De första dagarna hemma med en nyfödd

De första dagarna hemma med en nyfödd

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

Även om de första dagarna hemma med en nyfödd är unika och speciella är upplevelsen inte alltid vad du förväntat dig. Vad kan man tänka på för att göra dessa första dagar lyckade?

Efter nio månaders väntan har du äntligen en bebis i dina armar. Men tvivel invaderar dina tankar och du överväldigas av en rädsla för förändringarna som är på väg. Med det sagt är det bästa du kan göra de första dagarna hemma med en nyfödd att behålla lugnet och njuta av en stund som är både unik och speciell.

Även om du hört att nyfödda bara äter och sover är det första steget in i mammarollen inte så lätt; du måste möta din lilles grundläggande behov samtidigt som du känner dig helt utmattad och i fysisk smärta.

Lösningen är inte att slita ut dig, utan att be om hjälp och dra nytta av barnets tupplurar för att få lite vila själv. De första dagarna hemma brukar vara väldigt upprivande för hela familjen, speciellt eftersom alla måste anpassa sig till nya rutiner. Men vi råder dig att tackla det med lugn och utan rädsla.

Hur var de första dagarna hemma med en nyfödd för dig? Hur hanterade du denna nya familjemedlems ankomst till hemmet?

De första dagarna hemma med en nyfödd: anpassningen börjar

Även om de första dagarna kan vara upprörande för modern finns det ingen anledning att drabbas av panik. Att ta hand om din nyfödda är högsta prioritet, speciellt eftersom hon nu försöker anpassa sig till världen utanför. Syresättning och näring kommer inte längre via navelsträngen, och skyddet från livmodern har försvunnit.

Slappna av! Du har inte bara stöd från din familj och medicinsk personal, utan även från de bästa verktyg som varje kvinna besitter: instinkt, tillgivenhet och en moders sunda förnuft. Nedan kommer vi dela med oss av oersättliga råd för de första dagarna efter att du kommit hem från sjukhuset.

Att mata din bebis

Nyfödda har väldigt små magar, vilket betyder att de äter i små mängder men väldigt ofta. Många nyfödda kräver fortfarande att matas varannan eller var tredje timme, oavsett om det är med amning eller flaska. Andra kan bli hungriga oftare än så.

Med bebisen i dina armar är det lätt att märka när den är hungrig, eftersom den kommer börja gny och sedan gråta högt. Det finns även mer subtila tecken, såsom att den suger på händerna, rör på munnen som om den ammade eller vänder huvudet mot ditt bröst.

Hicka, rapar och kräkningar: vad är normalt?

Vissa bebisar måste rapas ofta medan andra gör det på egen hand nästan helt utan hjälp. Du måste bara utvärdera behovet vid matdags; om din bebis är rastlös eller irritabel efter att den ätit måste den förmodligen rapas.

Låt dig inte alarmeras om ditt barn får hicka eller kräks; det är normalt och inte jobbigt för den lille. Var heller inte rädd om din bebis kräks upp mjölk medan den äter eller kort därefter.

Med det sagt bör du överväga reflux som en anledning om din bebis kräks mycket och kröker på ryggen medan den gråter, speciellt nattetid. Återflöde av magsyra är vanligt bland nyfödda och blir bättre när bebisen får kontroll över sina huvudmuskler.

Ammande bebis

Låt oss prata om blöjor

Beroende på blöjans tillstånd kan den orsaka obehag och till och med blöjutslag hos ditt barn. Om din bebis dricker bröstmjölk kan den urinera minst fem gånger om dagen. Om den matas med välling kommer den urinera oftare och väta tio blöjor om dagen.

Samtidigt tenderar nyfödda som ammas att bajsa mer än bebisar som får flaska, på grund av det faktum att vällingen tar längre tid att smälta. Därför bör du hålla koll på hur ofta ditt barn bajsar, och prata om det med din läkare eller barnmorska.

De första gångerna din bebis bajsar kommer det vara tjockt och svartaktigt till färgen (barnbeck), men under de första dagarna med en nyfödd hemma kan det börja bli mer rinnande såväl som grönaktigt, brunaktigt eller senapsfärgat. Om ditt barn ammar kommer bajset vara klumpigare. Om den äter från flaska kommer det vara krämigare och variera i färg.

Vad gör jag när min bebis gråter?

Faktum är att din bebis kommer gråta. Det är en oundviklig verklighet som inte går att förebygga; det är den enda metoden den har för att kommunicera obehag om behoven inte möts. Under de första dagarna hemma med en nyfödd kommer du märka att bebisen blir lugnare och börjar spendera merparten av sin tid med att sova.

Flera veckor senare kommer den dock nå en punkt där den gråter i snitt två timmar per dag. De goda nyheterna är att du över tid kommer kunna identifiera anledningen till gråten.

Är du mamma för första gången kan du börja med att kolla om din bebis behöver ett blöjbyte eller om den bara är obekväm eller trött. Om din bebis inte verkar gråta av någon av dessa anledningar kanske det är för att den utsätts för för mycket stimulans.

Den kontroversiella frågan om nyföddas sömn…

Under sina första dagar i livet kommer din nyfödda inte sova speciellt länge eftersom den vaknar ofta för att äta. Men om du lägger ihop alla korta tupplurar kommer den lilla solstrålen sova i mellan 16 och 18 timmar per dygn.

Nyföd bebis

Bilstolen, vaggan, bärselen och dina armar – de flesta bebisar känner sig bekväma och skyddade när de är i ett “litet” utrymme eftersom det simulerar livmodern.

Nyfödda bebisar älskar att svepas in i filtar eller lakan som återskapar den naturliga miljö där de spenderade de senaste nio månaderna. Dessa tajta utrymmen hjälper dem även att inte bli skrämda eller hoppa till på grund av deras naturliga reflexer.

Dags att bada

Du har förmodligen fått rådet att skjuta upp ditt barns första bad tills dess att navelsträngen faller av. Du kan istället tvätta din bebis med en svamp under de första dagarna, och även använda tvättrasor för att komma åt i hudvecken.

Det sista området du bör tvätta är blöjregionen, där du applicerar vaselin eller en annan kräm som hjälper mot utslag eller irritation (dermatit). Var inte rädd om du ser fjällningar, erytem, skorpbildning eller torr hud – det är normalt.

Att ta hand om en nyfödds navel är viktigt, och du bör rengöra den varje gång du byter dess blöja. Din bebis navel bör förbli täckt med steril gasbinda, men du måste hålla regelbunden koll på den för att se till att området förblir torrt och rent.

Förändringar i din egen kropp

Din kropp kommer genomgå stora förändringar efter födseln. Med ankomsten av barnet kommer du börja producera mjölk, en vätska vid namn “råmjölk”, som är full av antikroppar och har en mer gulaktig färg än bröstmjölk. När dina bröst börjar producera mjölk kommer du troligen känna att de känns fulla, fasta och tunga.

Att amma är inte bara att ge ditt barn mat; det är att skapa ett speciellt band med detta liv som kom ur din livmoder. När det kommer till amning under de första dagarna hemma med en nyfödd kan dock problem uppstå.

Det må vara en utmaning, men se till att din bebis fäster sig korrekt vid båda dina bröst. Vi kan skriva ett helt kapitel om att ta hand om dina bröstvårtor under det första skedet av amningen. Att amma tenderar att ge upphov till gott om smärta och känslighet i huden på och runt bröstvårtorna, och de blir lätt spruckna.

För att lindra det kan du applicera renande lanolinkräm eller ringblomma, alternativt gnugga din egen mjölk på bröstvårtorna för att återfukta den spruckna huden.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.