Vad är kraniosakralterapi för bebisar?

Kraniosakralterapi kan vara bra för för tidigt födda barn eller barn som upplevde svårigheter vid förlossningen. I den här artikeln tar vi upp fördelarna och nackdelarna med denna behandling.
Vad är kraniosakralterapi för bebisar?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 05 april, 2019

Kraniosakralterapi handlar om att stimulera och stödja primära andningsrörelser.

Denna behandling tar hänsyn till hela kroppen och det kan utföras från och med det embryonala stadiet. Den perfekta tiden att få kraniosakralterapi är 48 timmar efter förlossningen.

Hur utförs kraniosakralterapi?

Den cerebrospinala pulsen anses vara en av de mest grundläggande hälsoindikatorerna hos barn. Korrekt funktion av nervsystemet och resten av kroppens organ beror på denna viktiga puls.

Rytmen kan regleras genom mjuk massage av huvudet, nacken och ryggraden. Det här är där kraniosakralterapi kommer in.

För att utföra denna terapi ska barnet placeras i sin mors armar. Terapin kan också göras under pågående amning.

Terapeutens händer kommer att röra sig över barnets kropp och stanna vid ryggraden och skallen för att frigöra spänningar som kan ha byggt upp.

Under normala förhållanden kan kraniosakralterapi ges i sessioner som varar upp till en timme. Antalet sessioner som behövs beror på svårighetsgraden av problemet.

Föräldrar ska för sin del informera terapeuten om de ser förändringar i sitt barn. De kan också använda sig av ytterligare behandlingar om specialisten rekommenderar det.

Fördelar med kraniosakralterapi

Denna terapi är bara känd i vissa delar av världen. På grund av de många fördelar som denna typ av terapi medför, är det en viktig behandlingsmetod.

Dess genomförande är särskilt viktigt om den nyfödda hade en komplicerad förlossning. Här är några av de fördelar som kraniosakralterapi kan ge:

  • Det stärker anknytningen med barnet. Anknytningen till barnet kan stärkas genom kraniosakralterapi. Om det finns en positiv kommunikation med terapeuten, kommer barnet att känna sig tryggare.
  • Förtidigt födda barn är känsligare. Dessa sessioner tillåter specialister att undersöka barnets fysiska och emotionella tillstånd.
Behöver kraniosakralterapi
  • Genom kraniosakralterapi kan terapeuten ta reda på om det finns tecken på trauma som dissociation, stress, kolik eller irritabilitet. I extrema fall kan tecken som hypotoni eller dålig tonus observeras.
  • Kraniosakralterapi hjälper till att återställa balansen och ordningen i kroppen, vilket i sin tur underlättar kroppsrörelserna. Det har visat sig att förbättra cirkulationen av lymfatisk vätska som kan gynna utvecklingen av skelettet och inre organ. Kraniosakralterapin kan eliminera orsakerna till olika irritationer i nervsystemet.
  • Det kan även hjälpa till med andra hälsoproblem, såsom kolik, ADHD, autism, inlärningssvårigheter, koordinationsproblem, benproblem och öroninfektioner.

Terapeutens händer kommer att röra sig över barnets kropp och stanna vid ryggraden och skallen för att frigöra spänningar som kan ha byggt upp.

Nackdelar med kraniosakralterapi

Innan man genomgår kraniosakralterapi bör föräldrarna noga välja en kvalificerad terapeut för att utföra det.

Felbehandling kan få mycket negativa effekter på barnets hälsa. I extrema fall kan det även orsaka allvarliga skador eller dödsfall.

Om din bebis inte uppvisar någon smärta eller sjukdom, är inte kraniosakral behandling nödvändig. Om barnet har hälsoproblem eller obehag, kontakta din barnläkare för att utföra motsvarande utvärderingar.

spädbarn som gråter

Hur många sessioner behövs?

Kraniosakralterapi rekommenderas speciellt för spädbarn som har vissa hälsoproblem. I de flesta fall behövs bara en session för att behandla de olika delarna av barnets hjärna och ryggrad.

Sessioner kan dock upprepas så många gånger som nödvändigt för barn som har rygg- eller muskelsmärtor. Flera sessioner kan också utföras vid missbildningar av skallen.

Föräldrar ska alltid vara närvarande under behandlingen för att få barnet att känna sig tryggt. Detta kommer att underlätta sessionen.

Som vi nämnde ovan svarar vissa barn bra efter en enda session medan andra kan kräva fler beroende på svårighetsgraden av fallet.

Om du som förälder märker att ditt barn har ont och din barnläkare rekommenderar kraniosakralterapi bör ni noga välja en kvalificerad terapeut för att utföra den.

Det är också viktigt för föräldrar att låta sitt barn ta tid på sig under sessionerna.

Detta gör att de kan känna sig mer trygga och säkra. Deras komfort är en viktig aspekt för ett positivt resultat av denna typ av terapi.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.