När kommer mitt barn att börja sova genom hela natten?

När kommer mitt barn att börja sova genom hela natten?

Senaste uppdateringen: 22 december, 2022

När kommer mitt barn att börja sova genom hela natten? Det är något du kanske har funderat mycket på under de första månaderna av den lilles liv. Ta det bara lugnt och ha tålamod – vi ska gå igenom några saker du borde veta om hur bebisar sover.

Det är helt normalt för barn att vakna upp flera gånger under natten under de första månaderna. Många barn börjar redan vid sex månaders ålder att sova genom hela natten, men exakt när det gör det kommer bero på ditt barns individuella utveckling.

Hur bebisar sover

För att ta reda på när ditt barn kommer att börja sova genom hela natten måste du ta reda på mer om hur bebisar sover.

Bebisar har från födseln två sömnfaser. Det innebär att de vaknar upp ofta. När de två faserna är över vaknar ditt barn upp för att äta och spendera tid med dig för att känna sig säker.

Runt sex månaders ålder börjar barnets sömncykel förändras eftersom det då utvecklar fem sömnfaser, liksom vuxna. När det händer kan ditt barn sova genom hela natten. Men även om det börjar sova längre vaknar det ändå upp på natten. Skillnaden är att det nu kan börja somna själv.

Det är väldigt få bebisar som lyckas sova sex till åtta timmar i sträck vid tre månaders ålder, och vissa tar hela 12 månader för att göra det. Men vid nio månader brukar över 70% av alla bebisar kunna sova hela natten utan hjälp.

För vissa barn tar det tid att lära sig hur man sover genom natten. Ett av fem barn runt två år vaknar fortfarande upp de flesta nätter. Det visar bara att varje barn är annorlunda, och att barnets personlighet också kan vara en påverkande faktor.

Tro inte på myter

När du berättar för andra om problemen du haft och frågar när ditt barn kommer att börja sova genom hela natten kan du komma att höra att större barn och de som äter fast föda somnar lättare. Men det stämmer inte. Den viktigaste faktorn är ditt barns ålder, inte storleken eller vad det äter.

Bebis med nappflaska

Du har kanske också hört att om du ger ditt barn flingor till kvällen kommer det att sova längre. Det stämmer inte heller. Faktum är att det kan vara farligt. Att ge ditt barn fast föda innan det nått rätt ålder kan få det att sluta absorbera näringsämnen från bröstmjölk och mjölkersättning.

Ett nyfött barns matsmältningssystem är inte redo att bearbeta annan mat än bröstmjölk och mjölkersättning förrän det är halvvägs igenom det första året. Fast mat kan innan dess skada ditt barns mage. Därför rekommenderar specialister att man ammar barnet eller ger det mjölkersättning under de första sex månaderna.

Vad kan jag göra för att ta mig igenom natten?

Om du går upp flera gånger under natten kommer du såklart känna dig utmattad nästa dag. Under de första veckorna kan det vara bra att ta en tupplur medan ditt barn sover. Använd inte ditt barns tupplurar för att komma ifatt med hushållssysslor.

Att ligga ner när du ammar eller matar ditt barn är ett sätt att få mer vila. Ett annat sätt är att be om hjälp från folk omkring dig. Du kan be en familjemedlem eller vän om hjälp med att hämta mat, göra ärenden eller städa.

Föräldrar och bebis

Många mammor föredrar att ha sitt barn nära sig hela natten. De sover bättre när de är nära sitt barn, och känner sig mindre trötta. När ditt barn är i sovrummet med dig kan du dessutom uppfylla behoven under natten med färre avbrott.

Vissa experter tycker att föräldrar bör lära sina barn att sova själva, och somna om själva igen om de vaknar. Vissa föreslår till och med att man låter barnet gråta lite innan man hjälper dem. Men de flesta föräldrar väljer att följa sina instinkter och trösta barnet.

Det finns såklart ingen metod som garanterar en fridfull natt. Gör vad som känns bäst för ditt barn. Ha tålamod, och förr eller senare kommer ditt barn att sova genom hela natten.

De sömnlösa nätterna kommer inte bli något mer än ett fint minne av allt du gjorde för barnet du alltid ville ha och som du älskar med hela ditt hjärta.


Denna text erbjuds endast i informativt syfte och ersätter inte konsultation med en professionell. Vid tveksamheter, rådfråga din specialist.