Förlossning med kejsarsnitt: 3 saker du bör veta

Förlossning med kejsarsnitt: 3 saker du bör veta

Senaste uppdateringen: 21 december, 2022

Vad är förlossning med kejsarsnitt? När rekommenderas det? Hur ser den typiska återhämtningen ut? Upptäck tre saker du bör veta om förlossning med kejsarsnitt i dagens artikel.

Mot slutet av din graviditet kanske många vänner och familjemedlemmar frågar dig: “naturlig födsel eller kejsarsnitt?” Svara med vad du och din barnmorska har kommit överens om, men kom ihåg att det inte nödvändigtvis är det slutgiltiga beslutet.

Du kan ha många tvivel när frågan kommer på tal, och en diskussion om för- och nackdelarna med både naturlig födsel och kejsarsnitt kommer oundvikligen uppstå. Debatten kan få dig att ifrågasätta ditt eget beslut.

Vi ska berätta om tre viktiga fakta om kejsarsnitt.

Förlossning med kejsarsnitt – vad är det?

Kejsarsnitt är en kirurgisk procedur som innebär att man öppnar upp mammans livmoder för att kunna ta ut bebisen.

Det görs medan mamman är vaken och kan schemaläggas i förväg eller utföras oplanerat om komplikationer uppstår. Ingreppet tar maximalt en timme och läkaren kommer ge bedövning till mamman.

Det kan göras med en dos omedelbart effektiv ryggradsbedövning eller en epidural som gradvis flödar genom ett rör som sätts in i ryggen.

När mamman väl är bedövad från bröstet ned till fötterna gör kirurgen ett snitt genom buken strax ovanför könsregionen.

Det öppnar upp livmodern och fostersäcken för att komma åt bebisen. Sedan rengörs bebisens näsa och mun, varpå navelsträngen klipps.

Det neonatala teamet kollar därefter bebisens andning och andra livstecken. Förlossningsläkaren kommer samtidigt att ta bort moderkakan och sedan sy ihop snittet.

Mamman kan se och till och med hålla bebisen i sina armar omedelbart i förlossningssalen.

Kvinna med nyfödd

När genomförs en förlossning med kejsarsnitt?

Det finns flera anledningar till varför en gravid kvinna kanske genomgår ett kejsarsnitt istället för konventionell födsel.

Gynekologen eller förlossningsläkaren kommer besluta på vilket sätt förlossningen ska utföras. De tar inte bara hänsyn till bebisens position och hälsa, utan även kvinnans tidigare födslar och hennes medicinska historia.

Läkaren kan besluta sig för ett kejsarsnitt i en nödsituation eller schemalägga det i förväg.

När man ska schemalägga ett kejsarsnitt:

  • Om du redan genomgått ett tidigare “klassiskt” kejsarsnitt med ett vertikalt snitt i livmodern (ovanligt) eller fler än ett kejsarsnitt. Dessa saker kan öka risken för att livmodern spricker under vaginal födsel.
  • Om du har genomgått någon annan kirurgi på livmodern, såsom myomektomi (borttagning av myom).
  • När barnet ligger med rumpan först eller på sidan.
  • Du kan föda med kejsarsnitt om bebisen har en sjukdom eller fosteranomali som utgör en risk för dig vid födseln.
  • När du väntar fler än en bebis. Vissa tvillingar kan födas via vaginal födsel. Om trillingar eller fler bebisar är på väg kommer ett kejsarsnitt vara nödvändigt.
  • Om du väntar en väldigt stor bebis, speciellt om du är diabetiker, eller om du har fött en annan bebis av samma eller mindre storlek som fick allvarligt trauma vid vaginal födsel.
  • Om moderkakan är nere i livmodern och täcker livmoderhalsen.
  • När en blockering, såsom myom, gör vaginal förlossning svårt.

Kejsarsnitt i nödsituationer

  • När moderkakan släpper från livmoderväggen för tidigt.
  • När livmodern inte fortsätter att vidga sig som den ska eller bebisen inte åker ned genom födselkanalen.
  • När bebisens basala hjärtrytm inte ser bra ut enligt läkaren.
  • När navelsträngen glider ned i livmoderhalsen och kapar barnets syretillförsel.

Återhämtning och vård efter ett kejsarsnitt

Efter en förlossning med kejsarsnitt måste man vara försiktig med mammans långsamma återhämtning: hennes sjukhusvistelse varar i fyra dagar. Det är viktigt att ta hand om ärret för att undvika infektioner.

Att vila hemma i fyra veckor är också viktigt. Att ha någon som hjälper till att ta hand om dig och bebisen är därför en bra idé. Inledningsvis känner man smärta när man nyser, hostar eller gör något som involverar tryck mot buken.

Håll dig lugn och använd dina händer eller en kudde för att hålla snittet när du skrattar, hostar eller nyser. Obehaget kommer att gå över fort och din bebis kommer vara värd alla smärta.

Du kan känna smärta på grund av gasansamling två dagar efter födseln eftersom tarmarna behöver tid att justera sig efter operationen. Att gå några varv i korridoren kan hjälpa matsmältningssystemet att återhämta sig.

Läkaren kommer att skriva ut något som hjälper mot smärtan och för att läka kroppen. Du kommer förmodligen även få rådet att hålla vätskebalansen för att undvika förstoppning.

Med tiden kommer du se att det lilla snittet knappt syns. Allt obehag kommer inte vara mer än ett minne av kampen som gav dig den största glädjen i livet.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.