Varför sticker barn ut tungan när de koncentrerar sig?

Varför sticker barn ut tungan när de koncentrerar sig?
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 15 februari, 2021

Vissa barn sticker ut tungan när de koncentrerar sig. Det är en vanlig gest som oftast går obemärkt förbi. Vi har alla någon gång sett barn som gör det, men varför?

Enligt experter är det vanligt för barn att göra det mellan 5 och 9-års ålder. Att sticka ut tungan medan man koncentrerar sig är inte ett psykiskt eller allmänt hälsoproblem. Tydligen är det en reflex som är en produkt av språkliga och motoriska färdigheter.

Det är en liknande mekanism för hur vi gestikulerar med våra händer eller med vårt ansikte medan vi talar. Istället för att göra det sträcker de ut tungan.

När barn sträcker ut tungan kan det vara ett tecken på att de är hårt koncentrerade på det de gör. Det är fint att se dem så fokuserade på en aktivitet och att de inte låter någonting runtomkring dem distrahera dem. Det kan vara buller, andra barn som leker, musik eller folk som pratar. Men ingenting stör deras koncentration.

Varför sticker de ut tungan när de koncentrerar sig?

Varför sticker barn ut tungan när de koncentrerar sig?

Forskare har nyligen börjat bli intresserade av den här typen av beteende. Enligt en studie med barn som gör det är det på grund av den nära relationen mellan deras språk- och motoraktivitetscentra. Resultaten av studien visade att det inte bara handlar om att sticka ut tungan, utan snarare om observerbara mönster.

För att utföra studien observerade de cirka 14 barn medan de gjorde olika aktiviteter. De studerade barn som var 5 år, och alla var högerhänta.

Forskarna tittade på barnen när de utförde övningar som var speciellt utformade för experimentet. Övningarna mätte olika nivåer av motoriska färdigheter.

De upptäckte att reflexen indikerar goda motoriska färdigheter. Men de blev förvånade när de märkte att reflexen framträder mer i övningar som krävde mer rörelse. Med andra ord uttryckte barnen sin koncentration genom att sträcka ut tungan lite.

Forskarna observerade att barn sticker ut tungan på båda sidor. De noterade också hur ofta barnen utförde denna gest samt hur länge tid de gjorde det.

Tydligen sticker barnen ut sina tungor oftare när de gör aktiviteter som kräver mindre precision. De gör det inte så mycket med aktiviteter som kräver goda motoriska färdigheter.

Forskarna förklarade att beteendet handlar om kommunikation. De uppgav att barn i de flesta fall sticker ut tungan ur höger mungipa, vilket motsvarar den vänstra hjärnhalvan, som är relaterad till språket.

Nu när du vet det….

Vi utgår från att du vet vad vi pratar om. Vi har alla sett barn som sticker ut tungan när de koncentrerar sig, men nu kanske du kommer att uppmärksamma det ännu mer. Det är en sådan bedårande gest, och nu, även en intressant en.

Studera ditt barn. Ta reda vid vilka aktiviteter de tenderar att sticka ut sin tunga på och ta reda på hur koncentrerade de är.

varför barn sträcker ut tungan när de koncentrerar sig

Enligt studierna har det att göra med språk. Kanske ser vi hur deras hjärna fungerar. Dessutom är det en indikator på vad de kan ta sig för. Det visar oss att deras kapacitet är god. Det är ett mycket basalt beteende, men vetenskapen har synliggjort en rad neurologiska beteenden som du kan ta reda på mer om och studera.

Du undrar kanske varför reflexen inte ses hos vuxna? Forskarna förklarar det med att ibland när vi reagerar på någonting inser vi att vi sträcker ut våra tungor. När vi får en impuls att utföra reflexen bestämmer vi oss medvetet för att undertrycka den av kulturella skäl.

Vi vill inte att andra vuxna ska se oss göra det. Det är dock något som kan uppstå när som helst, eftersom det är en primitiv reflex som är svår att helt bli av med.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.