Allt vi publicerar på nätet finns kvar på nätet

Allt vi publicerar på nätet finns kvar på nätet
María Alejandra Castro Arbeláez

Skriven och verifierad av psykologen María Alejandra Castro Arbeláez.

Senaste uppdateringen: 06 april, 2019

I fel händer kan allt det som vi publicerar på nätet om våra barn vara något som används mot dem och till deras nackdel. En av föräldrarnas huvuduppgifter är att garantera barnens säkerhet och trygghet.

Det vi publicerar online kan inte enkelt tas bort igen. Om vi publicerar saker om våra barn, syskon eller barnbarn, som blir viralt, kommer det att följa med dem under resten av deras liv.

Nätmobbning, näthat och pedofili kan undvikas genom att vidta de rätta försiktighetsåtgärderna.

Konsekvenserna av det vi gör på nätet är väl kända idag. Allt vi publicerar på nätet sparas för gott. Oavsett hur mycket vi försöker kan vi aldrig ta bort det helt.

Därför måste vi vara försiktiga med vad vi och våra barn publicerar på nätet. Vi bör tänka efter både en och två gånger innan vi delar något för att vara säkra på att det är lämpligt.

Överexponering och mobbning på internet

Nätmobbning kan börja mellan 10 och 12 års ålder. De flesta barn är uppkopplade med sina enheter och kan skicka bilder.

Det inkluderar inte ens det innehåll som vuxna familjemedlemmar laddar upp. Dessa bilder kan ibland vara orsaken till mobbning.

En rolig, olämplig eller dåligt tagen bild kan bli en källa till nätmobbning.

Andra barn kan spara bilden och publicera den igen. De kan även posta offensiva kommentarer eller ändra bilden. Det här är något som är väldigt vanligt på sociala nätverk nuförtiden.

Konsekvenserna av dessa kedjepublikationer kan vara dramatiska. Du behöver bara en sida, en Facebook-grupp eller en profil för att göra innehållet viralt.

Resultatet av detta kan vara traumatiskt för barnet eller ungdomen som drabbas av det.

Kvinna med mobil

När vi publicerar något på nätet kan fel uppmärksammas

På sociala nätverk tenderar vi att uppmärksamma det roliga, det ironiska eller det sarkastiska. Våra egna interaktioner är vanligtvis att peka ut detaljer eller att skratta åt en publikation.

Det som vi publicerar på nätet om våra barn kan i fel händer vara något som används mot dem och till deras nackdel.

Föräldrar måste vara huvudcensorerna för sina barns och familjs publikationer. Det är inte svårt att verifiera om innehållet är stötande eller inte. Tänk på att bilder kan ändras.

Släktingar kan också lägga upp bilder som visar dina barn utan att ha koll på sina integritetsinställningar. Som ett resultat kan bilder eller videoklipp av dina barn ses av folk över hela världen.

Det som vi publicerar på nätet om våra barn kan i fel händer vara något som används mot dem och till deras nackdel.

Sam Griner-effekten

Kanske är hans namn inte särskilt känt, men Sam är ett barn som många av oss sett på nätet.

Hans bild med en upphöjd näve och en grön skjorta har blivit sedd av miljontals människor online. Denna bild blev vad vi kallar ett “mem”.

Hans mamma publicerade en bild av honom på sin profil 2007. Nu känner många av oss till den bilden, men vi glömmer ofta att det är ett fotografi av en riktig person.

Det som drabbade Sam Griner kan hända med alla bilder som vi publicerar online. Det krävs bara att en person på Facebook eller Instagram delar bilden med sina vänner och följare.

Vilka slags bilder ska vi undvika?

  • Närbildsbilder: Publicera inte bilder där barnet verkar göra roliga grimaser eller gester. Tydliga gester är den viktigaste källan till memes och roliga bilder på internet.
  • Bilder med nakenhet: Även om det bara är en bebis kan publiceringen av denna typ av foto vara farlig. Vi måste komma ihåg att det finns användare och sidor tillägnade pedofili och barnpornografi.
  • Bilder med suggestiva ställningar: Detta gäller särskilt ungdomar. En oskyldig pose kan enkelt bli viralt innehåll.
Flicka med mobil

Två rekommendationer för att skydda det du publicerar på nätet

Den enkla vanan att ha sin profil privat är ett utmärkt sätt att skydda ditt barns data. På Facebook finns det en konfiguration som endast tillåter dina vänner att se dina publikationer.

Twitter och Instagram tillåter oss också att välja vilka personer som ser våra profiler.

Vi bör tänka två gånger innan vi taggar familj och vänner. När innehållet är taggat kan det ses av personer som vi inte ens känner. Det rekommenderas att släktingar kollar med dig först innan de publicerar bilder på ditt barn.

Sammanfattningsvis är det viktigt att tänka på vad vi publicerar på nätet för att skydda våra barns välbefinnande och integritet. Dessa rekommendationer gäller både för barn och föräldrar.


Samtliga citerade källor har granskats noggrant av vårt team för att säkerställa deras kvalitet, tillförlitlighet, aktualitet och giltighet. Bibliografin för denna artikel ansågs vara tillförlitlig och av akademisk eller vetenskaplig noggrannhet.



Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.