som han borde. Han kan börja be att få sin nappflaska igen, börja äta dåligt eller återuppta vanor han hade när han var en bebis. Det viktigaste med barnets anpassning till den nya miljön är att vi som föräldrar måste förstå, vägleda och stödja honom i processen.

En bra erfarenhet att lära sig av

Det kommer inte vara lätt, varken för honom eller för dig. Men det kanske ändå är ett beslut som du måste ta för ditt arbetes skull eller av personliga skäl. Dessutom kan det vara den första kontakten ditt barn har med utomstående.

Men om vi går det till mötes på ett positivt sätt kommer det att bli en bra erfarenhet för både dig och ditt barn. Särskilt om du följer alla råd för att det ska gå så smidigt som möjligt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Clarke-Stewart, A. (1984). Guarderías y cuidado infantil (Vol. 15). Ediciones Morata.
  • De la Torre Naranjo, D. K. (2011). Guardería para niños de 6 meses hasta 4 años de edad, enfocada al desarrollo creativo e innato de cada niño (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2011). http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/619
  • Lorena, S., & Oñate, V. (2014). LA ESTIMULACIÓN TEMPRANA EN EL DESARROLLO PSICOMOTOR DE LOS NIÑOS Y NIÑAS DE 0 A 5 AÑOS DE LA GUARDERÍA DE LA UNIDAD EDUCATIVA DE FORMACIÓN ARTESANAL “CRUZADA SOCIAL”, DE LA PARROQUIA VELASCO, CANTÓN RIOBAMBA, PROVINCIA DE CHIMBORAZO, PERÍODO 2011-2012 (Bachelor’s thesis, Riobamba, UNACH 2014). http://dspace.unach.edu.ec/handle/51000/2670

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.