8 frågor till din gynekolog under graviditeten

8 frågor till din gynekolog under graviditeten
Marisol Rendón Manrique

Skriven och verifierad av förskolepedagogen Marisol Rendón Manrique.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Att vänta barn är en erfarenhet som innebär många förändringar, och det är normalt att kvinnor har funderingar och frågor till sin gynekolog under graviditeten. Du vill trots allt försäkra dig om din egen och barnets säkerhet.

Din gynekolog bör kunna besvara alla frågor som kommer upp under din graviditet, och hjälpa dig att hitta rätt lösning för just din situation.

Nedan kommer vi att gå igenom 8 av de vanligaste frågorna som gravida kvinnor ställer till sina gynekologer. Och det säger ju sig självt att det är viktigt att välja en bra läkare.

Alla som tjänstgör inom vården ska få dig att känna dig trygg och självsäker. I synnerhet om du är en förstföderska.

Om du har varit gravid förut, har du förmodligen ett bättre grepp om de här sakerna. Men det är ändå värt det att ta del av den här listan med frågor som kvinnor ofta ställer till sin gynekolog under graviditeten.

Oavsett om din graviditet var minutiöst planerad, medicinskt frambringad, eller kom som en överraskning, så är en sak säker – ditt liv kommer aldrig att bli detsamma igen.

–Catherine Jones–

Funderingar och frågor till din gynekolog under graviditeten

En nyfödd bebis.

1. Vilka receptfria mediciner är okej att ta?

Det är väldigt sannolikt att du vid något tillfälle under graviditeten kommer att behöva någon typ av receptfritt läkemedel. Symtom som huvudvärk, matsmältningsbesvär, illamående, förstoppning och muskelvärk är ganska vanliga.

Men innan du tar någonting för att lindra dina symtom, bör du konsultera din gynekolog för att försäkra dig om att ingredienserna är säkra för dig och din bebis.

2. Är det normalt att få kramper och blödningar?

Under din första trimester är kramper och mindre blödningar helt normalt. Det här kan hända när det befruktade ägget fäster i livmodern och börjar växa där.

Dock är det ändå viktigt att du kontaktar din läkare för att utesluta eventuella missförhållanden – i synnerhet om blödningen är ihållande. Det här kan indikera en infektion i vaginan eller livmodern och bör behandlas omgående.

3. Hur mycket kommer jag att gå upp i vikt under graviditeten?

Baserat på en studie av din kroppsmassa innan graviditeten, kan din läkare beräkna det normala intervallet. Din läkare utgår från din vikt och din längd för att komma fram till den här siffran, och den verifieras varje trimester.

Det finns ingen universell standard för alla kvinnor. Hur mycket du bör öka i vikt under graviditeten kommer att bero på din personliga fysiska kondition.

4. Kan jag träna när jag är gravid?

Motion förbättrar både ditt och bebisens fysiska välbefinnande. Det bidrar också till att undvika många former av obehag, allt från vätskeretention till ångest.

Under en typisk graviditet, kommer din läkare att rekommendera aktiviteter som simning, promenader och gravid-yoga.

För att undvika risker, kommer din gynekolog att ge dig detaljerade anvisningar. Var försiktig, och träna inte överdrivet länge eller intensivt.

Yoga för gravida.

5. Vilka vaccinationer behöver jag?

För att ditt immunförsvar ska fungera, behöver du ta vissa vaccinationer. Var och en av dessa vaccinationer ska tas vid specifika tidpunkter under graviditeten.

Det är viktigt att du håller den här planeringen. Kom ihåg att din kropp är mer sårbar för sjukdom under graviditeten och att du behöver vidta försiktighetsåtgärder för dig själv och för din bebis.

6. Kommer mina reproduktiva organ att förändras permanent efter förlossningen?

Din bäckenmuskulatur är designad för att hysa en bebis och kommer generellt att gå tillbaka till normalt läge och storlek. Ditt muskelminne kommer att hjälpa din kropp att gå tillbaka till så som den var innan graviditeten.

Det är en bra idé att göra bäckenbottenövningar (knipövningar) för att stärka de här musklerna.

7. Kommer jag att få problem med att kontrollera min urinblåsa efter graviditeten?

Förmågan att kontrollera urinblåsan tenderar att minska under graviditeten och efter förlossningen, enligt doktor Suzanne Gilberg. Detta gäller särskilt när du närmar dig datumet för förlossningen. Det kan även hända några få “olyckor”.

Allting kommer att gå tillbaka till det normala igen inom ungefär tre månader efter att ditt barn har fötts. För att minska symtomen, har du återigen god hjälp av knipövningarna.

Om du har några frågor eller funderingar – prata med din gynekolog.

8. Är det normalt att kissa ofta under graviditeten?

Svaret är ja. De förändringar som sker i din kropp gör att också dina hormoner förändras. Blodflödet till ditt bäcken kommer också att öka. 

Du kommer förmodligen känna behovet av att kissa ganska ofta under de kommande nio månaderna. Men om du skulle känna smärta, klåda eller en brännande känsla när du kissar, ska du besöka din läkare direkt. Detsamma gäller om du märker att din urin har en underlig färg eller lukt.

Det är viktigt att du har en bra relation till en läkare som följer dig under det här skedet.

Frågorna som vi har listat i dagens artikel är bara för att orientera dig. Du kommer säkert själv upp med andra funderingar som du behöver få svar på.

Se till att du diskuterar dessa med din gynekolog under graviditeten, och se till att vidta de åtgärder som behövs för att få en trygg och avslappnad graviditet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.