Hyperemesis gravidarum: Vad gravida kvinnor bör veta

Hyperemesis gravidarum, eller allvarligt graviditetsillamående, är en komplikation som kan uppstå under graviditeten och ge upphov till ett antal obehagliga symptom.
Hyperemesis gravidarum: Vad gravida kvinnor bör veta

Senaste uppdateringen: 19 mars, 2019

Det finns vissa saker som läkare anser vara normala biverkningar av graviditeten. Detta är dock en av de mest allvarliga. Generellt är behandlingen av hyperemesis gravidarum inte komplicerad. I många fall kommer sängvila att ordineras tillsammans med en diet som består av torr, skonsam mat. Om situationen blir värre kan dock en sjukhusvistelse vara nödvändig.

Med detta i åtanke rekommenderar hälso- och sjukvårdspersonal att gravida kvinnor som lider av symtom på detta tillstånd söker upp sin läkare, även om hon redan känner till orsaken till det.

De viktigaste symptomen som karakteriserar detta tillstånd är illamående, yrsel, kräkningar, en obalans av elektrolyter i kroppen och viktminskning.

Även om inte alla kvinnor kommer att uppleva alla symtomen, kommer minst ett av dessa att vara närvarande.

Vad är effekterna av hyperemesis gravidarum?

Studier har funnit att mellan 70% och 80% av gravida kvinnor lider av minst ett av dessa symptom under de första veckorna av graviditeten. Effekterna har en tendens att vara mer uttalade på morgonen.

Trots att symtomen är vanliga, behandlar sjukhus varje år ett stort antal akuta fall.

läkare undersöker gravid kvinna

Hyperemesis gravidarum kan bli ett allvarligt problem för gravida kvinnor. Kvinnor som upplever intensiva symptom bör söka akut läkarvård.

I vissa fall kan intravenöst dropp vara nödvändigt för att återställa elektrolytbalansen och motverka uttorkning. I alla fall bör gravida kvinnor ta upp problemet med en läkare innan de tar någon form av medicin.

Allvarligt illamående är en effekt av en ökning av vissa hormonnivåer. Nya studier har föreslagit att denna sjukdom kan vara ett sätt att skydda fostret från potentiellt skadliga livsmedel under graviditeten.

Illamående tenderar att vara som värst cirka 4-6 veckor in i graviditeten. I allmänhet försvinner den vid den 13:e veckan.

För de flesta kvinnor kommer att känna av en minskning av illamående och kräkningar helt naturligt i och med början av andra trimestern.

Omkring 20% ​​av gravida kvinnor kan emellertid kräva medicinsk behandling för hyperemesis gravidarum.

Även om det inte finns något botemedel mot detta tillstånd, kan vissa livsstilsförändringar hjälpa till att lindra symtomen.

Hur man identifierar detta tillstånd

gravid kvinna lutar huvudet mot en vägg

Hyperemesis gravidarum skiljer sig från vanligt morgonillamående. Dessa symptom kan hjälpa till att skilja de två åt :
  • Illamåendet följs alltid av kraftiga kräkningar, till skillnad från i andra fall av morgonillamående där känslan kan försvinna av sig själv.
  • När illamående orsakas av hyperemesis gravidarum, försvinner det inte alltid efter den 12:e veckan av graviditeten.
  • Symtomen kan leda till extrem uttorkning.
  • Till skillnad från vanligt morgonillamående resulterar hyperemesis gravidarum i oförmåga att behålla maten. Detta händer sällan vid vanligt morgonillamående.
  • Kvinnor som lider av hyperemesis gravidarum kan utveckla en aversion mot vissa typer av livsmedel.
  • Svimningar.
  • Ökad hjärtrytm.
  • Viktminskning av minst 5% av kroppsvikten.
  • Minskad urinering.
  • Episoder av ångest, depression, extrem trötthet och förvirring.
  • Lågt blodtryck.
  • I vissa fall kan gulsot förekomma.

Behandling av hyperemesis gravidarum

Blivande mödrar som har hyperemesis gravidarum kommer ofta att behöva läggas in på sjukhuset för behandling där. Behandlingen för detta tillstånd innefattar:

  • Administrering av dropp. Dessa kan innehålla vitaminer, näringsämnen och elektrolyter som kroppen behöver.
  • Patienten får matas via en sond genom näsan eller perkutan endoskopisk gastrostomi (genom buken i magsäcken).
  • Läkare kan ordinera antacida eller antihistaminmedicinering.
  • Andra alternativa behandlingar kan omfatta akupressur, hypnos och örtmediciner.

Det är viktigt att du konsulterar din läkare innan du provar på någon av dessa alternativa behandlingar. Framförallt rekommenderar sjukvården blivande mammor att aldrig självmedicinera.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.