Hur föräldraskapet kan bli en prövning för äktenskapet

Ett barns ankomst är en vacker och unik upplevelse. Det för dock också med sig betydande förändringar i livet med din partner. Bebisen får sina föräldrars hela uppmärksamhet, tid och plats. Därför kan föräldraskapet göra äktenskapet lite svårare. Om föräldraskapet blir en prövning för äktenskapet - vad kan du göra för att komma över det?
Hur föräldraskapet kan bli en prövning för äktenskapet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 12 mars, 2019

Att ta hand om en nyfödd kommer utan tvekan att påverka parrelationen. Det kommer att innebära att man spenderar mindre tid tillsammans. Amning, badning och blöjbyten kommer att gå ut över nattsömnen – och därmed humöret. Allt detta kan göra att föräldraskapet blir en prövning för äktenskapet.

Bebisen är centrum för mammans uppmärksamhet

Mödrar tenderar att ägna 100% av sin tid och uppmärksamhet åt sina bebisar. Att ta hand om sina små får dem att känna att de gör sitt jobb. Men deras makar kan då känna sig övergivna.

Män behöver hitta sätt att visa att de älskar sina fruar. Ett sätt att göra det är att förstå de fysiska och mentala konsekvenserna av att föda barn.

Humörsvängningar är ett av de mest uppenbara symptomen. Under de här omständigheterna måste män vara mycket tålmodiga och låta sina fruar få sin vilja igenom.

Å andra sidan bör kvinnor uppmuntra sina män att vara med och ta hand om barnen. Män kan också hjälpa till med uppgifter som att byta blöjor eller bada.

Detta kan ofta vara lite besvärligt för män i början. Men, med lite tålamod, så kommer de snart att vänja sig vid det.

Råd till framtida föräldrar

Oavsett om föräldrarna planerade att skaffa barn eller inte så måste båda vara engagerade. Att ta hand om ett barn är ett stort ansvar. Man ska aldrig tro att man kan fixa problem i äktenskapet genom att skaffa barn.

En man håller om sin gravida kvinna.

Det är vanligt att mödrar tar på sig hela ansvaret för att ta hand om bebisar. Ibland försöker de till och med göra allting trots att de är utmattade. Därför är det viktigt att du låter din partner eller någon annan familjemedlem hjälpa dig.

Nyblivna fäder kan också känna sig undanskuffade. De kan känna sig ignorerade, eller som att de bara är i vägen när du tar hand om barnet.

Men fäder ska inte bara titta på. De ska delta aktivt i att uppfostra sina barn. De behöver hjälpa till med att ta hand om sina bebisar, för att knyta speciella band till dem.

När det kommer till hushållsarbete så är det bäst om man kan dela lika på arbetsuppgifterna. Då blir det inte så att den ena personen gör allt arbete. Det kommer också att minska risken för konflikt.

Processen att bli mamma för första gången

Efter att ha gått igenom den omvälvande upplevelsen som det är att föda barn, kommer mödrar att uppleva en förändring i sin dagliga rutin. De behöver återhämta sig efter förlossningen och de behöver vänja sig vid amningen. De behöver också fatta beslut om när de ska börja jobba igen.

Vissa kvinnor drabbas av förlossningsdepression. De kommer att behöva psykologiskt stöd och hjälp, och de kommer att behöva stöttning ifrån sina makar.

Ett annat misstag som föräldrar ofta begår är att vara överbeskyddande gentemot sina bebisar. De är rädda att någonting ska hända dem. Men ofta leder det bara till att makarna börjar gräla med varandra.

Kvalitetstid för föräldrar

När bebisen kommer är det viktigt att föräldrarna inte glömmer bort att ägna tid och uppmärksamhet åt varandra. Under de första månaderna kommer bebisen nästan helt absorbera föräldrarnas uppmärksamhet.

Trots detta är det viktigt för föräldrarna att ägna tid åt varandra och att ha en bra kommunikation med varandra. Prata öppet om vad du känner, och ge uttryck åt dina glädjeämnen och rädslor.

Föräldraskapet kan bli en prövning för äktenskapet, även i det privata. Att ta hand om bebisar är ett utmattande och tidskrävande arbete. Nyblivna föräldrar kommer att ha betydligt mindre sex än tidigare. Det här kan orsaka frustration, anspänning och avstånd i äktenskapet.

Föräldraskapet kan bli en prövning för äktenskapet.

Hur man undviker att föräldraskapet blir en prövning för äktenskapet

Vissa par anser att om man skaffar barn så kan det verkligen skada äktenskapet. Om du tänker att föräldraskapet blir en prövning för äktenskapet – tänk istället på den här förändringen som en tid för att anpassa sig till någonting nytt.

Här är några tips på hur du kan ta dig an den här nya situationen:

  • Berätta för din partner hur mycket du älskar honom. Visa honom det i handling.
  • Se till att skingra funderingar eller oro som han kanske bär på.
  • Prata om era sexuella behov.
  • Visa sympati för varandra. Var tålmodiga, tydliga och raka i kommunikationen med varandra.
  • Visa uppskattning för vad din partner gör och för hans ansträngningar. Det bidrar till att fördjupa relationen.

Kort sagt – det är sant att föräldraskapet kan bli en prövning för äktenskapet eftersom det sätter en större press på båda föräldrarna. Det här nya stadiet bör bli ett nytt sätt att visa kärlek och förståelse. Att uppfostra ett barn kan ta fram nya värdefulla kvaliteter som ni kanske aldrig har sett förut.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


  • Verea, C. P. (2015). Maternidad: historia y cultura. Revista de Estudios de Género. La Ventana3(22), 35–68.
  • Sánchez, A., Espinoza, S., Ezcudia, C., & Torres, E. (2004). Nuevas maternidades o la desconstrucción de la maternidad en México. Debate Feminista, Maternidades, 55–86. Retrieved from https://scholar.google.com.mx/scholar?start=10&q=Maternidad+en+Mexico&hl=es&as_sdt=0,5#5
  • Binstock, G. (2010). Tendencias sobre la convivencia, matrimonio y maternidad en áreas urbanas de Argentina. Revista Latinoamericana de Población3(6), 129–146. Retrieved from http://revistarelap.org/ojs/index.php/relap/article/view/73/72
  • Purizaca, M. (2010). Modificaciones fisiológicas en el embarazo. Revista Peruana de Ginecología y Obstetricia56(1), 57–69.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.