7 vanliga problem hos nyfödda

7 vanliga problem hos nyfödda
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 22 juni, 2018

Det finns flera vanliga problem hos nyfödda, och vi kommer att gå igenom sju av dem.

Alla föräldrar vill att deras barn ska födas friskt. Men även om de kommer till världen utan några sjukdomar kan de ibland uppleva vissa komplikationer. Ibland kan de kräva medicinsk behandling, och i så fall är det viktigt att man uppmärksammar alla abnormiteter.

Gulsot är ett vanligt problem hos nyfödda

Gulsot är ett väldigt vanligt tillstånd. Det beräknas drabba nästan 70% av alla nyfödda, och det kan ta 10 dagar innan det försvinner.

Gulsot uppstår oftast under de första 3 dagarna i livet. Det orsakas av för mycket bilirubin i blodet, och det tydligaste symptomet är att huden blir gul.

Tillståndet kan uppstå redan 24 timmar efter födseln. Det kräver inte någon speciell behandling och i de flesta fall försvinner det inom 7 dagar.

Feber

Feber kan vara ett allvarligt problem hos nyfödda. Hög feber kan dessutom vara ett symptom på ett ännu större problem.

Det är emellertid vanligt att nyfödda har en högre temperatur på grund av förändringar i den omkringliggande miljön.

Febern uppstår oftast inom de tre första dagarna för att barnet anpassar sig till omgivningen.

I dessa fall fortsätter barnet att äta och vara friskt. Det är viktigt att ge det vätska. Febern går ofta över av sig själv.

Nyfött barn som sover

Sömnförändringar

Nyföddas sömncykel är ganska regelbunden; de spenderar majoriteten av tiden med ögonen stängda. De somnar lätt efter att ha ätit och det är inte lätt att störa dem.

Det är dock vanligt att de har svårt att sova under natten. De är som mest vakna när föräldrarna är trötta och vill sova.

Det är helt normalt, för när bebisen befann sig i livmodern spenderade den sin tid på detta sätt.

Under dagen rörde sig mamman och det fick livmodervätskan att gunga, vilket fick bebisen att somna. Men när mamman låg still vaknade barnet.

Under livets första dagar kommer bebisen därför att ha samma schema.

Det tar oftast fyra veckor för nyfödda att vänja sig vid att vara vakna på dagen och sova på natten.

Kräkningar

Det är något som kan oroa förstagångsmammor, men det är faktiskt helt normalt för bebisar. Nästan alla bebisar stöter upp mjölk efter att de har ätit. Det orsakas av luft som kommer in när de suger, och sedan stöts samma luft ut, tillsammans med själva maten.

För att förhindra det är det viktigt att du får barnet att stöta upp gaser efter matningen. Kräkningen orsakas heller inte alltid bara av luft, utan kan även vara ett tecken på obehag eller kolik.

Svårigheter med att urinera

Det kan vara oroande om barnet inte urinerar inom 48 timmar efter födseln. Man märker normalt när barnet urinerar eftersom det börjar gråta på grund av fukten.

Det är normalt för bebisar att urinera upp till 10 gånger per dag.

Om barnet har svårigheter med att kissa eller om det uppstår läckage efter urineringen kan det vara ett tecken på problem med blåsan eller njurarna.

Överdrivet gråtande

Det är normalt att barn gråter mycket medan de anpassar sig till den nya världen. Det räcker med väldigt små saker för att irritera dem. Låt oss inte glömma att gråt även är en form av kommunikation.

Den nyfödde kommer gråta när den är hungrig, sömnig eller när man behöver byta blöja. Det är helt normalt.

Men om barnet skriker gällt och okontrollerat kan det röra sig om en infektion eller problem med att kissa eller bajsa. Konsultera din läkare för råd.

Bebis som gäspar

Oregelbunden avföring

Förstagångsföräldrar måste tänka på färgen, konsistensen och allt annat som har att göra med barnets avföring. Det är normalt att de har svart eller grönaktig avföring under de tre första dagarna i livet.

Det är även normalt att konsistensen är slemmig och att de kan bajsa upp till 8 gånger per dag. Man måste vara uppmärksam på det för att se till att barnet inte har förstoppning, vilket annars kan orsaka smärta och allvarliga problem.

Det är heller inte normalt att barnet konstant har diarré om det än så länge bara ammar.

Som du kan se finns det många vanliga problem hos nyfödda, men så länge du är uppmärksam är det vanligtvis inget att oroa sig för. Kontakta alltid din barnläkare om något inte känns rätt.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • A quick guide to common childhood diseases. BC Centre for Disease Control. 2009. [Online].
  • E. Saliba, E. Lopez, L. Storme, P. Tourneux, G. Favrais. Fisiología del feto y del recién nacido. Adaptación a la vida extrauterina. EMC – Pediatría, 2018; 53 (2): 1-29. ISSN 1245-1789, https://doi.org/10.1016/S1245-1789(18)90862-0.
  • Pinto, I. Ictericia. Protocolos diagnóstico-terapéuticos de Urgencias Pediátricas SEUP-AEP. [En línea].

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.