Använd Montessorimetoden för att inreda barnrummet

Använd Montessorimetoden för att inreda barnrummet
Elena Sanz Martín

Skriven och verifierad av psykologen Elena Sanz Martín.

Senaste uppdateringen: 07 december, 2018

Lär dig Montessorimetoden för att inreda barnrummet. Detta kommer att bidra till att utveckla barnets kreativitet i en unik och trygg miljö.

När det gäller att dekorera våra barns rum kan vi börja köpa många tillbehör som vi tror kommer att göra dem trygga i sin nya miljö.

Men ibland är det som föräldrar anser bekvämt är inte riktigt lika bekvämt för ett barn.

Vad är Montessorimetoden för att inreda barnrummet?

Montessorimetoden är ett barncentrerat förhållningssätt till utbildning med optimala resultat för inlärningen.

Eftersom alla barn har olika förmågor är grunden för Montessorimetoden att låta varje barn experimentera med sina egna förmågor.

En av de viktigaste egenskaperna hos systemet är att de små har en medfödd önskan att lära sig och interagera med sin miljö.

Därför krävs en miljö avsedd för barn, snarare än att uppmuntra dem att söka en vuxens hjälp.

Utforskandet är ett av huvudmålen för Montessoripedagogiken, och vilket är en bättre plats att göra detta än i barnets eget rum?

Ett barns rum kan bli en plats att upptäcka och lära sig nya saker. Med Montessorimetoden kan alla dessa mål uppnås genom specifik inredning.

Barnrum inrett enligt Montessorimetoden

Hur man använder sig av Montessorimetoden i ett barns rum

Det är mycket vanligt att se barnrum som är anpassade efter föräldrarnas behov. I motsats till detta innebär inredning med inspiration från Montessorimetoden följande:

  • Rymd. Konceptet fokuserar på ett stort, rent och väl upplyst rum med bra ventilation.
  • Säng. Det rekommenderas att undvika de vanliga sängstolparna och spjälsängar efter 18 månaders ålder. Montessorimetoden för att inreda barnrummet uppmuntrar att ha en säng på golvnivå. På detta sätt tar du hänsyn till ditt barns säkerhet och det kan utforska utan att fastna på eller trilla av sängen.
  • Väggar. Välj färger som genererar lugn, till exempel varma toner. Kom ihåg att det här blir ditt barns personliga utrymme. Varma färger bjuder in till avkoppling och rofylld vila.
  • Möbler. Möbler som lådor, stolar och hyllor bör vara på barnets höjd, inte på en vuxens höjd. På detta sätt kommer ditt barn att känna sig bekvämt och hemma i miljön eftersom allt kommer att vara inom räckhåll.
  • Golvet. Golvet ska vara fritt från hinder så att barnet enkelt kan röra sig runt i rummet. Om möjligt väljer du mattor som låter barnet utforska olika texturer.
  • Leksaker. Leksakerna ska vara gjorda av naturmaterial som tyg och trä istället för plast. Tänk på att mycket utarbetade leksaker med ljus och ljud begränsar kreativiteten.
  • Tillbehör. Speglar tillåter barn att observera och upptäcka sina egna kroppar. Du kan också hänga upp affischer av natur, djur eller landskap. Avlastningsytor ska placeras så att barnen kan hänga sina kläder och plocka undan själva.
  • Ordning. Ordning och reda bör respekteras och uppmuntras, och det bör finnas en plats för allt. Det bör aldrig vara för många saker i rummet, för det gör det omöjligt att hålla ordning.
Barnrum inrett enligt Montessorimetoden

7 fördelar med att inreda barnrummet enligt Montessoripedagogiken

Att inreda barnrummet enligt Montessoripedagogiken har följande fördelar:

  • Barnet blir mer självständigt och oberoende.
  • Det ger barnet frihet att utveckla sin kreativitet.
  • Lärande sker snabbare och barnet anpassar sig lätt till olika miljöer.
  • Det bidrar till barnets integrerade utveckling.
  • Barnet är i centrum för sitt eget lärande.
  • Barnets lärande sker i hans eller hennes egen takt.

Montessorimetoden ser barnet som ett kompetent väsen istället för någon som är hjälplös.

Våga ta steget och ge ditt barn ett Montessori-rum.

Bortsett från alla ovan nämnda fördelar, är dessa idéer också mer ekonomiska och funktionella än traditionella rum.

Du kan också hitta ytterligare dekorationsidéer med lite efterforskningar online.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.