Bra manual för förstagångsföräldrar

Att bli förstagångsförälder kan medföra en massa frågor. För att hjälpa dig bli kvitt dina tvivel så förser vi dig med en manual för förstagångsföräldrar.
Bra manual för förstagångsföräldrar
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 18 januari, 2019

För att hjälpa dig lite och lugna dina nerver så kommer denna lilla manual för förstagångsföräldrar att ge dig information om vad du behöver veta.

Att få sitt första barn är en unik och lycklig upplevelse. Emellertid så kan barnets ankomst också betyda att föräldrarna står inför obekanta situationer. Blöjbyten, utevistelser, badstunder och behovet av att välja spjälsäng är alla okända områden.

De grundläggande tipsen i manualen kommer att hjälpa er att vara förberedda för barnets ankomst.

På detta sätt kommer ert hem att vara förberett att ta emot den nyfödda. Denna manual för förstagångsföräldrar kommer att förse er med värdefulla riktlinjer om hur ni tar hand om ert förstfödda barn.

Manual för förstagångsföräldrar

1. Blöjbyten

Det är ingen direkt nyhet att barn ofta behöver byta blöjor. Vissa barn har känslig hud och behöver byta blöjor så fort de blir blöta. Om inte blöjorna byts omgående kan huden bli irriterad och röd.

Andra barn kan vänta lite och ni kan byta mer regelbundet – såsom före eller efter matning.

I båda fallen är det ändå bäst att byta blöjor på den nyfödda så fort den har bajsat. Detta kommer att förhindra att barnet får blöjeksem.

2. Tvätta och bada barnet

När ni ska bada bebisenföreslår vi att ni gör det när den är vaken och glad. Var noga med att rummet är varmt och att du har allt du behöver inom räckhåll.

Du behöver en behållare med varmt vatten, en handduk, bomullstussar, en ren blöja och rena kläder.

Nyfödd bebis

3. Klippa naglarna

När det kommer till att klippa ert nyfödda barns naglar så finns det ett antal alternativ att välja mellan. Om ni använder nagelsax var noga med att saxen är under nageln.

Ert barn måste vara lugnt när ni klipper naglarna. Ni kan testa att klippa naglarna när barnet sover. Ni kan också fråga någon om de kan hålla barnet medan ni klipper naglarna.

Kom ihåg att bebisens fingernaglar är mjuka efter ett bad och enklare att hantera. Om ni ändå skulle råka skada huden, sätt ett förband på såret och använd steril gasbinda för att stoppa blodflödet.

“Du uppfostrar inte hjältar, du uppfostrar söner. Om du behandlar dem som söner, kommer de att växa upp till hjältar, även om det bara är i dina ögon.”

–Walter M. Schirra–

4. Att välja spjälsäng

Det fjärde rådet som vi vill ha med i denna manual för förstagångsföräldrar är att välja en spjälsäng.

Sängen som ni väljer för ert barn behöver inte ha alla extraprodukter för att ert barn ska vara säkert. Allt ni behöver är en fast, platt madrass som fyller ut spjälsängen samt ett överdragslakan.

Om ni funderar på att hänga en mobil eller leksak över huvudändan av spjälsängen så måste denna vara utom räckhåll för barnet. Fäst aldrig något på själva spjälsängen eftersom det kan innebära en stryprisk för barnet.

I själva verket så kan även en extrafilt på spjälsängens ena gavel vara farligt eftersom den kan falla över ditt barn. Förutom napp så bör inga andra saker finnas i spjälsängen.

Detta betyder inga filtar, inga överlakan, inga leksaker, inga gosedjur, inga spjälskydd m.m. Kom ihåg att ditt barn ännu inte har styrkan att flytta föremålet från ansiktet eller att trassla ut sig.

Dessutom ska ni inte placera spjälsängen nära ett fönster då det finns risk att barnet skadar sig på gardiner och snören.

5. Barnstol

Att välja en barnstol med omsorg är viktigt för att undvika fallrisk. Vi rekommenderar följande råd för rätt val:

  • Leta efter en barnstol med bred nederdel för att undvika vältrisk.
  • Förvissa er om att ert barn är säkert och tryggt fastspänt.
  • Säkerställ att barnstolen är lämplig för barnets längd och vikt.
  • Tillåt inte äldre syskon att hänga på stolen eftersom den då kan välta.

Om detta gör er fundersamma så är det definitivt ett beslut som ni kan vänta med till senare. Er nyfödda kommer inte att behöva en barnstol förrän den börjar äta, vid ca 6 månaders ålder.

I själva verket är placering av nyfödda i sittande position inte att rekommendera. Det är upp till er att vänta några månader med att besluta vilken barnstol som passar ert barn bäst.

6. Barnvagn

Att ta en promenad med barnet är jättebra för föräldrarna. När det blir dags att köpa barnvagn för den nyfödda sonen eller dottern så behöver ni tänka på följande detaljer:

  • Välj en barnvagn som är stabil och enkel att hantera och med bred botten.
  • Om ni bor i stan och kommer att ta med barnvagnen i kollektivtrafiken så bör ni titta på någon rörlig och lättare barnvagn. Den behöver dessutom vara kompakt och lätt att fälla ihop.
  • Säkerställ att bromsarna är lätta att använda.
  • Tänk på era behov och prioriteringar när ni köper tillbehör såsom korgar, mugghållare m.m. Om ni ska ha en korg så bör den vara placerad bak på vagnen.
Föräldrar med nyfödd bebis

7. Leksaker

Avslutningsvis så bör ni ha säkerhet i åtanke när ni väljer ut leksaker till ert barn. Små leksaker som innehåller småbitar kan orsaka kvävning och är inte säkra för ert barn. 

Det finns faktiskt hjälpmedel för att testa om en leksak är stor nog. De bästa alternativen för barn under ett år är skallror, mjukisdjur eller mjuka dockor.

Det är också viktigt att hålla barn borta från magneter och batterier.

Dessa kan vara extremt farliga om de sväljs eller inhaleras. Detsamma gäller för tomma eller utblåsta ballonger eftersom de kan orsaka kvävning för barn under 8 år.

Vi hoppas att denna manual för förstagångsföräldrar kommer att hjälpa er med de nya utmaningarna som detta nya äventyr innebär. Vi önskar er lycka till!


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.