Ovillkorlig kärlek, evig kärlek: En mors kärlek

Ovillkorlig kärlek, evig kärlek: En mors kärlek
Leticia María Fernández Gutiérrez

Skriven och verifierad av psykopedagogen Leticia María Fernández Gutiérrez.

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

En mors kärlek är den starkaste kärlek som finns. Kärleken mellan en mor och ett barn är som ett band som förenar två kroppar och två själar. En mors kärlek är ovillkorlig och evig.

När vi säger att naturen är vis så refererar vi ibland till bandet mellan en mor och hennes barn.

En mors instinkt att skydda sin avkomma uppstår direkt när hon blir gravid. Även om hon ännu inte har fått se barnet så kommer hon under graviditeten att se barnet som det mest fantastiska som världen har att erbjuda.

Bebisar har en viss sorts överlevnadsinstinkt. De föds med en handfull strategier och “trick” som får de vuxna att vilja skydda dem och ta hand om dem.

Men relationen mellan mor och barn är annorlunda, för detta är något som går utöver barnets överlevnadsinstinkt.

En hälsosam relation baseras på ovillkorlig kärlek, omtanke och respekt. Detta är något som i slutändan skapar lyckliga barn.

Lyckliga barn växer upp och blir lyckliga vuxna

Modern och barnet har ett band mellan dem som kommer påverka dem båda på ett sätt som skiljer sig markant från alla andra upplevelser de kommer stöta på i livet.

Ett barns relation med sin mor är av stor vikt och kommer påverka det sätt som barnet relaterar till andra när det växer upp.

Modern erbjuder barnet en ovillkorlig kärlek som inte beror på omständigheter eller barnets egenskaper. Ett barns relation med sin mor är baserad på en kärlek som aldrig kommer ta slut.

Flicka och häst.

Man måste inte vinna moderns kärlek. Detta faktum ger oss en bättre självkänsla eftersom vi blir älskade för de vi är, och inte för vad vi gör.

Men hur kan man älska någon som man ännu inte känner? Hur kan man älska någon som är så liten? Det kan man för de är en del av oss och fyller ett tomrum som vi inte ens visste fanns.

När vi tar på oss moderskapets roll så upptäcker vi en ny aspekt av oss själva. Vi upptäcker att vi är starkare än vad vi trodde från början och att vi kan offra allt för våra barn.

Detta band har uppstått från en biologisk mekanism. Bebisar kan inte överleva själva och behöver vuxna som matar dem, tar hand om dem och skyddar dem tills de kan utföra denna uppgift själva.

Men finns det något utöver detta band? Det finns forskning som pekar på förändringar som uppstår i hjärnan hos de kvinnor som har fått barn.

En mors kärlek är ovillkorlig och varar för evigt

Staty av demeter.

Inom mytologin och religionen så finns det många hänvisningar till den ovillkorliga kärleken mellan mor och barn, och till hur viktigt moderskapet är generellt.

Ett sådant exempel kan vi se hos Demeter, som inom den grekiska mytologin var agrikulturens gudinna. Efter att hennes dotter Persefone kidnappades skapade hon de olika årstiderna.

Eller Jungfru Maria som blev gravid trots att hon var oskuld, och som sedan fick se sin son dö på korset. Hon lyckades därefter besegra själva djävulen som inte klarade av att titta på henne.

Under tusentals år har bandet mellan mor och barn varit något högt uppskattat.

“Mödrar glömmer att navelsträngen klipps av vid födseln.”
-Vera Caspar-

Det skydd som vi får från denna ovillkorliga kärlek hjälper oss att växa upp med ett emotionellt säkerhetsnät.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.


    • Bowlby, J. (1986). Vínculos afectivos: formación, desarrollo y pérdida. Madrid: Morata.
    • Bowlby, J. (1995). Teoría del apego. Lebovici, Weil-HalpernF.
    • Garrido-Rojas, L. (2006). Apego, emoción y regulación emocional. Implicaciones para la salud. Revista latinoamericana de psicología, 38(3), 493-507. https://www.redalyc.org/pdf/805/80538304.pdf
    • Marrone, M., Diamond, N., Juri, L., & Bleichmar, H. (2001). La teoría del apego: un enfoque actual. Madrid: Psimática.
    • Moneta, M. (2003). El Apego. Aspectos clínicos y psicobiológicos de la díada madre-hijo. Santiago: Cuatro Vientos

Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.