Vad du borde veta om din sons könshygien

24 april, 2018

För att din sons könshygien ska vara bra finns en del saker du borde lära dig så tidigt som möjligt för att undvika problem senare. Om du är en förstagångsmamma till en liten pojke kanske du inte vet om att din bebis penis kräver speciell skötsel.

Det är inget att oroa sig över och det är inte svårt att komma in i rutinen. Att sköta om sin bebis hud är väldigt viktigt och när det kommer till deras könsdelar finns speciella sätt att tillgå.

För pojkbebisar finns det grundläggande rutiner för könshygien. Pappor kanske är mer insatta i dessa, medan nyblivna mammor kan känna att det är ett helt okänt område.

Även om det alltid finns barnläkare att rådfråga och som kan hjälpa dig att komma igång är det en bra idé för mammor att vänja sig vid rutinen. Att sköta om könsområdet är väldigt viktigt för bebisens hälsa och välmående. Det kan också vara så att pappor inte är helt säkra på detaljerna.

Eftersom proceduren kommer bli en rutin kommer alla mammor få nog med övning. Det viktiga är att veta vad man ska göra och inte. Var inte nervös för att göra det på egen hand, och kom ihåg att du alltid kan ha kontakt med din barnläkare.

Vad du borde veta om din sons könshygien

ta hand om din son

  • Oavsett om du har fått en liten flicka eller pojke kräver genitalierna extra uppmärksamhet när det kommer till hygienen. Området är oftast i en blöja mestadels av tiden. Lägg då till urin och avföring, och man förstår snabbt att det lätt blir infekterat. 
  • Vid födseln har många pojkar något som kallas phimosis, eller förhudsförträngning. Det betyder att ollonet är täckt av en slags fast förhud som inte går att dra tillbaka, till skillnad från äldre pojkar eller män. Det är normalt upp till en viss tidpunkt. Dock kan det leda till en infektion eftersom öppningen där urinen kommer ut är väldigt smal och sekret kan ansamlas.
  • Om det händer ska du rengöra din bebis penis mycket noggrant, men utan att tvinga tillbaka förhuden. Den kommer nästan alltid börja dra sig själv tillbaka naturligt senare i livet. En del specialister rekommenderar att man använder sig av kortikoidkräm som mjukar upp huden.
  • Om din son är en av de få som har fötts med en förhud som går att dra tillbaka ska du tvätta området runt ollonet försiktigt med tvål och vatten utan att gnugga eller torka direkt på. När du byter blöja, badda området torrt med en handduk och dra huden försiktigt. Vänta tills du badar honom för hela rengöringsproceduren. 
  • Oroa dig inte om din son fortfarande har phimosis när han är ett år. Dock kan man vara uppmärksam på sekretet som kan uppkomma när huden gradvis separeras. När det händer kan sekretet samlas inuti förhuden. Även om det är normalt kan det leda till infektioner. Det är trots det ett gott tecken eftersom det påvisar att phimosis går bort av sig själv. Några veckor med antibiotika kommer att lösa problemet.
  • Vissa föräldrar har vuxit upp med tron om att de bör separera huden med ett snabbt ryck. Men det kan vara väldigt smärtsamt för bebisen och kan också skapa sår som kan leda till komplikationer. Det är bara onödigt. Ibland kan omskärelse vara nödvändigt för att ta bort vissa fall av phimosis. Förr i tiden använde sig många föräldrar av det för att undvika andra sjukdomar eller komplikationer. När du byter blöja på din bebis, rengör hans penis, testiklar och anus noga. Försäkra dig om att du inte missar några veck. Ett extra tips för förstagångsmammor är att komma ihåg att inte ta av hans blöja direkt efter att du lagt honom ner på skötbordet för att byta. Vänta några sekunder; pojkar kissar ofta precis efter att du lagt dem ner.
din sons genital hygien

  • Överdriv inte. Nästan allt som har att göra med din sons könshygien kommer bli en rutin naturligt. En del specialister råder till att inte använda krämer och artificiella produkter såsom tvål runt din bebis penis. Om du gör det, var då extra försiktig under baden så att du tvättar bort alla tvålrester och krämer du använt.